Tachtigplussers die een interval van twaalf weken tussen hun eerste en tweede dosis van het Pfizer-coronavaccin hadden, maken ruim drie keer zoveel antistoffen aan als leeftijdsgenoten bij wie de pauze drie weken duurde. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Birmingham, dat vrijdag is gepubliceerd.

Het onderzoek werd gedaan, omdat de Britse regering had aangekondigd de tweede prik uit te stellen. Zo moeten zo veel mogelijk mensen de kans krijgen om zo snel mogelijk hun eerste dosis te ontvangen.

De groep tachtigplussers met een interval van twaalf weken hadden 3,5 keer zoveel antistoffen in hun bloed als de groep bij wie er drie weken tussen beide prikken zaten.

Beide groepen waren na de eerste prik even goed beschermd. De wetenschappers denken dat het verlengen van de periode tussen twee prikken zal leiden tot een langere bescherming tegen het coronavirus.

De onderzoekers denken dat dit waarschijnlijk ook voor jongere mensen geldt, al moet daarvoor nog meer onderzoek gedaan worden. Of een dergelijk verschil ook bij coronavaccins van andere fabrikanten optreedt, is nog niet duidelijk.

Tweede vaccinatie niet pas na twaalf weken: zo verschillen de twee Pfizer-prikken
106
Tweede vaccinatie niet pas na twaalf weken: zo verschillen de twee Pfizer-prikken