De zeven miljoenste prik met een vaccin tegen het coronavirus wordt donderdag gezet, maakt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend. Dat zou ook betekenen dat er in een week tijd een miljoen prikken zijn gezet: het grootste aantal wekelijkse prikken sinds de start van de vaccinatiecampagne in januari.

Precies een week geleden, op 6 mei, werd de zes miljoenste vaccinatie gezet. Vanaf die dag werd een volgende stap in de vaccinatiecampagne gezet en werden mensen met een medisch risico gefaseerd uitgenodigd voor een vaccinatie. In totaal krijgen ongeveer 1,5 miljoen mensen een uitnodiging voor vaccinatie op de deurmat, van wie een deel de afspraak inmiddels al heeft gemaakt.

De vaccinatiecampagne komt langzamerhand op stoom. Begin mei hadden de GGD's de capaciteit om wekelijks anderhalf miljoen prikken toe te kunnen dienen, maar aan het einde van deze maand moet dat zijn opgeschroefd naar twee miljoen per week. Mochten er zodanig veel vaccins worden geleverd dat meer dan twee miljoen prikken gezet kunnen worden, dan gaan de ziekenhuizen bijspringen in het vaccineren.

Het ministerie blijft het streven herhalen dat begin juli iedereen die dat wil, tenminste één prik moet hebben gehad. Het gros van die mensen moet dan in juni worden gevaccineerd.

Volgens de recentste cijfers op het coronadashboard zijn nu in totaal 6,9 miljoen prikken gezet. Dat getal geeft het geschatte aantal vaccinaties op 12 mei weer. De schatting baseert het RIVM op het aantal vaccins dat aan de huisartsenpraktijken en zorginstellingen is geleverd.

Zo wordt de effectiviteit van een coronavaccin bepaald
74
Zo wordt de effectiviteit van een coronavaccin bepaald