Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd uitermate voorzichtig te zijn met het versoepelen van coronamaatregelen. Te snel de teugels laten vieren, kan leiden tot een zomer met meer beperkingen en op den duur een toename van het aantal gevallen van long covid, oftewel personen die na een besmetting langdurig klachten houden.

Volgens de deskundigen is versoepelen eenvoudig, maar het terugdraaien van beslissingen "welhaast onmogelijk". De OMT-leden gaan niet in op de vraag waarom dat zo lastig zou zijn.

Het OMT hamert erop dat het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten met 15 tot 20 procent moet dalen voor versoepelingen verantwoord zijn. Pas dan zou de tweede stap van het heropeningsplan leiden tot "een iets langzamere daling van de epidemie".

Als de cijfers geen dalende trend vertonen, volgt een "aanmerkelijk langzamere daling". Daardoor zal de zorg veel langer onder grote druk blijven staan. De deskundigen merken op dat de geldende maatregelen na versoepelingen minder goed worden nageleefd. Er zou minder worden thuisgewerkt en meer gefeest worden, met meer besmettingen tot gevolg.

Een zeer trage daling van de coronacijfers verkleint de kans op een zomer met minder maatregelen. Mede daarom waarschuwde het kabinet dinsdagavond dat de aangekondigde versoepelingen van 19 mei nog uitgesteld kunnen worden.

Ten slotte wijzen de experts erop dat het aantal besmettelijke personen in Nederland nog altijd groot is, ook ten opzichte van andere Europese landen. Als het aantal besmettingen groot blijft, kan dat in een latere fase leiden tot meer gevallen van langdurige klachten, aldus het OMT.