Het demissionaire kabinet wil alle medewerkers in de zorg een bonus geven. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag aan de Tweede Kamer.

Wel is er een inkomensgrens. De bonus is bedoeld voor medewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen. Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen tot anderhalf keer modaal ziet De Jonge niet zitten.

"De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag", aldus de bewindslieden.

Ook fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar in aanmerking voor een zorgbonus. Zij kregen hem vorig jaar nog niet. Tevens kunnen schoonmakers, zzp'ers en uitzendkrachten weer een bonus krijgen.

Het kabinet kwam vorige maand met twee opties voor de bonus: óf net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers, óf een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel met coronapatiënten werken. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen. De Jonge en Van Ark lieten eerder al weten een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers.

Vorig jaar werd een bonus van 1.000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan 2 miljard euro. Dit jaar is 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonus.