De daling in het aantal ziekenhuisopnames heeft doorgezet en dus durft het kabinet het aan om de volgende stap in het heropeningsplan te nemen. NU.nl zet op een rij wat er vanaf woensdag 19 mei weer kan.

Horeca

De buitenterrassen mogen bijna de hele dag open: van 6.00 uur tot 20.00 uur. Op dit moment mag je alleen van 12.00 uur tot 18.00 uur op een terras zitten. Het maximum van vijftig personen op een terras en maximaal twee personen aan een tafel blijft gelden. 1,5 meter afstand houden hoeft alleen als jij en jouw tafelgenoot niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Binnen sporten

Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden mogen onder voorwaarden weer open. Maximaal dertig personen mogen dan in een ruimte zijn, mits zij onderling 1,5 meter afstand houden. Grote groepslessen voor volwassenen zijn nog niet toegestaan. Ook zijn wedstrijden nog niet mogelijk en is er geen publiek welkom. Kleedkamers moeten dicht blijven, behalve die bij zwembaden. Wie naar de sportschool wil of baantjes wil zwemmen, moet wel reserveren. Mondkapjes mogen tijdens het sporten af.

Buiten sporten

Buiten mag wel iedereen weer in groepsverband sporten. Wel mag jouw bootcampgroepje uit maximaal dertig personen bestaan en moet iedereen onderling 1,5 meter afstand houden. Mensen tot 27 jaar mogen nog altijd buiten sporten zonder afstand te houden.

Recreatie

Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen mogen onder voorwaarden weer open. Ook spellocaties zoals minigolf, buitenspeeltuinen en klimbossen kunnen weer bezoekers ontvangen.

Binnenruimtes blijven gesloten. Zo mogen in de Efteling de Python en het Sprookjesbos wel open, maar zijn mensen nog niet welkom in binnenattracties zoals Droomvlucht en Villa Volta. Voor toiletten geldt een uitzondering.

Hoeveel mensen tegelijk naar binnen mogen, hangt af van de grootte van de locatie. Hiervoor geldt de vuistregel: één persoon per 10 vierkante meter. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Ook mag je met maximaal twee volwassenen boeken, tenzij je tot hetzelfde huishouden behoort.

Locaties voor de verhuur van bijvoorbeeld boten, kano's en fietsen mogen eveneens weer open.

Rutte: 'Vanaf woensdag weer naar dierentuin en sportschool'
131
Rutte: 'Vanaf woensdag weer naar dierentuin en sportschool'

Kunst en cultuur binnen

Het is weer mogelijk om binnen muziek-, dans- of toneelles te volgen. Dit mag alleen met maximaal twee personen (inclusief een docent) tegelijk. Groepslessen voor volwassenen zijn nog niet toegestaan. 1,5 meter afstand houden is een vereiste, tenzij dit niet mogelijk is, zoals bij dansen. Voor de rest gelden dezelfde regels als bij binnen sporten.

Vanaf 20 mei mogen ook bibliotheken weer open. Dat was oorspronkelijk niet het plan, maar demissionair premier Mark Rutte ging vorige week na aandringen van de Tweede Kamer overstag en zegde toe dat de bibliotheken ook weer open mogen.

Kunst en cultuur buiten

Voorstellingen, musea en bioscopen in de openlucht zijn weer toegestaan. Maximaal dertig bezoekers mogen toegelaten worden en iedereen moet onderling 1,5 meter afstand houden. Net als bij attractieparken en dierentuinen geldt er een reserveringsplicht.

Ook beeldentuinen vallen onder de heropeningsplannen van stap 2.

Ook beeldentuinen vallen onder de heropeningsplannen van stap 2.
Ook beeldentuinen vallen onder de heropeningsplannen van stap 2.
Foto: ANP

Sekswerkers

Een contactberoep uitoefenen is al een tijdje toegestaan, maar voor sekswerkers gold nog een uitzondering. Straks mogen ook zij weer aan de slag.

Reizen

Vanaf 15 mei wordt reizen naar landen met relatief weinig coronabesmettingen niet meer afgeraden. De actuele reisadviezen zijn te raadplegen op wijsopreis.nl. Kleurcodes geven weer hoe veilig een land is.

Openbaar vervoer

Vanaf 19 mei mag je ook weer voor niet-noodzakelijke reizen gebruikmaken van het openbaar vervoer in Nederland. Het kabinet raadt wel aan om zoveel mogelijk op rustige momenten de trein, bus, tram, metro of veerpont te pakken.