De ruimte voor versoepelingen is nog beperkt, maar het zetten van een volgende stap in het openingsplan volgende week is wel mogelijk, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Volgens Kuipers gaat de coronasituatie in de ziekenhuizen "de goede kant op".

"We hebben duidelijk de bocht gemaakt en zien de curve afbuigen", aldus de bestuurder van het Erasmus MC, die namens de hele acute zorgsector spreekt.

In de afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten met 12 procent. De totale bezetting van ziekenhuisbedden door mensen met COVID-19, die altijd wat achterligt op de instroom, is in een week tijd met 6 procent gedaald. "Dit is een goed teken", stelt Kuipers tevreden vast.

Gemiddeld komen de laatste dagen zo'n 275 coronapatiënten het ziekenhuis binnen. Dat waren er eerst nog meer dan driehonderd. Ondanks de daling liggen wel nog steeds bijna 2.500 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen. "Het is wel nog steeds op een hoog niveau", beaamt Kuipers. "Die daling hebben we echt nodig. We moeten de capaciteit gebruiken voor het inhalen van alle non-COVID-19-zorg. Die is nu als een boeggolf voor ons uitgeduwd."

Kuipers licht de (voorzichtig) positieve coronacijfers toe
138
Kuipers licht de (voorzichtig) positieve coronacijfers toe

Kuipers vindt uitstel definitief besluit versoepelingen goede zaak

Kuipers vindt het een goede zaak dat het kabinet nog tot volgende week afwacht met een definitief besluit over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. "Je houdt dan een slag om de arm voor het geval dat de daling toch niet doorzet."

In principe wil het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei zetten, waardoor onder meer sportscholen, binnenzwembaden en doorstroomlocaties in de buitenlucht onder voorwaarden weer open mogen. Het definitieve besluit wordt echter pas volgende week genomen, omdat niet zeker is of de afname van coronapatiënten in de ziekenhuizen de komende dagen door gaat zetten. Eerder dacht het kabinet daar dinsdag al uitsluitsel over te kunnen geven.