Het demissionaire kabinet neemt dinsdag pas een besluit over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 18 mei. Dat is zondag de uitkomst van het overleg tussen leden van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op het Catshuis.

Volgens het heropeningsplan zouden op 18 mei onder meer dierentuinen, pretparken en sportscholen meer vrijheid krijgen. Dat is echter wel afhankelijk van de ziekenhuiscijfers.

De afgelopen dagen daalde het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen en intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen. Het kabinet wil de situatie echter nog een paar dagen afwachten, omdat de cijfers sterk schommelen.

De versoepelingen van 18 mei stonden oorspronkelijk een week eerder gepland. Dat werd toen echter uitgesteld door het kabinet, omdat de zorg nog onder te grote druk stond.

Het OMT stelde eerder dat er een afname van 20 procent moet worden waargenomen voordat versoepelingen verantwoord zijn. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Het kabinet hoopt dinsdag ook meer te kunnen zeggen over de zomervakantie. Het huidige reisadvies, waarin alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden, loopt 15 mei af.