Australië laat zijn burgers vanaf volgende week toch terugkeren uit India. Het besluit is gemaakt na felle kritiek op het stilleggen van het reisverkeer met India. Australiërs en mensen met een Australische verblijfsvergunning kwamen daardoor vast te zitten in het door een enorme zorgcrisis geteisterde land.

Vanwege de vele coronabesmettingen in India is het sinds 27 april niet meer mogelijk om vanuit India naar Australië te vliegen.

Volgens premier Scott Morrison waren uitzonderingen voor de eigen bevolking niet mogelijk, omdat hij geen derde golf wilde riskeren. Dit leidde tot kritiek van onder anderen parlementariërs, expats en de Indiase gemeenschap, die stelden dat dit ongrondwettig was.

Sinds het begin van de pandemie konden Australische inwoners in het buitenland altijd terugkeren, maar moesten ze bij terugkomst wel twee weken in hotelquarantaine. In het geval van India is dat niet toegestaan, uit angst dat de quarantainelocaties worden overbelast. Op het overtreden van het inreisverbod (bijvoorbeeld door via een ander land terug te reizen) staan boetes en een celstraf tot vijf jaar.

Australië zal tussen 15 en 31 mei drie vluchten charteren voor de repatriëring van ongeveer negenhonderd mensen in India die als kwetsbaar zijn aangemerkt, zegt Morrison nu. De regering schat dat ongeveer negenduizend Australische burgers en inwoners momenteel in India zijn. De mensen die willen terugkeren moeten een negatieve coronatest hebben. Bij aankomst in Australië gaan ze in hotelquarantaine.

Volgens Morrison is het onwaarschijnlijk dat zijn regering op korte termijn weer commerciële vluchten vanuit India zal toestaan. In plaats daarvan heeft hij om extra repatriëringsvluchten gevraagd.

Zo kan Indiase coronabrandhaard wereldwijd problemen geven
129
Zo kan Indiase coronabrandhaard wereldwijd problemen geven