Ongeveer zestig Nederlandse ziekenhuizen staan klaar om vanaf eind mei te helpen bij de vaccinatiecampagne. Per week kunnen er ongeveer een half miljoen prikken worden gezet bij jonge, gezonde mensen, zo meldt Nieuwsuur donderdagavond.

Een half miljoen prikken per week is haalbaar als het aantal verwachte vaccins daadwerkelijk wordt geleverd, zo laat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aan Nieuwsuur weten. Voor de operatie worden speciale priklocaties ingericht.

"De afspraak is dat de ziekenhuizen gaan bijspringen als dat nodig is", licht het ministerie van Volksgezondheid toe in gesprek met NU.nl. "De GGD geeft aan anderhalf miljoen prikken per week te kunnen zetten. Ziekenhuizen zouden daar dus bovenop kunnen komen als we zodanig veel vaccins geleverd krijgen, dat we meer willen prikken."

Nederland verwacht dat er in de komende weken tussen de 800.000 en 1,2 miljoen vaccins per week worden geleverd. Er worden momenteel ongeveer 800.000 mensen per week tegen COVID-19 ingeënt.

Het LNAZ zegt tegen Nieuwsuur dat de ziekenhuizen willen gaan prikken op rustige momenten, zoals gedurende het weekend. Naar verwachting is daar ondanks de drukte voldoende personeel voor. Vooral verpleegkundigen en studenten zullen de prikken zetten. Daar worden zij speciaal voor getraind.

Mensen die via het RIVM een uitnodiging voor een inenting krijgen, kunnen straks zelf kiezen of ze in een ziekenhuis of bij een GGD-locatie een prik willen halen.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat ziekenhuizen een miljoen extra prikken per week gaan zetten, maar dit blijkt niet te kloppen. Het LNAZ heeft het aantal prikken bijgesteld naar een half miljoen. Bovendien is het nog niet zeker of de ziekenhuizen moeten bijspringen. Het bericht is inmiddels aangepast.