Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschuwt dat "de eerste voorzichtige versoepelingen" ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt.

"We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen, zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard, waar hij een bezoek bracht aan het ziekenhuis Zuyderland.

Volgens de minister gaat het nog "helemaal niet goed". "We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol." Hij wees daarbij op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. Volgens De Jonge is de kans dat je in Nederland een besmette persoon tegen het lijf loopt "fors aanwezig".

"Daarom moeten we voorzichtig zijn", aldus de bewindsman. Wat hij op Koningsdag en in de volle winkelstraten zag, hoort daar niet bij. "Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal."

De Jonge ontving vorige maand van Zuyderland een brandbrief over het vaccinatiebeleid. Het vaccineren ging niet snel genoeg, vond het ziekenhuis. Ook was het een tegenslag dat het zorgpersoneel niet met het AstraZeneca-vaccin kan worden ingeënt, omdat was besloten alleen nog zestigplussers het vaccin toe te dienen. Zeldzame bijwerkingen bij zestigminners vormden de aanleiding voor dat besluit. Maar volgens de minister liep het vaccinatieprogramma geen vertraging op, doordat de ouderen nu eenmaal aan de beurt waren.

De Jonge noemt de brief van het ziekenhuis indringend en zegt de emoties te begrijpen. "Al ruim een jaar is het druk en zwaar in de ziekenhuizen en zorgmedewerkers wachten al lang op een vaccin." Hij wijst erop dat alle ziekenhuizen eind deze week de vaccins binnen hebben voor al het personeel dat direct met COVID-19-patiënten in contact komt. Landelijk ging het om zo'n 35.000 zorgmedewerkers die aandrongen op een vaccinatie. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar zorgverleners.