Het vorig jaar zwaar getroffen New York gaat deze maand de meeste coronamaatregelen opheffen of versoepelen, heeft gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat maandag bekendgemaakt. Hij hoopt dat de staat tegen 1 juli weer "volledig open" is.

De staat New York vormde een jaar geleden het epicentrum van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten, maar inmiddels gaat het er beter met het aantal besmettingen. Sinds november is het aantal infecties en ziekenhuisopnames niet zo klein geweest als nu.

De versoepelingen gaan per 19 mei gelden, meldt Cuomo. Dan gaan onder meer de metro's in de stad New York weer 24 uur per dag rijden. Ook winkels, restaurants, bioscopen, musea en andere culturele instellingen mogen weer mensen ontvangen. Afstand van anderen houden blijft geboden, maar dat is niet nodig als iedereen in de buurt een vaccinatiebewijs of de uitslag van een negatieve coronatest kan presenteren, aldus Cuomo.

Buiten de deur worden evenementen met 500 mensen toegestaan - een verdubbeling. Binnen is dat 250, waar voorheen het maximum 100 was. Stadions mogen voor een derde gevuld zijn.

Ook in de buurstaten New Jersey en Connecticut worden versoepelingen doorgevoerd, zo maakten gouverneurs Phil Murphy (New Jersey) en Ned Lamont (Connecticut) gelijktijdig met ambtgenoot Cuomo bekend.

Nederlanders in New York: 'Erger dan dit kunnen ze hier niet aan'
247
Nederlanders in New York: 'Erger dan dit kunnen ze hier niet aan'