Per 15 mei komt het algehele negatieve reisadvies te vervallen en geeft het ministerie weer per land een advies. Hoewel het nog niet bekend is naar welke landen vakantiereizen deze zomer weer mogelijk gaat zijn, denken veel mensen al wel na over een zomervakantie over de grens. Dit is een overzicht van populaire Europese vakantielanden en hun huidige regels en plannen voor de zomer, voor zover bekend.

De verwachting is dat deze zomer een aantal landen een geel (er zijn maatregelen tegen het coronavirus getroffen die beperkte invloed op het dagelijks leven hebben) of groen (geen bekende veiligheidsrisico's) reisadvies krijgen. Maar ook in deze landen moeten reizigers rekening houden met de coronamaatregelen, benadrukte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een land een negatieve coronauitslag eist of dat reizigers bij aankomst in het land in quarantaine moeten omdat Nederland wordt gezien als een hoogrisicoland. Daarnaast moeten reizigers de situatie in het land in de gaten houden: het kan ook voorkomen dat een reisadvies van een land tijdens het verblijf daar wordt verzwaard, wat een verplichte quarantaine tot gevolg kan hebben.

Een belangrijke kanttekening is dat veel landen nog niet precies weten wanneer ze versoepelingen doorvoeren.

België

België heeft afgelopen week een 'zomerplan' gepresenteerd waarmee het land in vier stappen de coronamaatregelen los wil laten. Voorwaarde voor het zetten van elke stap is dat de daarvoor benodigde daling in het ziekenhuis is bereikt. De eerste stap, waarin onder meer horeca langer open mogen blijven, en bioscopen en pretparken de deuren openen, staat gepland voor 9 juni.

Er is echter nog niet veel bekend over het toeristenseizoen in het land. Op dit moment worden niet-noodzakelijke reizen van en naar het land nog altijd afgeraden. België wil wel deelnemen aan het Europese coronapaspoort.

Duitsland

Reizigers naar Duitsland hoeven vanaf donderdag niet meer in verplichte zelfisolatie als ze zijn gevaccineerd, hersteld zijn van een coronabesmetting of een negatieve testuitslag kunnen tonen. Met die aanpassing moet reizen in de zomer worden vergemakkelijkt, lichtte de Duitse overheid toe.

De verplichte zelfisolatie geldt nog wel voor reizigers die vanuit een land komen waar virusvarianten rondgaan die reden geven tot zorg, zoals Brazilië en India.

Oostenrijk

Momenteel zijn hotels en andere accommodaties in Oostenrijk nog gesloten voor toeristen, maar vanaf 19 mei mogen ze weer open. Dat geldt ook voor de horeca en culturele instellingen (met beperkingen).

Voor een vakantie in Oostenrijk moet je een bewijs van vaccinatie, een recent negatieve coronatest of een bewijs dat je bent genezen van een coronabesmetting kunnen tonen.

Frankrijk

Vanaf 3 mei mochten EU-reizigers met een negatieve PCR-test Frankrijk weer in. Op 19 mei gaan de terrassen, musea, winkels en bioscopen in het land weer open. Drie weken later volgen de gebedshuizen en sportstadions voor maximaal vijfduizend bezoekers en zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Frankrijk.

De Franse overheid is van plan vanaf 9 juni gebruik te maken van een Europees coronapaspoort, waarmee de resterende reisbeperkingen komen te vervallen. Een vaccinatiebewijs of herstel van een recente besmetting is dan ook voldoende.

Denemarken, Noorwegen en Zweden

Geen van deze drie Scandinavische landen heeft momenteel grote versoepelingsplannen voor buitenlands toerisme op de korte termijn. Het is niet duidelijk wanneer de reisrestricties zullen verdwijnen.

Spanje

Het streven is dat toeristen die over een coronapaspoort beschikken in juni weer mogen afreizen naar Spanje, zonder dat zij na aankomst in quarantaine hoeven.

De Spaanse horeca en culturele instellingen zijn open om die toeristen te verwelkomen, maar nachtclubs zijn nog dicht. Het dragen van mondkapjes is momenteel verplicht in Spanje, zowel binnen als op straat.

Portugal

Portugal is een van de landen die aandringt op haast bij het vervaardigen van een Europees coronapaspoort. Toeristen uit veel EU-lidstaten zijn nu nog niet welkom, maar het land opent medio mei wel de deuren voor de Britten, gezien de coronasituatie in het land. Nederlanders die naar Portugal reizen, moeten vooralsnog verplicht in quarantaine.

Italië

Buitenlandse toeristen moeten momenteel vijf dagen in quarantaine in Italië. Het land heeft op korte termijn een pas klaar voor toeristen die zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Die is geldig voor reizigers van binnen en buiten de EU.

Griekenland

Van de populaire Europese vakantielanden is Griekenland het snelst bereid weer toeristen te ontvangen. De quarantaineplicht voor reizigers uit veel andere landen is van de baan, maar zij moeten bij aankomst wel kunnen aantonen gevaccineerd te zijn of een negatieve PCR-test kunnen laten zien.

Turkije

De Turkse regering heeft recent een nieuwe lockdown ingevoerd, de strengste tot nu toe, vanwege een nieuwe golf van besmettingen. Turken mogen hun huis alleen uit voor boodschappen of om urgente medische zorg te ontvangen, de verkoop van alcohol is verboden en de scholen zijn dicht. Buitenlandse toeristen zijn echter vrijgesteld van de maatregelen. Zij zijn welkom in Turkije als ze een negatieve testuitslag kunnen overhandigen.