De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals de heropening van sportscholen en pretparken, laten langer op zich wachten. Het demissionaire kabinet vindt het aantal coronaopnames in ziekenhuizen en op ic's nu nog te groot, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Zondag zou het kabinet in het Catshuis overleggen over de verdere versoepelingen per 11 mei, maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend. De eerstvolgende datum waarop de versoepelingen kunnen ingaan, is waarschijnlijk 18 mei.

Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers "over een piek heen raken". Toch is die daling nu nog niet voldoende om de tweede stap van het openingsplan "verantwoord te kunnen zetten", schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Twitter.

Momenteel worden ruim 2.700 ziekenhuisbedden in Nederland bezet door COVID-19-patiënten.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Gevolgen voor rest van openingsplan onbekend

De volgende stap (die nu dus is uitgesteld) is de heropening van binnensportlocaties en kunst- en cultuurbeoefening. Met toegangstests en "onder voorwaarden" zou ook publiek bij professionele sportwedstrijden aanwezig kunnen zijn. In het plan staan ook de opening van "doorstroomlocaties buiten" en de verruiming van het buiten sporten vermeld.

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland op 26 mei, mits de coronacijfers die zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen gaan in horecagelegenheden.

Ziekenhuiskoepels zagen er al geen heil in

De Jonge zei vrijdag al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken. Hij noemde de situatie in ziekenhuizen "druk en zwaar" en zei dat een Catshuisoverleg "niet zo veel zin heeft" als het Outbreak Management Team (OMT) geen ruimte voor versoepelingen ziet.

De ziekenhuiskoepels Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en de afdelingen van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) lieten al weten verdere versoepelingen van de coronamaatregelen niet verantwoord te vinden als de druk in de ziekenhuizen zo hoog blijft als die nu is, zo bleek uit een rondgang van NU.nl.

Zorgpersoneel over situatie in ziekenhuizen: 'Het is nijpend'
192
Zorgpersoneel over situatie in ziekenhuizen: 'Het is nijpend'