Het kabinet heeft het vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit India, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verlengd tot 15 mei. Dat gebeurt op advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Voor India geldt sinds maandag een vliegverbod. Het verbod liep af op 1 mei, maar wordt dus twee weken verlengd. Nederlanders die zich momenteel in India bevinden, wordt gevraagd serieus te overwegen of hun aanwezigheid in dat land strikt noodzakelijk is.

Vanwege het enorme aantal besmettingen zijn de Indiase ziekenhuizen overvol. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er een "reële mogelijkheid" is dat er geen medische hulp beschikbaar is voor Nederlanders in India die besmet raken.

India wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen ligt al enige tijd boven de 300.000 en ook het dagelijkse aantal sterfgevallen is nergens ter wereld groter.

In de hoofdstad New Delhi geldt een algehele lockdown, net als in veel andere steden en regio's in het noorden van India.

Het verbod voor Zuid-Amerika omvat Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Ook geldt het verbod voor vluchten uit de Dominicaanse Republiek en Panama. Het kabinet adviseert Nederlanders in het algemeen om niet vanuit het buitenland naar Nederland te reizen.

Dronebeelden tonen massale brandstapels bij crematorium in India
51
Dronebeelden tonen massale brandstapels bij crematorium in India

Kabinet wil 15 mei quarantaineplicht rond hebben

Het OMT vindt dat het advies om in quarantaine te gaan slecht wordt nageleefd door reizigers. Van een quarantaineplicht is nog geen sprake. Vanaf 15 mei hoopt het kabinet de quarantaineplicht wel politiek geregeld te hebben.

Ook als de quarantaineplicht ingesteld wordt, blijven vliegverboden volgens demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) altijd een optie om bijvoorbeeld gevaarlijke coronavirusvarianten te weren.