
Kuipers: Avondklok heeft geen effect gehad op ziekenhuisopnames
"Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", aldus Kuipers.
Kuipers noemt de avondklok een essentieel "ongecontroleerd experiment". "We moesten iets doen, want we wisten dat er nieuwe coronavirusvarianten binnenkwamen en dat de verspreiding daarvan sneller ging. We hadden in Engeland gezien (met de Britse variant, red.) dat de R-waarde (het reproductiegetal, red.) met 30 of 40 procent was toegenomen."
"Met onze huidige maatregelen hadden we een R-waarde net onder de 1 en toen wisten we dat met de Engelse variant de stijging nog moest komen", beargumenteerde Kuipers.
Kuipers ziet dat het aantal besmettingen groot blijft. "We zitten op het grootste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt." Hij zei wel blij te zijn dat het aantal vaccinaties per week stijgt en kan uitkomen op anderhalf miljoen prikken per week, "zo nodig met behulp van huisartsen en ziekenhuizen".
De voorzitter van het LNAZ is voorstander van het beter registreren van gevaccineerden. Nu moet een gevaccineerde daar nog eerst toestemming voor geven. Maar Kuipers benadrukte: "Geef alsjeblieft toestemming, zeg ja, want die informatie is echt relevant."
In januari pleitte de LNAZ-voorzitter, vanwege de stijgende besmettingscijfers, voor de invoering van de avondklok. Hij verwachtte een "dalende trend" die "slechts langzaam doorzet". Eerder deze week had hij het over "een plateau op hoog niveau".
NUjij: Uitgelichte reacties