Bij het versturen van uitnodigingen voor vaccinaties wordt er niet specifiek rekening gehouden met schoolvakanties en de spreiding daarvan. De prikvolgorde is gebaseerd op leeftijd en niet op regionale verschillen in vakantiedata, laat een woordvoerder van het RIVM weten na vragen van NU.nl.

De meeste mensen ontvangen een uitnodiging op basis van hun geboortejaar. Ouders komen dus eerder aan de beurt dan bijvoorbeeld eventuele meerderjarige kinderen. Van die volgorde wordt alleen afgeweken als er een medische reden is om iemand eerder te vaccineren.

Eventuele hoop dat noorderlingen (die als eerste schoolvakantie krijgen) als eerste gevaccineerd worden en deze zomer ingeënt op reis kunnen, is dus niet terecht. Die twee zaken staan los van elkaar.

Wanneer vallen de (school)zomervakanties dit jaar?

  • Regio Noord: 10 juli t/m 22 augustus
  • Regio Midden: 17 juli t/m 29 augustus
  • Regio Zuid: 24 juli t/m 5 september

Mensen hoeven overigens niet te vrezen hun afspraak in de zomer te missen omdat ze op vakantie zijn. Ze kunnen na het ontvangen van hun uitnodiging zelf aangeven op welke dag ze geprikt willen worden, aldus de RIVM-woordvoerder.

"Voor GGD-locaties krijgen mensen een uitnodiging om een dag te plannen, dan zullen mensen niet een dag opgeven waarop ze zelf op vakantie zijn", zegt de woordvoerder.

Mensen die gevaccineerd worden met het vaccin van Moderna, Pfizer/BioNTech of AstraZeneca en dus twee doses nodig hebben, kunnen hoogstwaarschijnlijk beide afspraken om hun eventuele vakantie heen plannen. Tussen beide prikken moeten namelijk ongeveer vier, zes of twaalf weken zitten. Dit hoeft bovendien niet op de dag nauwkeurig. Wie het Janssen-vaccin krijgt, heeft maar één dosis nodig.

Zo werkt het Janssen-vaccin in je lichaam
102
Zo werkt het Janssen-vaccin in je lichaam

Huisartsen prikken vaak vaste dag in de week

Bij mensen die door hun huisarts uitgenodigd worden, kan de vaccinatieperiode tussen regio's wel verschillen, omdat huisartsen zelf een datum voorstellen aan hun patiënten. Veel huisartsen houden een vaste dag in de week aan waarop ze prikken.

"Als je tijdens een bepaalde week op vakantie bent, kan je meestal op dezelfde dag van de volgende week alsnog je prik halen. Dat gaat in overleg tussen huisarts en patiënt", aldus het RIVM.