De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben zondag snelle hulp toegezegd aan India, het land dat te kampen heeft met een ongekende golf van coronabesmettingen als gevolg van een gemuteerde variant van het virus.

Die mededeling is gedaan door voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson.

De EU wil op verzoek van de regering in Delhi zo snel mogelijk zuurstof en medicijnen naar India brengen. Het VK stuurt zeshonderd medische apparaten, waaronder honderden zuurstofconcentrators en beademingsmachines naar de voormalige Britse kolonie. De eerste levering vanuit Londen moet dinsdag aankomen in New Delhi.

Eerder op zondag maakten de Verenigde Staten al bekend onmiddellijk hulpmiddelen naar India toe te gaan sturen, waaronder grondstoffen voor coronavaccins. Frankrijk liet weten op eigen initiatief zuurstofvoorraden naar India te verzenden.

India maakt als gevolg van een gemuteerde variant van het coronavirus een zware gezondheidscrisis door. Zondag meldde het land voor de vierde dag op rij 's werelds hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2.767 nieuwe coronadoden gemeld.

Vanwege het snel groeiende aantal nieuwe coronabesmettingen in het Aziatische land hebben meerdere landen het reisverkeer vanuit India aan banden gelegd.