Huisartsen mogen onder voorwaarden zestigminners vaccineren met AstraZeneca, zo is vrijdag besloten na overleg tussen artsenorganisatie KNMG, verzekeraars, de Inspectie Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het RIVM buigen zich nog over wat die voorwaarden precies zijn.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij met de "duidelijkheid over de juridische kant van het verhaal", aldus een woordvoerder tegen NU.nl. Wel benadrukt de huisartsenvereniging dat zestigminners door de huisarts worden uitgenodigd en dat het geen zin heeft om op eigen houtje te bellen.

"Er blijven maar heel weinig vaccins over, nergens meer dan tien per dag en dan ook nog bij heel weinig huisartsen. Sommige vaccins zijn ook nodig voor de tweede ronde, dus de huisarts hoeft niet platgebeld te worden door hoopvolle zestigminners", aldus de woordvoerder.

Huisartsen maken uiteindelijk zelf de keuze, waarbij de LHV hoopt dat ze "ondersteund worden met een richtlijn, waarna ze een afweging kunnen maken".

Vanaf begin mei krijgen mensen onder de 60 met een verhoogd risico een vaccinatie-oproep. Het gaat om mensen die ook in aanmerking komen voor een griepprik, zoals diabetespatiënten en mensen met een verminderde weerstand door medicatie. Voor deze groep van ongeveer een miljoen mensen zijn andere vaccins gereserveerd dan dat van AstraZeneca.