In Engeland heeft 95 procent van de vijftigplussers al ten minste één dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Dat maakte de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock donderdag bekend.

Naast vijftigplussers zijn ook bijna alle mensen met een onderliggende medische aandoening minstens één keer gevaccineerd. Deze zogenoemde prioriteitsgroepen zorgen volgens cijfers van het ministerie voor 99 procent van de coronagerelateerde sterfgevallen tot nu toe.

In het Verenigd Koninkrijk worden gemiddeld meer dan 500.000 prikken per dag gezet. Ongeveer een kwart daarvan betreft mensen die een eerste dosis krijgen, drie kwart ontvangt zijn tweede prik. Er wordt gebruikgemaakt van de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Van al die vaccins zijn twee doses nodig.

Door het succesvolle vaccinatietraject kunnen in Engeland en Schotland inmiddels ook mensen tussen de 45 en 50 jaar hun eerste afspraak inplannen. In Wales en Noord-Ierland kunnen zelfs alle veertigers hun eerste prikafspraak maken.

Het VK wil eind juli alle volwassenen gevaccineerd hebben. Daarbij wordt er van oud naar jong geprikt. Volgens Hancock ligt het land op koers om dat doel te halen.