Zo'n zeshonderd coronapatiënten die eigenlijk ziekenhuiszorg nodig hebben, verblijven thuis en krijgen daar zuurstof toegediend en worden op afstand in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl opvroeg bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De honderden coronapatiënten zouden bij voldoende ruimte in de ziekenhuizen op een verpleegafdeling hebben gelegen. Het gaat dus niet om patiënten die intensivecarezorg nodig hebben, die kunnen gewoon op de intensive cares terecht, benadrukt een woordvoerder van het LCPS.

De zogeheten telemonitoringpatiënten worden echter niet meegeteld in de dagelijkse coronacijfers van ziekenhuisopnames. Vrijdag liggen er ruim 2.600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 1.776 op een verpleegafdeling.

Maar met de zeshonderd coronapatiënten thuis zouden er dus veel meer dan drieduizend mensen met corona in het ziekenhuis liggen.

Vijftien ziekenhuizen monitoren patiënten thuis

Volgens het LCPS zijn ongeveer vijftien ziekenhuizen bezig met het "telemonitoren" van patiënten die thuis zitten en wordt gekeken of het mogelijk is om die groep in de dagelijkse rapportages op te nemen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is een van de ziekenhuizen die thuis patiënten behandelen. Momenteel gaat het om ruim zestig patiënten. Het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft sinds november 45 'thuispatiënten' behandeld.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei eerder al dat patiënten zuurstof, een bloeddrukmeter, een thermometer en een glucosemeter mee naar huis krijgen en dat er een aantal keer per dag telefonisch contact is over hoe het gaat.

Volgens een woordvoerder van het LCPS is het "alleen maar fijn" als mensen niet naar het ziekenhuis hoeven tijdens hun ziekte. Ze denkt dat ook na de coronacrisis het thuis verzorgen van ziekenhuispatiënten in stand blijft. "We waren hier al langer naar aan het kijken, dat is door corona in een versnelling gekomen."