De GGD gaat mensen tussen de achttien en zestig jaar met een medische indicatie versneld vaccineren. Aanvankelijk lag die verantwoordelijkheid bij de huisartsen, maar de honderd GGD-vaccinatielocaties kunnen het vaccineren vanwege de opschaling overnemen. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond verteld tijdens een persconferentie.

De zogeheten 'griepprikgroep' krijgt het Pfizer- of Moderna-vaccin. De eerste personen ontvangen begin mei een uitnodiging. Het prikken zou kort daarna moeten plaatsvinden.

Eerder oordeelde de Gezondheidsraad al dat de circa één miljoen achttien- tot zestigjarigen met een medische indicatie tegelijk met de vijftig- tot 59-jarigen geprikt zouden moeten worden. Beide groepen zouden een vergelijkbaar risico lopen op een ernstige coronabesmetting.

Huisartsen hoeven de risicogroep dus niet meer te prikken, maar gaan ter plaatse wel toezicht houden, aldus het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. "We doen het echt samen; samen de schouders eronder om de mensen die normaal de griepprik krijgen en daarom voor COVID-19 kwetsbaar zijn zo snel mogelijk gevaccineerd te krijgen", schrijft De Jonge.