De rechtbank heeft in de afgelopen maanden meer dan zeventig mensen veroordeeld die aanwezig waren bij de verboden demonstraties op het Museumplein in Amsterdam. Het merendeel van hen stond terecht voor openlijke geweldpleging en het negeren van een politiebevel, maakt het Openbaar Ministerie (OM) van Amsterdam dinsdag bekend.

Op het desbetreffende plein kwamen de afgelopen maanden bijna wekelijks mensen bijeen om te demonstreren tegen het coronabeleid. De demonstraties zijn doorgaans verboden omdat de betogers onderling meestal niet voldoende afstand houden. Het beëindigen van de illegale demonstraties leidde vaak tot arrestaties en rellen.

Meer dan tachtig personen die bij de demonstraties werden aangehouden, zijn door het OM voor de rechter gebracht. Van hen werden er vier vrijgesproken.

De hoogste straf werd opgelegd aan een 36-jarige man uit Purmerend, die op 17 januari onder meer een politiepaard te lijf ging met een ploertendoder: hij heeft zes maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, opgelegd gekregen. Dezelfde straf werd opgelegd aan een 26-jarige Amsterdammer wegens het plegen van verschillende strafbare feiten tijdens een demonstratie op 24 januari.

Andere veroordeelden kregen bijvoorbeeld een gebiedsverbod opgelegd, variërend van alleen het Museumplein tot de complete gemeente Amsterdam. Dertig personen moeten een boete betalen aan een nog op te richten schadefonds.

De komende maand staan nog een aantal zittingen gepland, aldus het OM. De behandeling van enkele zaken werd uitgesteld omdat er nog aanvullend onderzoek gedaan moet worden.

Waterkanon en charges maken einde aan illegale demonstratie Museumplein
110
Waterkanon en charges maken einde aan illegale demonstratie Museumplein