Zestigminners moeten zelf de keuze hebben om zich te laten prikken met het AstraZeneca-vaccin. Een motie van D66 en GroenLinks voor keuzevrijheid wordt door een Kamermeerderheid gesteund.

Zestigminners krijgen geen AstraZeneca meer sinds bekend is dat de risico's van het coronavirus voor deze groep kleiner zijn dan de kans op zeer zeldzame bijwerkingen van het vaccin. Inmiddels krijgen Nederlanders tijdelijk ook geen Janssen-vaccins meer zolang het onderzoek loopt naar vergelijkbare bijwerkingen. In het tweede kwartaal staan drie miljoen Nederlanders op de planning voor dit vaccin.

D66'er Jan Paternotte wees er donderdag in het coronadebat op dat het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) de voordelen van prikken met AstraZeneca vindt opwegen tegen de nadelen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vraagt zich af of het besluit over AstraZeneca "wel in verhouding" is.

Voorlopig zijn de AstraZeneca-doses nog nodig om de groep van zestigplussers in te enten. Maar wat gebeurt er met de vaccins als die groep eenmaal is beschermd?, vragen D66 en GroenLinks zich af. Zij willen dan ook "mensen de keuzevrijheid geven" zodra vaccins "niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn".

De Jonge loopt niet warm voor een vaccinatiestrategie op maat

Tijdens het debat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bereid te zijn om naar het voorstel te kijken. Maar erg enthousiast werd hij er niet van. Het is volgens hem "een enorme puzzel in de uitvoering".

Bovendien zijn andere vaccins volgens hem een beter alternatief voor mensen jonger dan zestig. Bij Pfizer en Moderna krijgt men sneller de tweede prik dan bij AstraZeneca, dus is er eerder volledige bescherming.

Het vaccin van AstraZeneca heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen en dan voornamelijk vrouwen. Daarom is besloten het vaccin in Nederland alleen nog in te zetten voor mensen tussen 60 en 65 jaar.

Deuk in imago vaccin AstraZeneca, hoe willen landen dat oplossen?
139
Deuk in imago vaccin AstraZeneca, hoe willen landen dat oplossen?