Hoe hoog de zorgbonus moet worden en welke medewerkers die moeten ontvangen, is een waar dilemma, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag in een Kamerbrief. Ze moet kiezen tussen 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel met coronapatiënten werken en daardoor vaak met ziekteverzuim te maken krijgen of een lagere bonus voor alle zorgmedewerkers.

Volgens de minister is er haast bij geboden. Uiterlijk half april moet er een besluit worden genomen, omdat de uitvoering anders te veel vertraging oploopt. Ze wil er donderdag over in debat met de Kamer.

De branches die voor 500 euro netto in aanmerking zouden komen, zijn huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten. Daar wordt relatief veel met COVID-19-patiënten gewerkt en is het ziekteverzuim hoog.

Medewerkers die niet meer dan anderhalf keer modaal verdienen, zouden de bonus kunnen krijgen. Als voor deze optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, ggz of jeugdzorg geen extra geld.

Bedrag afhankelijk van aantal aanvragen

Het kabinet kan er ook voor kiezen om iedereen in de zorg een bonus te geven. Tijdens de tweede golf is ook de zorgverlening in andere branches zoveel mogelijk doorgegaan en ondervonden ook deze zorgmedewerkers dagelijks de gevolgen van de pandemie, benadrukt de minister. Het gaat hier om mensen die niet meer dan twee keer modaal verdienen.

Het bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal aanvragen. Van Ark schat dat het bij deze optie een bedrag van tussen de 200 en 240 euro wordt.

Vorig jaar ontvingen zorgmedewerkers een bonus van 1.000 euro. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget ruim overschreden.

Van Ark wil voorkomen dat er dit jaar opnieuw meer aan wordt uitgegeven dan begroot. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar werd er in eerste instantie 1,44 miljard euro voor uitgetrokken. Dat bedrag is later met 800 miljoen euro verhoogd.