Naast olympiërs krijgen nog enkele groepen voorrang in de vaccinatiecampagne, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Kamer. Het gaat om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de ggz, 2.200 ggz-patiënten in kleinschalige wooninitiatieven, agenten van de Mobiele Eenheid (ME) en medewerkers van ambassades en consulaten-generaal en hun familieleden.

Het is nog niet bekend wanneer deze groepen hun eerste prik kunnen verwachten.

Volgens De Jonge is het belangrijk om ME'ers eerder te vaccineren, omdat eventuele besmettingen binnen die groep kunnen leiden tot capaciteitsproblemen. "Met het oog op de continuïteit van de veiligheid op straat is het van belang dat bij eventuele verstoringen van de openbare orde met voldoende personeel snel en adequaat kan worden ingegrepen."

Ook ambassademedewerkers en hun familieleden in het buitenland krijgen voorrang, omdat zij volgens de minister vaak wonen in landen met "forse corona-uitbraken en gebrekkige medische voorzieningen". Hierdoor is er geen sprake van een veilige werkomgeving. Deze mensen krijgen waarschijnlijk het Janssen-vaccin toegediend.

Dinsdag werd al bekend dat olympische topsporters eerder een coronavaccin kunnen krijgen. Het zou gaan om ongeveer tweehonderd atleten die zich al hebben gekwalificeerd voor de Spelen in Japan.

Het is nog niet bekend of hierdoor andere groepen later een prik zullen krijgen. De Telegraaf meldde dinsdag dat 30.000 medewerkers in de jeugdzorg geen voorrang krijgen, terwijl dat aanvankelijk wel de bedoeling was.

Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'
325
Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'

Kabinet kwam dinsdag met stappenplan

Het kabinet kwam dinsdag tijdens een persconferentie met een stappenplan voor de heropening van de samenleving. Aangezien er nog veel onzeker is, staan de genoemde data nog niet vast. Volgende week dinsdag neemt het kabinet een besluit over eventuele versoepelingen.

Mogelijk verdwijnt de avondklok op 28 april. Op die datum staat de eerste stap gepland. Misschien kunnen dan ook de terrassen weer open en wordt het advies voor bezoek aangepast. In dat geval wordt geadviseerd om maximaal twee gasten in plaats van één gast thuis te ontvangen.