Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Zuid-Afrika gaat sneller vaccineren
De vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika gaat vanaf maandag een versnelling hoger. Zorgpersoneel en 60-plussers kunnen dan op 87 plekken verspreid over het land een inenting met het Pfizer-vaccin krijgen. Met een nieuwe levering zijn er daarvan bijna 1 miljoen doses binnen. Eind juni moeten dat er 4,5 miljoen zijn. Daarnaast worden 2 miljoen doses van het Janssen-vaccin verwacht, zei minister Zweli Mkhize van Volksgezondheid. Hij verwacht dat het vaccinatietempo in de loop van deze maand flink oploopt. 

Zuid-Afrika begon half februari vertraagd met vaccineren, nadat de autoriteiten hadden besloten de ingeslagen AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken omdat die minder goed zouden werken tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant. Vorige maand stopte het land tijdelijk met het toedienen van het Janssen-vaccin in verband met zeldzame bijwerkingen. Deze week valt het besluit of dat wordt hervat.

In totaal zijn vaccins voor 46 miljoen Zuid-Afrikanen besteld. Het virus heeft Zuid-Afrika het hardst getroffen op het continent. Tot nu toe heeft het land een kleine half miljoen zorgmedewerkers ingeënt en heeft het meer dan 55.000 coronagerelateerde sterfgevallen en ruim 1,6 miljoen besmettingen geregistreerd.
over 2 dagen
Leger staat klaar om te helpen met vaccineren 
Nu alle benodigde trainingen zijn afgerond, staat Defensie klaar om te helpen bij de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en de GGD bevestigd aan BNR.

Volgens de GGD is het "voor 99 procent zeker" dat militairen worden ingezet om de vaccinatiecampagne te ondersteunen. Hun werkzaamheden kunnen divers zijn. "We hebben militairen die medisch zijn opgeleid, maar het is een breed palet aan mogelijkheden", zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM. "Logistieke ondersteuning en ook bewakingsondersteuning kan plaatsvinden."
over 2 dagen
Algerije na ruim een jaar voorzichtig weer van slot 
Algerije stelt zijn lucht- en landgrenzen vanaf 1 juni voorzichtig weer open na ruim een jaar sluiting. Dat gaat gepaard met strenge maatregelen tegen het coronavirus, meldde het kantoor van president Abdelmadjid Tebboune zondag na kabinetsberaad.

Per dag worden met strikte voorzorgsmaatregelen vijf vluchten toegelaten van en naar het Noord-Afrikaanse land dat vorig jaar maart zijn grenzen sloot en het vliegverkeer opschortte. Binnenlandse vluchten zijn sinds december weer mogelijk. Algerije heeft officieel ruim 125.000 besmettingen en 3.374 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd op een bevolking van 43 miljoen mensen.