Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Engeland zou opheffen laatste maatregelen maand uitstellen
De Britse premier Boris Johnson stelt het opheffen van de laatste coronabeperkingen in Engeland vermoedelijk een maand uit vanwege de snelle verspreiding van daar van de Indiase variant van het virus, ook wel de deltavariant genoemd. Volgens de oorspronkelijke planning zouden er op 21 juni finale versoepelingen komen, maar Britse media melden dat die maatregel wordt uitgesteld tot 19 juli.

Het uitstel zou nodig zijn om tijd te winnen voor het meten van het effect van de besmettingen op de ziekenhuisopnames en om meer mensen een tweede vaccinatie te geven, meldt The Guardian. Parlementariërs van de Conservatieve Partij van Johnson zouden steeds pessimistischer zijn geworden over de mogelijkheid verder te versoepelen. De verwachting is dat Johnson maandag de knoop doorhakt.

In het Verenigd Koninkrijk raken steeds meer mensen besmet met de Indiase variant. Bij 90 procent van de mensen die nu positief test op het coronavirus, wordt deze variant vastgesteld. Begin mei was dat ruim een kwart. Deze is mogelijk 60 procent besmettelijker dan de voorheen dominante Britse variant (de alfavariant). Vrijdag werden in het Verenigd Koninkrijk in totaal 8.125 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds februari.
21 minuten geleden
Moskou voert 'niet-werk week' in
Burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou voert een 'niet-werk week' in om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 15 en 19 juni komt het werk in de Russische hoofdstad goeddeels stil te liggen, meldde Sobjanin op zijn website.

Verder moeten alle horecagelegenheden in Moskou tot 20 juni elke dag om 23.00 uur sluiten. Ook gaan alle speelplaatsen en sportveldjes in de parken voorlopig op slot.

Sobjanin kondigde enkele dagen geleden al aan dat de stad strenger gaat controleren of mensen wel mondkapjes en handschoenen dragen in publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer. Op overtreding staat een boete.

De autoriteiten registreerden zaterdag voor de hoofdstad 6.700 nieuwe gevallen. Niet eerder dit jaar zijn er in Moskou op één dag zo veel besmettingen gemeld.

Rusland sloeg zichzelf eerder op de borst voor zijn aanpak van de pandemie en de snelle ontwikkeling van een vaccin, maar de toon is nu anders vanwege een forse toename van het aantal coronabesmettingen. Het land heropent daarom speciale Covid-ziekenhuizen om de groeiende toestroom van patiënten aan te kunnen.
40 minuten geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt onder 700
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is ook weer gedaald. In ziekenhuizen liggen nu 672 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er vrijdag 729. Daarnaast meldt het RIVM 1.265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal gemelde sterfgevallen was 1.

De verpleegafdelingen tellen nu 403 mensen met COVID-19. Dit zijn er 45 minder dan op vrijdag (448). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de twintigste dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 269 mensen, 12 minder dan op vrijdag (281).

Het gemiddelde aantal opnames blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 51 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling.

De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen nog meer dan 2.700 coronapatiënten.

Ondanks het dalende aantal coronagevallen in de ziekenhuizen, worden patiënten nog steeds verdeeld over de regio's, meldt het centrum. "Dat doen we voor een gelijke toegang tot ziekenhuiszorg voor alle patiënten in ons land én voor een gelijke uitgangspositie van de regio's voor inhaalzorg." Afgelopen etmaal werd één patiënt verplaatst naar een andere regio.
2 uur geleden
Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is ook zaterdag weer gedaald. Er liggen nu 672 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er vrijdag 729.

De verpleegafdelingen tellen nu 403 mensen met COVID-19. Dit zijn er 45 minder dan op vrijdag (448). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de twintigste dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 269 mensen, 12 minder dan op vrijdag (281).

Het gemiddelde aantal opnames blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 51 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling.

De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen nog meer dan 2.700 coronapatiënten.
4 uur geleden
Honderden coronasceptici lopen mars door Apeldoorn
Honderden mensen lopen vanmiddag mee in een demonstratieve optocht van Police for Freedom door Apeldoorn. De demonstratie begon rond 12.00 uur bij Sportpark Orderbos. Mensen hebben onder meer spandoeken, vlaggen en gele paraplu's bij zich. De actiegroep demonstreert tegen de coronamaatregelen.

Zelf zegt de actiegroep voor "de menselijke verbinding" te staan en onder meer politie, marechaussee, artsen, zorgpersoneel, docenten en journalisten te vertegenwoordigen. Ze gaan voor "liefde, vrijheid en verbinden" en zijn "voor behoud van grondrechten". Tientallen agenten zijn aanwezig en houden de stoet in de gaten.

Burgemeester Ton Heerts heeft onder strikte voorwaarden toestemming gegeven voor de mars van ongeveer 6 kilometer. De organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid, de orde en het naleven van de geldende coronamaatregelen, aldus de gemeente eerder. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming krijgt om te demonstreren.

Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. In Barneveld maakten de gemeente en de politie met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.
4 uur geleden
Opnieuw beperkte moslimbedevaart naar Mekka
Aan de traditionele moslimbedevaart naar Mekka, de hadj, mogen dit jaar slechts 60.000 mensen meedoen vanwege de coronapandemie. Alleen Saoedische staatsburgers en gelovigen die in Saoedi-Arabië wonen en tussen de 18 en 65 jaar oud zijn, mogen de pelgrimstocht maken. Voorwaarde is wel dat ze zijn gevaccineerd, aldus het Saoedische persbureau SPA.

De hadj geldt als een van de pijlers van het islamitische geloof. Lange tijd was het een pelgrimage van hooguit enkele tienduizenden gelovigen. Pas in de moderne geschiedenis komen er dankzij de verbeterde verbindingen jaarlijks miljoenen pelgrims naar Mekka.

Vorig jaar kreeg slechts een kleine geselecteerde groep inwoners van Saoedi-Arabië toestemming om aan de hadj mee te doen.
4 uur geleden
Bijna half miljoen minder vluchten in Nederland sinds begin coronacrisis
Sinds de uitbraak van COVID-19 en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen minder vluchten uitgevoerd. Waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer zich weer op het niveau van voor de crisis bevindt, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.
4 uur geleden
Minder jongeren waagden zich vorig jaar na school direct op de arbeidsmarkt
In coronajaar 2020 kwamen ongeveer 221.000 jongeren na hun studie de arbeidsmarkt op. Dat zijn er zeker 21.000 minder dan een jaar eerder en bovendien 23.000 minder dan waarop gerekend was. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker Instituut, waar Trouw over schrijft.
 
Volgens SEO-onderzoeker Jelle Zwetsloot is er sprake van een trendbreuk, omdat de uitstroom vanuit het onderwijs de afgelopen jaren juist steeds iets toenam. "Zo'n enorme verandering in een jaar tijd is dus erg bijzonder", aldus Zwetsloot.
7 uur geleden
Mensen geboren in 1992 kunnen coronaprik inplannen
Mensen die geboren zijn in 1992 kunnen zaterdag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Deze mensen kunnen een afspraak maken via de website of het landelijke afspraaknummer (0800-7070) bellen. Ze hoeven niet te wachten tot ze de uitnodiging hiervoor hebben ontvangen.

Wil jij het direct weten als je aan de beurt bent voor een coronaprik? Meld je dan hier aan.
7 uur geleden
Politie beëindigt feest met meer dan vijfhonderd bezoekers in Rotterdams bos
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een groot feest in het Kralingse Bos in Rotterdam beëindigd. Er waren zo'n vijfhonderd tot zevenhonderd mensen aanwezig. De Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen en twee jongens van zestien zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging en belediging.
 
Volgens een politiewoordvoerder was het "veel te druk" in het bos. "We hebben mensen gevraagd het bos te verlaten en een hele grote groep gaf daar ook gehoor aan. Enkelen van hen gooiden daarbij wel glas richting collega's en voertuigen", aldus de woordvoerder.
9 uur geleden
Ex-partners Van Lienden beraden zich op vervolgstappen 
Bedrijven en personen die belangeloos hielpen bij de non-profitstichting van Sywert van Lienden beraden zich op vervolgstappen nu blijkt dat hij achter hun rug miljoenen verdiende. Het bedrijf Coolblue heeft bijvoorbeeld ruim 400.000 euro aan voorschotten verloren, meldt de Volkskrant.

Ook ondernemer Omar Kbiri van het bedrijf Maak heeft veel vragen. Hij was een van de initiatiefnemers van de Hulptroepen Alliantie en werkte in de opstartfase onbezoldigd mee aan het initiatief. "Ik hoop nog steeds te horen wat er in godesnaam is gebeurd", aldus de ondernemer.
9 uur geleden
70 miljoen prikken gezet in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 70 miljoen coronaprikken gezet. Van de volwassenen heeft 78 procent een eerste dosis van een coronavaccin gehad, 55,4 procent is met twee prikken maximaal beschermd tegen COVID-19.

De regering streeft ernaar eind juli alle volwassenen een inenting te hebben aangeboden en denkt dat deze doelstelling zal worden gehaald. Mensen worden opgeroepen hun tweede prik te halen zodra ze daarvoor in aanmerking komen. De autoriteiten wijzen erop dat ze daarna beter beschermd zijn tegen de Britse en Indiase varianten van het coronavirus. De eerstgenoemde mutatie wordt ook wel alfavariant genoemd, de tweede de deltavariant.

In het VK raken steeds meer mensen besmet met de Indiase variant, die door de autoriteiten als een "zorgwekkende variant" is bestempeld. Bij 90 procent van de mensen die nu positief testen op het coronavirus, wordt deze variant vastgesteld. Begin mei was dat ruim een kwart. De Indiase variant is mogelijk 60 procent besmettelijker dan de voorheen dominante Britse variant.
9 uur geleden
Vijf vragen over het vaccineren van tieners tegen COVID-19
Woensdag besloot het demissionaire kabinet dat kinderen vanaf twaalf jaar die in een risicogroep vallen zich kunnen laten vaccineren tegen COVID-19. Of uiteindelijk alle kinderen in deze leeftijdsgroep een uitnodiging krijgen, weten we nog niet. Vijf vragen en antwoorden over de veiligheid en het nut van het vaccineren van kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar lees je hier.
gisteren om 21:12
Coronahelikopter blijft aan de grond nu druk op zorg afneemt
Het aantal coronapatiënten is de laatste weken zo hard gedaald, dat het niet meer nodig is om mensen door de lucht naar ziekenhuizen elders te vervoeren. Vrijdag is besloten dat de coronahelikopter niet meer ingezet hoeft te worden. Met het toestel is op 1 juni voor het laatst een coronapatiënt vervoerd.

De helikopter, de Lifeliner 5, werd op 24 maart vorig jaar in gebruik genomen. Tussen 20 mei en 19 oktober, de periode tussen de eerste en tweede golf, werd het toestel niet gebruikt.

Het Radboudumc heeft berekend dat de helikopter in totaal bijna 32.000 kilometer heeft gevlogen met een patiënt aan boord. Het academisch ziekenhuis in Nijmegen leverde het personeel aan boord.

Volgens het Radboudumc was de helikopter binnen Europa goed voor de meeste intensivecaretransporten door de lucht.
gisteren om 21:12
Vanaf dinsdag quarantaineplicht voor reizigers vanuit VK en nog vier landen
Vanaf dinsdag 0.01 uur geldt een quarantaineplicht voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal naar Nederland reizen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

De quarantaineplicht wordt ingevoerd, omdat de landen als hoogrisicogebieden worden ingeschat. Dat komt met name door de opmars van de zorgwekkende Indiase van het coronavirus (ook wel deltavariant genoemd). Lees hier meer.
gisteren om 21:12
G7 deelt miljard vaccins met armere landen
De G7-landen gaan meer dan een miljard doses coronavaccins delen met minder welvarende landen, bevestigen de Verenigde Staten. De eerste doses worden komende zomer beschikbaar gesteld, zodat de kwetsbaarste mensen op de wereld ingeënt kunnen worden tegen COVID-19.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte bekend 500 miljoen doses te gaan kopen en delen. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada tekenen elk voor 100 miljoen doses. De VS zegt dat de belofte van de G7-landen de basis vormt van een reeks acties om de pandemie in 2022 te beëindigen. Er wordt tijdens de G7-top, de eerste in bijna twee jaar, in het Engelse Cornwall nog gesproken over een breder actieplan.

Hulporganisatie Oxfam Novib reageert kritisch op de toezeggingen. "Als het beste wat de G7-leiders kunnen doen een donatie van een miljard vaccindoses is, dan zal deze top een mislukking zijn geweest", zegt manager gezondheidsbeleid Anna Marriott. De wereld zou naar schatting elf miljard doses nodig hebben om de pandemie te beëindigen. Marriott stelt dat liefdadigheid geen oplossing is voor het vaccintekort en pleit voor het vrijgeven van de patenten.