Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Weekgemiddelde besmettingen onder duizend
Het weekgemiddelde van het aantal besmettingen in Nederland ligt sinds zaterdag onder de duizend: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Vrijdag lag dit gemiddelde nog op 1032 en vorige week zaterdag op 1493.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona nam zaterdag toe met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is voor de elfde dag op rij lager dan tien. Afgelopen zeven dagen werden in totaal negentien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd.
een paar seconden geleden
Chinese luchthaven annuleert honderden vluchten vanwege één coronabesmetting
De Chinese luchthaven van de stad Shenzhen heeft zaterdag honderden vluchten geannuleerd omdat een restaurantmedewerker positief heeft getest op de deltavariant van het coronavirus, meldt Daily Sabah. Alle reizigers moeten nu een negatieve test van niet ouder dan 48 uur laten zien voordat ze de luchthaven mogen betreden.

China registreerde vrijdag dertig besmettingen. Zes daarvan waren in de regio waar Shenzhen zich bevindt.

Shenzhen is de thuishaven van veel techbedrijven. Telecombedrijf Huawei huist in de stad die vlakbij Hongkong ligt.
één uur geleden
Friezen, Groningers en Zeeuwen hoeven niet in Duitse quarantaine 
Duitsland ziet drie Nederlandse provincies niet meer als risicogebied. Inwoners van Friesland, Groningen en Zeeland hoeven bij aankomst in Duitsland vanaf morgen niet meer in quarantaine. Ook hoeven zij zich niet meer te laten registreren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Duitsland vandaag aangepast.

Nederlanders uit de overige negen provincies hoeven alleen niet in quarantaine in Duitsland als zij een negatieve coronatest kunnen aantonen. Wel moeten zij zich voor vertrek laten registreren. Reizigers kunnen er ook voor kiezen om in Duitsland een coronatest te doen. Zij moeten dan in quarantaine blijven totdat zij een negatieve uitslag binnen hebben.
één uur geleden
Regering India roept op tot voorzichtige versoepeling lockdown
De centrale regering in India roept de staten en territoria op de lockdownmaatregelen voorzichtig te versoepelen, zodat het coronavirus niet opnieuw oplaait. Regionale autoriteiten heffen weer beperkingen op nu de zware tweede golf ten einde lijkt te komen.

Sinds de versoepelingen is het op veel plekken in India weer een stuk drukker op straat en op markten. Mede doordat er op die locaties onderling nauwelijks afstand wordt gehouden, wordt gevreesd voor een nieuwe besmettingspiek.

Minister Ajay Kumar Bhalla van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de staten en territoria dat ze het hele proces voorzichtig moeten aanpakken. Volgens Bhalla doen ze er goed aan een systeem in te voeren waarmee lokale beperkingen worden ingevoerd als er lokaal sprake is van een toename van het aantal besmettingen. De minister dringt er ook op aan regelmatig toezicht te houden op de naleving van regels omtrent mondkapjes, afstand houden, handhygiëne en goede ventilatie in afgesloten ruimtes.

Het aantal bevestigde besmettingen in India is flink afgenomen sinds de tweede golf eind april en begin mei piekte. Dat waren er op het hoogtepunt meer dan 400.000 per dag. Zaterdag werden iets meer dan 60.000 nieuwe gevallen geregistreerd. India telt ruim 29,8 miljoen besmettingen en meer dan 385.000 coronagerelateerde sterfgevallen. Experts menen dat in India veel meer mensen besmet zijn geraakt en overleden dan officieel is geregistreerd.
4 uur geleden
OMT komt niet meer wekelijks bij elkaar
Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM komt niet meer wekelijks bij elkaar. Het kabinet vindt dat in de huidige fase van de epidemie niet meer nodig, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet kondigde vrijdag aan dat Nederland vanaf zaterdag 26 juni afscheid neemt van bijna alle coronamaatregelen.

Het OMT had volgens De Jonge sinds de corona-uitbraak "een cruciale adviserende rol". "Grote delen van de crisis kwam het OMT wekelijks bij elkaar en werden elke week, soms meerdere, goed doorwrochte, direct toepasbare adviezen geleverd. Ik wil daar ook mijn waardering voor uitspreken. In de huidige situatie, de afbouwfase van de epidemie, zijn nog frequent adviezen van het OMT nodig. Maar niet meer elke week", aldus De Jonge.

Het kabinet blijft gebruikmaken van het OMT als het gaat om vraagstukken die gaan over de "iets langere termijn". Zo zullen de deskundigen van het OMT hun licht laten schijnen over de ontwikkelingen in de endemische fase. Dat is een fase waarin het virus nog wel her en der zal opduiken, maar mensen elkaar niet meer op grote schaal aansteken. Ook blijft het OMT het kabinet raadplegen over hoe het land zich kan voorbereiden op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus.
 
Het OMT kwam vanwege de coronacrisis op 24 januari 2020 voor het eerst bij elkaar. Sindsdien heeft het adviesorgaan 115 adviezen uitgebracht over COVID-19. In het OMT zitten specialisten en experts met verschillende achtergronden en kennis over het coronavirus. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, is voorzitter van het OMT.
5 uur geleden
Waar nog wel mondkapjes? Antwoord op jullie vragen over de persconferentie
Het demissionaire kabinet maakte vrijdagavond bekend dat vanaf zaterdag 26 juni bijna alle coronamaatregelen kunnen worden losgelaten. Dit zijn de antwoorden op vragen die jullie stelden op ons reactieplatform NUjij.
10 uur geleden
Je kunt ook kiezen voor een Janssen-prik: dit moet je erover weten
Ben jij nog niet geprikt tegen COVID-19, maar wil je dat wel? Vanaf woensdag 23 juni kan iedereen van achttien of ouder kiezen voor een Janssen-prik. Wat zijn de voordelen en nadelen?
10 uur geleden
Wil je liever een Janssen-prik? Zo regel je die
Ben jij nog niet tegen COVID-19 geprikt, maar wil je dat wel? Vanaf woensdag 23 juni kan iedereen boven de achttien jaar kiezen voor een Janssen-prik. Hoe regel je een afspraak?
11 uur geleden
Laatste groep volwassenen kan vanaf vandaag prikafspraak maken
De laatste lichting volwassen Nederlanders kan vanaf zaterdag een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus. Dan zijn ruim 206.000 mensen die in 2003 zijn geboren aan de beurt. Degenen die al achttien zijn, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De mensen uit dat jaar die nu nog zeventien zijn, mogen ook een prikafspraak maken. Zij krijgen het Pfizer/BioNTech-vaccin.

De vaccinatiecampagne in Nederland begon op 6 januari. Toen kregen de eerste zorgmedewerkers een inenting. In de weken erna werden bewoners en medewerkers van verpleeghuizen, mensen met handicaps in woonvormen en medewerkers van de acute zorg in ziekenhuizen gevaccineerd. Dit zijn de kwetsbaarste mensen en de mensen die voor hen zorgen.

Inmiddels zijn meer dan dertien miljoen eerste en tweede prikken gezet bij ruim acht miljoen mensen. Het kabinet verwacht dat half juli iedereen die dat wil een eerste prik heeft gehad. Eind deze maand krijgen de eerste kwetsbare kinderen van twaalf jaar en ouder een uitnodiging.
12 uur geleden
Kabinet verwacht weekenddrukte bij testlocaties
Vanwege de verplichte toegangstesten voor het bezoeken van evenementen zal in de zomer waarschijnlijk veel drukte bij testlocaties ontstaan, met name in het weekend. Daarom wordt er meer capaciteit opgebouwd, zo heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De testen zullen ook gebruikt worden bij de toegang tot sportwedstrijden, maar ook bij poppodia, theaters, casino's en discotheken.

De testcapaciteit is volgens De Jonge voor eind juni gepland op maximaal 350.000 testen per dag, verspreid over tientallen locaties. Er zijn al 243 evenementen aangemeld, met in totaal ruim drie miljoen verwachte bezoekers. Een deel van de evenementen vindt pas na de zomer plaats. Het is nog niet duidelijk of toegangstesten dan nog nodig zijn, aldus De Jonge.

Vanaf eind juni zijn weer evenementen toegestaan waarbij mensen geen mondkapje hoeven te dragen en ook geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Ze moeten wel recent getest zijn, gevaccineerd zijn of een bewijs hebben dat ze het coronavirus al hebben gehad.
13 uur geleden
Kabinet houdt rekening met oplevingen in najaar
Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer oplaait. "Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden", schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zal alles worden gedaan om een nieuwe (gedeeltelijke) sluiting van de maatschappij te voorkomen.

De ernst van de opleving hangt af van de mate waarin vakantiegangers het virus of een virusvariant mee terugnemen naar Nederland. Voor veel landen moeten reizigers zich laten testen of moeten ze gevaccineerd zijn. Eventueel moeten ze nog in quarantaine gaan. Maar toch is er een kans dat mensen het virus onder de leden hebben.

Het kabinet zal daarom het virus en de besmettingshaarden intensief blijven monitoren en de huidige middelen daarvoor veelal in stand houden. Zo zal de basistestcapaciteit tot en met februari 2022 op peil blijven met mogelijkheden om die snel op te schalen als het nodig is, aldus De Jonge. Ook moeten de testen laagdrempelig zijn voor iedereen, onder meer met testlocaties dicht bij woongebieden of mobiele testlocaties. Ook het bron- en contactonderzoek van de GGD blijft grotendeels overeind.

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) adviseren ook gevaccineerden te blijven testen als zij klachten hebben die gerelateerd zijn aan het coronavirus.
13 uur geleden
Vergoeding paramedische herstelzorg na corona met jaar verlengd
COVID-19-patiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen paramedische herstelzorg onder voorwaarden vergoed krijgen uit het basispakket. De regeling hiervoor zou aflopen op 1 augustus dit jaar. Maar deze wordt op verzoek van de Tweede Kamer verlengd tot 1 augustus 2022, schrijft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark vrijdag aan de Tweede Kamer.

"Het is belangrijk dat patiënten die in de tweede of derde golf ernstige COVID-19 hebben doorgemaakt ook paramedische herstelzorg kunnen krijgen vanuit het basispakket. Dat maken we mogelijk door de regeling te verlengen", aldus Van Ark.

Sommige mensen die een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt, ervaren tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Paramedische herstelzorg richt zich op het verminderen van deze klachten. Deze zorg bestaat uit fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, diëtetiek en/of ergotherapie. Voor vergoeding van de paramedische herstelzorg is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.
gisteren om 22:57
Per 26 juni weer ouders bij diploma-uitreiking en schoolmusical
Vanaf zaterdag 26 juni mogen ouders weer bij diploma-uitreikingen en schoolmusicals aanwezig zijn. Daarbij moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook mogen scholen weer schoolkampen en excursies organiseren voor hun leerlingen als zij de basisregels en eventuele richtlijnen van accommodaties volgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft dat vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In jongerenkampen mogen kinderen vanaf dertien jaar ook weer met een onbeperkt aantal kinderen in een groepsaccommodatie verblijven.

Met de versoepeling van de coronamaatregelen hoeven leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs en kinderen in de kinderopvang niet meer in afgebakende groepen te komen. Scholen krijgen daarmee meer ruimte voor de organisatie van activiteiten, onder meer om het schooljaar af te sluiten.
gisteren om 21:22
Palestijnen willen bijna vervallen vaccins van Israël niet
Een Israëlisch-Palestijnse deal om vaccins te ruilen is afgeketst. De Palestijnse Autoriteit blies de ruil af omdat de houdbaarheid van de vaccins deze maand zou verstrijken, terwijl de verwachting was dat ze tot augustus waren te gebruiken.

Dat zou het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid te weinig tijd geven, zei minister Mai Al Kaila op een persconferentie. De eerste zending van 90.000 vaccins is retour afzender gegaan, zei ze volgens Palestijnse media.

De nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett was eerder op de dag akkoord gegaan met het sturen van ongeveer een miljoen Pfizer-vaccins die tegen de vervaldatum aan zaten. De Palestijnen zouden in ruil daarvoor in september of oktober een gelijk aantal van hetzelfde merk teruggeven.

Israël heeft al een groot deel van zijn bevolking ingeënt. Palestijnen kregen pas veel later de eerste vaccins en lopen ver achter. De Israëlische regering heeft hier de nodige kritiek op gekregen.