Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
VS staat achter vrijgeven van patenten op coronavaccins
De Verenigde Staten scharen zich achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een interview met persbureau Bloomberg.

Ontwikkelingslanden betogen binnen handelsorganisatie WTO al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen COVID-19.

"Wij zijn voor de vrijstelling binnen de WTO en we staan achter de doelen die de voorstanders willen bereiken, namelijk betere toegang, meer productiecapaciteit en meer prikken in de arm", aldus Tai tegen Bloomberg. De regering van president Joe Biden zal andere leden van de WTO nu willen overhalen het voorstel ook te steunen, voegde ze eraan toe. Een doorbraak zal tijd kosten. Leden van de WTO, de internationale scheidsrechter voor handel, kunnen beslissingen alleen unaniem nemen.
een paar seconden geleden
Nederland heeft interesse in Deense Janssen-vaccins
Nederland heeft interesse in doses van het Janssen-vaccin die Denemarken zijn toebedeeld. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. Denemarken besloot onlangs het Janssen-vaccin niet meer toe te dienen vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking.

Wat de Denen met hun voorraad en toekomstige leveringen willen doen, is volgens de woordvoerder nog onzeker. Mogelijk gaan de doses naar Denen die zich ervoor komen melden, maar dat is nog onduidelijk.

Mochten de Denen hun Janssen-vaccins willen afstaan, dan wordt eerst op Europees niveau geïnventariseerd wie interesse heeft. Daarna kan er naar rato een herverdeling worden gemaakt. Ook Polen heeft laten weten Deense doses over te willen nemen. Hoeveel andere lidstaten interesse hebben getoond, kon de woordvoerder niet zeggen.
een paar seconden geleden
Canada eerste land dat coronavaccin goedkeurt voor tieners
In Canada kunnen binnenkort ook kinderen van twaalf jaar en ouder worden gevaccineerd tegen COVID-19. Het Pfizer-vaccin is net zo veilig voor hen als voor volwassenen, zo heeft de Canadese gezondheidsbestuurder Supriya Sharma woensdag geconcludeerd.