Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
VS handhaaft inreisbeperkingen wegens coronavirusvariant
De Verenigde Staten handhaven vooralsnog de inreisbeperkingen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een hoge functionaris in het Witte Huis heeft in een gesprek met persbureau Reuters gezegd dat dit een gevolg is van de zorgen over de deltavariant van het coronavirus. Officieel is echter nog niks besloten over de kwestie, maar dat gebeurt naar verwachting vrijdagavond.

Buitenlanders die de VS willen binnenkomen, zijn niet welkom als ze in de voorafgaande twee weken in Groot-Brittannië, Ierland, de 26 Schengen-landen, Brazilië, China, India, Iran of Zuid-Afrika zijn geweest. Nederland is een van de Schengenlanden. De landgrenzen met Canada en Mexico blijven tot op zijn minst 21 augustus gesloten voor mensen die geen 'noodzakelijke reden' hebben de VS in te reizen.

Canada heeft ondertussen aangekondigd dat gevaccineerde Amerikanen vanaf 9 augustus de grens over kunnen, ook zonder noodzakelijke redenen. Dat wil zeggen dat ingeënte Amerikanen dan Canada kunnen bezoeken en er ook op vakantie kunnen gaan.
een paar seconden geleden
ID&T spant kort geding aan voor eendaagse festivals
Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen.

Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Kabinet haalt streep door meerdaagse festivals tot 1 september
Meerdaagse festivals met overnachting zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole gaan ook dit jaar niet door. Het demissionaire kabinet heeft maandagmiddag bekendgemaakt het ondanks dalende besmettingscijfers nog niet verantwoord te vinden op korte termijn dit soort evenementen te laten plaatsvinden.

Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Negatieve test nodig voor niet-gevaccineerden voor terugkeer uit 'geel' EU-land
Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten vanaf 8 augustus een negatieve test kunnen overleggen als ze terugkeren naar Nederland vanuit een 'geel' EU-land. Dat heeft het kabinet maandagmiddag bekendgemaakt.

Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Ierland laat volledig gevaccineerden weer binnen bij horeca
In Ierland mogen volledig gevaccineerden en mensen die recent zijn hersteld van COVID-19 vanaf maandag weer binnen dineren bij horeca. Gasten moeten een vaccinatiepaspoort tonen voordat ze worden bediend. Ruim drieduizend pubs gaan naar verwachting weer open, waarvan veel voor het eerst sinds maart 2020.

Volgens de nieuwe maatregelen mogen zes mensen bij elkaar zitten en moeten horecagelegenheden sluiten om 23.30 uur. Het Europese coronapaspoort wordt gebruikt als algemeen vaccinatiebewijs, maar een bewijs van de Ierse gezondheidsdienst is ook toegestaan.

Eind juni stelde de Ierse regering de heropening van horeca uit vanwege de opmars van de deltavariant van het virus. De heropening was gepland voor 5 juli, maar horecagelegenheden moesten wachten tot de regering een nieuw systeem voor vaccinatiebewijzen had ingericht. Vanaf 2 juni mochten hotelgasten wel al binnen eten.

Ongeveer 68 procent van Ierse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Wel neemt het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames momenteel toe, nu de deltavariant om zich heen grijpt in het land.
een paar seconden geleden
40 miljoen Fransen deels of helemaal ingeënt tegen coronavirus
Ruim 40 miljoen inwoners van Frankrijk hebben inmiddels minstens één coronaprik gehad, meldt de Franse president Emmanuel Macron. 60 procent van de Franse bevolking is nu gedeeltelijk of volledig gevaccineerd tegen COVID-19.

33,2 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd. In de afgelopen twee weken hebben ruim vier miljoen mensen een prik gehad. Volgens premier Jean Castex zal het aantal mensen met minstens één coronaprik eind augustus opgelopen zijn naar 50 miljoen.

Het Franse parlement keurde maandag een omstreden wetsvoorstel goed dat inenting tegen COVID-19 verplicht maakt voor zorgmedewerkers. De maatregelen in het land zijn verder aangescherpt. Vanaf augustus hebben mensen een coronapas nodig om horecazaken en sommige winkelcentra binnen te mogen. De pas, die volledige vaccinatie of een recente negatieve test bewijst, is nu al nodig bij onder meer musea en bioscopen.

Frankrijk kampt momenteel met een vierde coronagolf als gevolg van de deltavariant van het virus. Begin juli meldde Frankrijk nog dagelijks ongeveer 4.000 nieuwe coronabesmettingen, maar vorige week waren dat er 22.000. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook.
een paar seconden geleden
Reisorganisaties leggen oranje reisadvies voor vakanties naast zich neer
Als een vakantiebestemming een oranje reisadvies krijgt, betekent dit niet meer dat touroperators alle reizen daarheen annuleren. Ook is het niet meer zo dat klanten automatisch hun geld terug kunnen krijgen als een bestemming oranje kleurt. Dat zegt directeur Frank Oostdam van reiskoepel ANVR tegen NU.nl.

Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Priklocatie Apeldoorn dicht vanwege minder vaccinaties
De GGD Noord- en Oost-Gelderland sluit vandaag de eerste van de acht grootschalige vaccinatielocaties in de regio. De locatie Apeldoorn gaat dicht omdat het neemt het aantal vaccinaties per dag afneemt, zodat er minder prikplekken nodig zijn. 

Omdat steeds meer mensen tegen COVID-19 zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties in Nederland binnenkort dicht. In de Expo Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus worden ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en De Rijtuigenloods in Amersfoort gesloten.
een paar seconden geleden
Indonesië versoepelt coronamaatregelen

Indonesië versoepelt coronaregels die inwoners het binnenlands reizen bemoeilijkten, meldt The Jakarta Post. Het Aziatische land wil daarmee bedrijven tegemoet te komen.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de Indonesische regering het moeilijk voor inwoners om zich te verplaatsen. Sommige wegen werd met gebarricadeerd.

De regering zegt dat het aantal nieuwe coronabesmettingen, aandeel positieve testen en aantal mensen in het ziekenhuis afneemt. Daarom kan volgens de autoriteiten een aantal regels worden versoepeld. Het land met bijna 270 miljoen inwoners verwacht in augustus 45 miljoen vaccindoses van de fabrikanten Sinovac, Moderna en Pfizer.
een paar seconden geleden
Twaalf- tot zeventienjarigen kunnen tweede coronaprik twee weken vervroegen
Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar kunnen hun afspraak met twee weken versnellen en zo eerder volledig gevaccineerd worden. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag besloten. Het besluit geldt voor jongeren die de afspraak voor hun tweede prik op 16 augustus of later hadden staan.

Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Tennissers trekken zich terug uit gemengd dubbelspel, einde carrière Bertens
De Nederlandse tennissers hebben besloten om op de Olympische Spelen niet in actie te komen in het gemengd dubbelspel vanwege de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer. Dat betekent dat Kiki Bertens haar laatste wedstrijd als prof heeft gespeeld.

Lees hier meer.
een paar seconden geleden
We werken massaal thuis, dus rijden er volgend jaar minder bussen
Vanwege de coronapandemie is thuiswerken de norm geworden, waardoor vervoersbedrijven inkomsten mislopen, meldt Trouw. Ondanks financiële steun van de overheid zien provincies en vervoersbedrijven zich daarom genoodzaakt de dienstregeling van stads- en streekbussen aan te passen. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Vaccinatiegegevens zevenhonderd mensen zonder toestemming gedeeld met RIVM
Door een softwarefout zijn de vaccinatiegegevens van ongeveer zevenhonderd patiënten van huisartsen per ongeluk zonder toestemming gedeeld met het RIVM. Dat meldt BNR maandag, dat navraag heeft gedaan bij betrokken organisaties. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
IOC versoepelt coronaregels: mondkapje mag op podium dertig seconden af
Het IOC heeft zondagavond een kleine versoepeling van het coronaprotocol op de Olympische Spelen doorgevoerd. Atleten mogen op het podium voortaan dertig seconden lang het mondkapje afdoen. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Tennisser Jean-Julien Rojer test in Tokio positief op coronavirus
Tennisser Jean-Julien Rojer is als vierde Nederlandse sporter op de Olympische Spelen positief getest op het coronavirus. De 39-jarige dubbelspecialist heeft zich met Wesley Koolhof terug moeten trekken uit het dubbelspel. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Marokko verbiedt bruiloften tijdens nieuwe lockdown
Marokko stelt vanaf maandag nieuwe lockdownregels in, meldt Morocco World News. Bruiloften en andere bijeenkomsten zijn verboden.

Inwoners van Marokko moeten zich vanaf maandag houden aan een avondklok. Die is van kracht van 23.00 tot 4.30 uur.

Het aantal actieve besmettingen tijdens de derde COVID-19-golf in Marokko loopt op. Er is nu sprake van het grootste aantal sinds de herfst van 2020. Een van de hevigst getroffen regio's van het Noord-Afrikaanse land bevat de stad Casablanca.
2 uur geleden
Zestien nieuwe besmettingen in Tokio
De organisatoren van de Olympische Spelen hebben zestien nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld die in verband kunnen worden gebracht met de Spelen. Ze hebben alleen gezegd dat het in drie van de zestien gevallen om atleten gaat.

De identiteit van de positief geteste personen is niet bekendgemaakt. De organisatie heeft alleen gemeld dat het niet om Japanners ging.

Met de nieuwe besmettingen komt het totale aantal COVID-19 19-gevallen gelinkt aan de Olympische Spelen sinds 1 juli op 148. In de regio van Tokio is nog de noodtoestand van kracht door de coronapandemie.
3 uur geleden
Digitale zorg nam tijdens lockdown toe 
Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat tijdens de eerste lockdown 70 procent van de consulten digitaal verliep. In het eerste kwartaal van 2021 was dat nog ruim 30 procent. Digitale zorg bestaat uit bijvoorbeeld een gesprek met de arts via beeldscherm, diabetespatiënten die hun waarden bijhouden via een app, coronapatiënten die zuurstof meekrijgen en online gecontroleerd worden. 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie Nederland laten aan het AD weten dat patiënten het recht moeten krijgen om zelf te kiezen tussen digitale zorg of een spreekuur. "Zelfs met een moeilijk gesprek kan het fijn zijn om dat via een beeldscherm thuis te doen, want dan kan je bijvoorbeeld iedereen erbij hebben. Dat past soms niet eens in een spreekkamer", zegt ZN-directeur Petra van Holst. Ook scheelt het reistijd, hoeven patiënten minder lang vrij te vragen van hun werk, en neemt de druk op de zorg af.

Ziekenhuizen willen zelf ook dat een kwart van de polibezoeken op afstand blijft. Vóór COVID-19 waren er grote verschillen in de digitale zorg die de ziekenhuizen leverden, maar nu zegt 95 procent aan beeldbellen te doen en gebruikt 65 procent telemonitoring.

Patiënten moeten bewuster worden van de mogelijkheden om digitale zorg te vragen en zorgverleners moeten het digitale aanbod uitbreiden, reageren Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Patiëntenfederatie Nederland op de berichtgeving in AD.
5 uur geleden
Frans parlement keurt omstreden wet coronapas goed ondanks protesten
Het Franse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd dat inenting tegen COVID-19 verplicht voor zorgmedewerkers en zorgt voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen in het land. Er was veel weerstand tegen het wetsvoorstel. Lees hier verder.
5 uur geleden
Kersverse Britse gezondheidsminister zegt sorry voor tweet
De kersverse gezondheidsminister van het Verenigd Koninkrijk, Sajid Javid, heeft zondag zijn excuses aangeboden voor een tweet die hem op veel kritiek kwam te staan, schrijft BBC News zondag. Javid - die recent positief testte op het coronavirus - schreef in een bericht dat hij binnen een week genas van COVID-19, en voegde toe dat vaccins kunnen helpen om "met het virus te leven, in plaats van er nog langer bang voor te zijn". 

Een organisatie voor COVID-19-slachtoffers en de grootste Britse oppositiepartij, Labour, uitten kritiek op de gebruikte woordkeuze van Javid. "Dit kan slachtoffers van COVID-19 kwetsen", beargumenteerden de partijen. Zo zou de minister er niet bij stil hebben gestaan dat Britten bang kunnen zijn voor het virus, omdat zij bijvoorbeeld familieleden aan het virus verloren of zelf een broze gezondheid hebben. Javid sloot zich bij die lezing aan. "Zoals velen heb ik geliefden verloren aan dit verschrikkelijke virus en ik zou nooit de impact van COVID-19 willen bagatelliseren. Het was een ongelukkige woordkeuze."

Javid heeft zijn eerdere bericht verwijderd. Hij volgde eind juni de opgestapte Matt Hancock op. Hancock legde zijn taken neer na ophef over een incident waarbij hij de coronaregels niet naleefde. Daar was hij als minister van Volksgezondheid verantwoordelijk voor.