Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
VS halen vaccinatiedoel Biden maand later dan gepland
In de Verenigde Staten heeft 70 procent van de bevolking een eerste inenting tegen COVID-19 gekregen. Daarmee is een doel van de regering gehaald, maar een maand later dan gepland. President Joe Biden had gehoopt dat begin juli 70 procent een eerste prik had gekregen.

In april was er een grote daling in het aantal inentingen in de VS. Daarna kwamen er steeds meer uitbraken met de erg besmettelijke deltavariant, waardoor de vaccinatiebereidheid weer toenam. Zondag werden 468.000 inentingen gegeven, waarvan 320.000 aan mensen die hun eerste prik kregen. Dat zijn ruim 70.000 mensen meer die een eerste prik kregen dan een week geleden.

In het voorjaar haalden de VS alle gestelde vaccinatiedoelen ruim, omdat veel mensen erg graag ingeënt wilden worden tegen het coronavirus. Veel mensen willen ook niet ingeënt worden, omdat ze de vaccins niet vertrouwen.
over 3 dagen
Marokko kondigt avondklok af in strijd tegen coronavirus
Marokko heeft een avondklok afgekondigd van 21.00 uur tot 05.00 uur. De regering hoopt met de spertijd, die dinsdag in zal gaan, de uitbraak van het coronavirus af te remmen. Het aantal besmettingen in Marokko stijgt sinds vorige week weer flink.

Reizen tussen steden is beperkt tot medisch noodzakelijke reizen. Mensen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus mogen op vertoon van hun vaccinatiepaspoort wel tussen steden reizen. In het begin van de coronapandemie was er in Marokko ook een strenge lockdown van kracht en was er een volledig reisverbod. Veel Nederlanders kwamen toen vast te zitten in Marokko en konden niet terug naar Nederland.

Maandag kwamen er ruim 4.000 nieuwe besmettingen bij. Voor het weekend lag de piek op meer dan 9.000. In totaal zijn er 633.923 besmettingen vastgesteld en 9.885 doden.
over 3 dagen
Verenigd Koninkrijk past corona-app aan na groot aantal meldingen
De Britse gezondheidsdienst NHS heeft besloten de officiële corona-app van het land aan te passen. Vorige maand kregen honderdduizenden mensen een melding van de app met de boodschap dat ze in quarantaine moesten.

De gezondheidsdienst heeft nu besloten de app aan te passen zodat mensen minder snel een melding krijgen. Alleen mensen die twee dagen voor de positieve test nauw contact hebben gehad met de besmette persoon krijgen een melding. Eerder was dit nog vijf dagen.

De afgelopen weken klonk er kritiek op het grote aantal meldingen dat de app gaf. Veel mensen spraken van een 'pingdemic', een samentrekking van de woorden 'pandemic' (pandemie) en 'pingen', het versturen van meldingen naar telefoons. Lees hier verder.
over 3 dagen
Economen: 'Het is niet gek dat farmaceuten veel verdienen aan coronavaccins'
De vaccinmakers Pfizer en Moderna hebben een paar maanden geleden de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd, lekte zondag uit via Financial Times. Ze maakten daarvoor gebruik van hun machtspositie, maar volgens economen is het goed dat die bedrijven hun winst proberen te maximaliseren. "Anders durven investeerders bij een volgende pandemie minder risico's nemen." Lees hier verder.