Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
VS zegt andere landen half miljard vaccindoses toe
De Amerikaanse regering zal later deze maand beginnen met de verzending van een half miljard doses van coronavaccins naar honderd landen in nood, zei president Joe Biden woensdag in een toespraak in het Witte Huis. De leveringen vormen een aanvulling op de 110 miljoen doses die de VS al aan meer dan zestig landen heeft geschonken. De meeste leveringen werden verspreid via het wereldwijde vaccinatieplatform van COVAX, andere in samenwerking met de Afrikaanse Unie.

Er worden geen tegenprestaties gevraagd voor de leveringen, benadrukte de president. "We geven zelfs vaccins aan landen waar we problemen mee hebben", aldus Biden. Het doel is om de wereldwijde vaccinatiegraad te verhogen, landen voor te bereiden op uitbraken en medisch personeel en kwetsbare delen van de bevolking te beschermen.

De grootste bestemmingslanden zijn Indonesië (acht miljoen doses), Colombia, de Filipijnen, Nigeria, Zuid-Afrika, Bangladesh, Pakistan en Mexico (elk vier miljoen doses of meer). Canada is het enige rijke land dat zendingen uit de Verenigde Staten ontvangt. Volgens het Witte Huis heeft Canada 2,5 miljoen doses toegewezen gekregen. Al met al zal de VS straks meer vaccins hebben gedoneerd dan alle andere landen samen, zei Biden.
2 uur geleden
Corona-uitbraak zet China aan tot extra toezicht op diepvriesvoedsel
Vanwege de recente opleving van COVID-19 in China stelt het land de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten gingen daartoe over op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het coronavirus op te lopen via voedselverpakkingen.

Steden als Zhengzhou en Haikou zullen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel aanscherpen om de overdracht van het coronavirus te voorkomen. In een restaurant in de stad Nantong werd bevroren varkens- en rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Canada in beslag genomen, omdat de eigenaar geen desinfectiecertificaten kon overleggen.

China neemt aan dat het virus kan voortleven onder omstandigheden zoals die bij bevroren voedsel en verpakkingen. Daardoor koppelt het land sommige besmettingen aan geïmporteerde goederen. Gezondheidsinstituten als de WHO en de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC hebben de waarschijnlijkheid van een dergelijke overdracht gebagatelliseerd.
2 uur geleden
Frankrijk scherpt op enkele plaatsen coronamaatregelen aan
In enkele toeristische kustgebieden wordt de mondmaskerplicht heringevoerd, meldt VRT Nieuws. Minder dan twee maanden geleden hadden de autoriteiten de beperking juist opgeheven. Het gaat om onder meer delen van Bretagne en enkele plaatsen bij de uitlopers van de Pyreneeën aan de grens met Spanje. Hetzelfde staat mensen rond het Meer van Annecy, aan de voet van de Alpen, te wachten. 

In heel Frankrijk loopt door de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus het aantal ziekenhuisopnames op, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Franse ministerie van Volksgezondheid. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is nu 1.331, tegenover 978 een week geleden. In het afgelopen etmaal werden 57 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, waardoor het totale aantal dodelijke slachtoffers nu boven de 112.000 ligt.
2 uur geleden
Aantal ziekenhuisopnames in België met 29 procent gestegen
Van 28 juli tot en met 3 augustus werden elke dag gemiddeld 38 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, meldt VRT Nieuws. Dat zijn er 29 procent meer dan de week ervoor.

De R-waarde of het reproductiegetal - het cijfer dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt - is momenteel in België 1,17. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld meer dan één ander besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit het aantal nieuwe gevallen juist.
3 uur geleden

China noteert grootste aantal nieuwe besmettingen sinds januari
Woensdag heeft China 71 nieuwe besmettingen gemeld, schrijft BBC News. Dat is het grootste aantal sinds januari. De besmettingen zouden zijn vastgesteld in zestien provincies. De nieuwe uitbraak van COVID-19 zou zijn begonnen in de provincie Jiangsu.

De cijfers hebben het land met 1,4 miljard inwoners doen besluiten het vaccinatieprogramma voor twaalf- tot zeventienjarigen en studenten uit te breiden. Op dit moment biedt China jongeren al coronaprikken aan.

Het land wil voor het eind van dit jaar 80 tot 85 procent van de bevolking hebben gevaccineerd. Lokale media betwijfelen of dat gaat lukken.

3 uur geleden

Israël stelt mondkapjesplicht buiten weer in 
In een reactie op het oplopende aantal besmettingen stellen Israëlische autoriteiten zondag de mondkapjesplicht voor buitenevenementen weer in, meldt The Jerusalem Post. In overheidsgebouwen gaat de maximale bezetting terug naar 50 procent en de private sector krijgt het advies hetzelfde te doen.

Vanaf 20 augustus treedt in Israël de zogenoemde groene pas weer in werking. Daarmee moeten inwoners van het land voor toegang tot evenementen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, van COVID-19 hersteld zijn of negatief getest zijn.

De Israëlische premier Naftali Bennett wijt de maatregelen aan de verspreiding van het coronavirus en voorspelt een nieuwe lockdown als de inwoners zich niet aan de nieuwe regels houden. "Anders hebben we geen andere keuze."

3 uur geleden
VS bereidt vaccinatieprogramma voor illegale migranten voor
De Verenigde Staten staan op het punt om ook illegale migranten die via Mexico het land zijn binnengekomen coronaprikken te geven, meldt The Washington Post. Het gaat om de migranten die na hun komst vastzitten in immigratiecentra.

Zowel migranten die op het punt staan te worden uitgezet als degenen die een rechtszaak in vrijheid mogen afwachten, komen in aanmerking voor een coronaprik. Migranten die na aankomst direct of vrijwel direct worden teruggestuurd, zouden geen prik krijgen.
6 uur geleden
Bij vaccinatielocatie in Houten wordt woensdag laatste prik gezet
Bij de vaccinatielocatie Expo Houten, een van de grotere locaties in de regio Utrecht, worden woensdag de laatste prikken gezet. De locatie gaat dicht, omdat steeds meer mensen tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, het vaccinatietempo afneemt en ook huurtermijnen voor vaccinatielocaties aflopen, aldus een woordvoerder van GGD regio Utrecht. Later worden ook andere grote vaccinatielocaties gesloten.

De laatste prik wordt gezet onder trompetmuziek. Een medewerker die veel op de vaccinatielocatie gewerkt heeft, bespeelt het instrument. "Hij heeft het idee zelf aangedragen", vertelt de zegsvrouw. Ook wordt nog gesproken door Maaike Schaap, manager vaccineren van de GGD. Naar verwachting wordt de laatste prik iets voor 20.00 uur gezet. In totaal is er dan meer dan 143.000 keer geprikt, meldt de GGD.

"Bijna iedereen die voor vaccinatie  in aanmerking komt, is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug", legde de gezondheidsdienst eerder uit.

Volgens de woordvoerder is de grote capaciteit voor het vaccineren dan ook niet meer nodig. "Op een gegeven moment houdt het op." In plaats van grootschalig wordt meer gericht gevaccineerd, zegt de GGD. Ook onder meer locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en De Rijtuigenloods in Amersfoort gaan binnenkort dicht.
gisteren om 23:31
CNV Onderwijs: Veel leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school
Meer dan de helft van de leraren en ondersteuners op middelbare scholen (53 procent) constateert dat veel leerlingen met coronagerelateerde klachten alsnog in de klas verschijnen. Dat laat CNV Onderwijs woensdag na onderzoek aan De Telegraaf weten. Voorzitter Daniëlle Woestenberg noemt de ontwikkeling "zorgelijk". "Hoestende, proestende, en koortsige leerlingen horen niet naar school te komen."

Ook op het mbo, hbo en universiteiten kiezen veel studenten er ondanks klachten voor alsnog naar school te komen, constateert CNV. De regel is juist: blijf thuis bij klachten en laat je testen.
gisteren om 21:08
EU haalt VS in op vaccinatiegebied: helft van de bevolking is volledig ingeënt
De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten, becijferde persbureau AFP. Daarmee heeft de EU de Verenigde Staten ingehaald op vaccinatiegebied.

Spanje is volgens het persbureau koploper onder de grote landen in Europa. Daar is ruim 58 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Italië (54,4 procent), Frankrijk (52,9 procent) en Duitsland (52,2 procent) volgen. AFP noemt Nederland niet, maar volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen.

De Verenigde Staten hebben 49,7 procent van de bevolking volledig ingeënt. Daarmee loopt het land niet alleen achter op de EU, maar ook op het noordelijke buurland Canada. Daar ging de vaccinatiecampagne later van start, maar is inmiddels 59 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Mensen moeten doorgaans twee keer worden geprikt om volledig gevaccineerd te zijn, maar er zijn uitzonderingen. Zo volstaat bij het Leidse Janssen-vaccin een enkele dosis. Dat vaccin wordt onder meer gebruikt in de EU en de VS.
gisteren om 21:07
Israëlische regering voert mondkapjesplicht opnieuw in
In Israël wordt de mondkapjesplicht voor buiten op straat weer ingevoerd, zo heeft het kabinet dinsdag besloten. Bij evenementen in de buitenlucht mogen maximaal honderd bezoekers zijn, die eveneens een mondkapje moeten dragen. Voor toegang tot evenementen binnen is voortaan een vaccinatiebewijs nodig. Ook roept de regering mensen op weer zoveel mogelijk thuis te werken.
gisteren om 21:05
Vaccinatiebewijs nodig voor restaurants en sportscholen in New York
In de stad New York moet je vanaf 16 augustus een vaccinatiebewijs tonen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld restaurants, sportscholen en andere activiteiten die binnen plaatsvinden. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio dinsdag bekendgemaakt. New York is de eerste grote Amerikaanse stad die een dergelijke stap zet. In plaatsen in de staat Californië is eerder een vergelijkbare maatregel getroffen.