Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
VS zeggen half miljard vaccins aan honderd landen toe
De Amerikaanse regering zal later deze maand beginnen met het verzenden van een half miljard doses COVID-19-vaccin naar honderd landen in nood, zei president Joe Biden woensdag in een toespraak in het Witte Huis. De leveringen vormen een aanvulling op de 110 miljoen doses die de VS al aan meer dan zestig landen hebben geschonken. De meeste leveringen werden verspreid via het wereldwijde vaccinatieplatform van COVAX, andere in samenwerking met de Afrikaanse Unie.

Er worden geen tegenprestaties gevraagd voor de leveringen, benadrukte de president. "We geven zelfs vaccins aan landen waar we problemen mee hebben", aldus Biden. Het doel is om de wereldwijde vaccinatiegraad te verhogen, landen voor te bereiden op uitbraken en medisch personeel en kwetsbare delen van de bevolking te beschermen.

De grootste bestemmingslanden zijn Indonesië (acht miljoen doses), Colombia, de Filipijnen, Nigeria, Zuid-Afrika, Bangladesh, Pakistan en Mexico (allen met 4 miljoen doses of meer). Canada is het enige rijke land dat zendingen uit de Verenigde Staten ontvangt. Volgens het Witte Huis heeft Canada 2,5 miljoen doses toegewezen gekregen. Al met al zullen de VS straks meer vaccins hebben gedoneerd dan alle andere landen ter wereld samen, zei Biden.
over 5 dagen
Bij vaccinatielocatie in Houten wordt woensdag laatste prik gezet
Bij de vaccinatielocatie Expo in Houten, een van de grotere locaties in regio Utrecht, worden op woensdag de laatste prikken gezet. De locatie sluit omdat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, het vaccinatietempo afneemt en ook huurtermijnen voor vaccinatielocaties aflopen, aldus een woordvoerder van GGD regio Utrecht. Later worden ook andere grote vaccinatielocaties daarom gesloten.

De laatste prik wordt gezet onder trompetmuziek, gespeeld door een medewerker die veel op de vaccinatielocatie gewerkt heeft. "Hij heeft het idee zelf aangedragen", vertelt de zegsvrouw. Ook wordt nog gesproken door Maaike Schaap, manager vaccineren van de GGD. Naar verwachting wordt de laatste prik iets voor 20.00 uur gezet. In totaal zijn er dan meer dan 143.000 vaccinaties geweest bij de locatie, meldt de GGD.

"Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug", legde de gezondheidsdienst eerder uit.

Volgens de woordvoerder is de grote capaciteit voor het vaccineren dan ook niet meer nodig. "Op een gegeven moment houdt het op." In plaats van grootschalig wordt meer gericht gevaccineerd, zegt de GGD. Ook onder meer locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort zullen sluiten.
over 5 dagen
CNV Onderwijs: Veel leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school
Meer dan de helft van de leraren en ondersteuners op middelbare scholen (53 procent) constateert dat veel leerlingen met coronagerelateerde klachten alsnog in de klas verschijnen. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek woensdag in De Telegraaf. Voorzitter Daniëlle Woestenberg noemt de ontwikkeling "zorgelijk". "Hoestende, proestende, en koortsige leerlingen horen niet naar school te komen."

Ook op het mbo, hbo en op universiteiten kiezen veel studenten om alsnog naar school te komen terwijl ze klachten hebben, constateert CNV. Dit terwijl de regel is om thuis te blijven bij klachten en je te laten testen.
over 4 dagen
EU haalt VS in op vaccingebied, helft bevolking volledig ingeënt
De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten, becijferde persbureau AFP. Dat concludeerde dat de EU daarmee de Verenigde Staten heeft ingehaald op vaccinatiegebied.

Spanje is volgens het persbureau koploper onder de grote landen in Europa. Daar geldt ruim 58 procent van de bevolking als volledig gevaccineerd. Daarna volgen Italië (54,4 procent), Frankrijk (52,9 procent) en Duitsland (52,2 procent). AFP noemt Nederland niet, maar volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen.

De Verenigde Staten hebben 49,7 procent van hun bevolking volledig ingeënt. Daarmee loopt het land niet alleen achter op de EU, maar ook op het noordelijke buurland Canada. Daar ging de vaccinatiecampagne later van start, maar is inmiddels 59 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Mensen moeten doorgaans twee keer worden geprikt om volledig gevaccineerd te zijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo volstaat bij het Leidse Janssen-vaccin een enkele dosis. Dat middel wordt onder meer gebruikt in de EU en de VS.
over 4 dagen
Israëlische regering kondigt herinvoering mondkapjesplicht aan
In Israël wordt buiten op straat de mondkapjesplicht weer ingevoerd, zo heeft het kabinet dinsdag besloten. Bij evenementen in de buitenlucht mogen maximaal 100 bezoekers aanwezig zijn, die eveneens een mondkapje moeten dragen. Voor toegang tot evenementen binnen is voortaan een vaccinatiebewijs nodig. Ook roept de regering mensen op om weer zoveel mogelijk thuis te werken.
over 4 dagen
Vaccinatiebewijs nodig voor restaurants en sportscholen in New York
In New York City moet je vanaf 16 augustus een vaccinatiebewijs tonen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld restaurants, sportscholen en andere activiteiten die binnen plaatsvinden. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio dinsdag bekendgemaakt. New York is de eerste grote stad in de Verenigde Staten die deze stap zet. In plaatsen in de staat Californië is eerder dezelfde maatregel genomen.