Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Reizen naar Bonaire vanaf woensdag weer mogelijk
Mensen kunnen vanaf woensdag weer vanuit Nederland naar Bonaire reizen. De kleurcode is door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast van oranje naar geel omdat het eiland niet meer als hoogrisicogebied geldt. Er zijn minder coronabesmettingen en er worden minder mensen opgenomen op verpleegafdelingen en intensivecares.

Sinds eind vorig jaar hadden alle landen een oranje reisadvies gekregen van het ministerie, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen ernstig worden ontraden. De overheid is begin deze week weer begonnen met het geven van losse adviezen per land.

Een geel reisadvies houdt in dat er maatregelen zijn genomen tegen het coronavirus die slechts een beperkte invloed hebben op het dagelijkse leven voor reizigers. Voor Bonaire betekent het dat een bezoeker vanuit Nederland alleen een negatieve coronatest hoeft te overleggen bij aankomst.
over 5 dagen
De coronaregels vanaf vandaag (uitgelegd in eenvoudige taal)
Het gaat iets beter het met coronavirus in Nederland. Er worden iets minder mensen ernstig ziek, en minder mensen gaan er dood aan. Daarom zijn er vanaf vandaag minder coronaregels. Je mag bijvoorbeeld weer sporten of naar de dierentuin. Je leest hier alle coronaregels die vanaf vandaag gelden.
over 5 dagen
Bezoek aan pretpark weer mogelijk, maar nog niet alle deuren gaan open
Het demissionaire kabinet heeft maandag groen licht gegeven voor de tweede stap in het openingsplan waardoor doorstroomlocaties in de openlucht, zoals dierentuinen en pretparken, weer open mogen. Het definitieve besluit kwam pas twee dagen voor de daadwerkelijke heropening. Daarom openen nog niet alle pretparken woensdag al de deuren, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
over 5 dagen
Zonnestudio's zijn het spoor bijster: wel betaalde seks, geen zonnebank
Veel sectoren mogen woensdag de deuren of hekken weer openen, inclusief de sekswerkers. Dat geldt niet voor de circa vijfhonderd zonnestudio's die Nederland telt. Die mogen pas weer open in de derde fase; met ingang van 9 juni, of misschien iets eerder. Maar dan is het seizoen al verloren, zegt voorzitter Huib van Heest van de brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) in gesprek met NU.nl.
over 4 dagen
Bijna vijfhonderd besmettingen in Amsterdam gelinkt aan Koningsdag
De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek in totaal 483 positieve meldingen vastgesteld waarvan de besmetting is gekoppeld aan Koningsdag of -nacht in de hoofdstad. Het overgrote deel van de besmettingen heeft binnenshuis in de privésfeer plaatsgevonden, meldt de GGD woensdag.
over 4 dagen
Argentinië meldt recordaantal coronadoden: 745 in één etmaal
In Argentinië zijn in de afgelopen 24 uur 745 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, een recordaantal voor het Zuid-Amerikaanse land. Daarnaast kwamen er 35.543 nieuwe bevestigde infecties bij. Argentinië zit momenteel in de tweede golf.

President Alberto Fernandez zei tegen lokale media dat de stijging in besmettingen komt doordat "mensen zich gedragen alsof er niets aan de hand is". Hij riep de bevolking op om zich beter aan de maatregelen te houden en dus vaker mondkapjes te dragen of afstand te houden.

Enkele weken geleden ondertekende Fernandez nog een pakket maatregelen voor meer beperkingen bij het verlaten van het huis en schafte hij fysieke schoollessen af in gebieden met veel besmettingen. Dit pakket loopt vrijdag af maar wordt waarschijnlijk verlengd.
over 4 dagen
Boete dreigt voor organisaties die mondkapjes verplichten in Texas
Scholen en overheidsinstellingen in de Amerikaanse staat Texas mogen binnenkort geen mondkapjesplicht meer opleggen, op straffe van een mogelijke boete tot 1.000 dollar (818 euro). De Republikeinse gouverneur Greg Abbott gaf dinsdag de opdracht aan het eind van de week de plicht om neus en mond te bedekken te beëindigen. Publieke scholen mogen mondkapjes nog tot 5 juni blijven eisen.

Abbot stelt dat het coronavirus afdoende wordt bestreden met vaccins, medicijnen en bijvoorbeeld afstand houden. Hij wil de inwoners van zijn staat niet langer de vrijheid ontzeggen zelf te kiezen of ze wel of niet een mondkapje dragen. Net als veel andere partijgenoten van oud-president Trump heeft Abbot met tegenzin een mondkapjesplicht ingevoerd toen de ziekenhuizen werden overweldigd door het aantal coronapatiënten.
over 4 dagen
Ook in België nemen ziekenhuiscijfers snel af
Net als in Nederland lijkt het ook in België de goede kant op te gaan met het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Viroloog Steven Van Gucht heeft op een persconferentie "alleen maar goed nieuws te melden".

België wil op 9 juni een reeks versoepelingen doorvoeren, zoals het heropenen van cafés. Voorwaarde is wel dat het aantal ic-patiënten onder de vijfhonderd zou komen. Dat gaat volgens Van Gucht ruimschoots lukken als de leegstroom voortzet.

Volgen de Belgische topviroloog zou het aantal ic-patiënten eind deze maand al onder de grens van vijfhonderd kunnen duiken. Rond 9 juni zouden "met het huidige tempo zelfs minder dan vierhonderd" patiënten op de ic liggen.
over 4 dagen
Afgelopen week bijna miljoen vaccinaties
Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen COVID-19. Van maandag 10 tot en met zondag 16 mei zijn 986.433 prikken gezet, blijkt uit de wekelijkse update van het RIVM. Volgens het RIVM werden er niet eerder in één week zo veel prikken gezet in Nederland. In de week van 5 tot en met 11 april werden 919.926 mensen gevaccineerd.