Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Sydney verlengt lockdown met een maand
De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben woensdag de lockdown in hoofdstad Sydney met nog een maand verlengd. De lockdown van de afgelopen vijf weken bleek niet genoeg om een uitbraak van de besmettelijke deltavariant van het coronavirus te bedwingen.

De lockdown zou oorspronkelijk op vrijdag eindigen, maar de beperkingen gelden nu tot 28 augustus, vertelde staatspremier Gladys Berejiklian aan verslaggevers in Sydney.

Afgelopen zaterdag protesteerden nog duizenden mensen in Sydney tegen de coronamaatregelen en waren er botsingen met de politie. De overgrote meerderheid van de betogers droeg geen mondkapje.

In New South Wales werden dinsdag in totaal 177 nieuwe lokaal opgelopen besmettingen ontdekt, tegenover 172 een dag eerder.
over 4 dagen
Aantal coronabesmettingen Tokio voor het eerst boven de 3.000
Het afgelopen etmaal zijn in Tokio voor het eerst sinds de start van de coronacrisis meer dan drieduizend nieuwe besmettingen geregistreerd, zo zeggen regeringsbronnen woensdag tegen Kyodo News. Daarmee is het vorige record, 2.848 nieuwe gevallen op dinsdag, alweer uit de boeken. 

Onder het aantal nieuwe besmettingen zaten 16 mensen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen, geen van hen atleten. Het totale aantal positieve gevallen rondom de Spelen komt daarmee op 169, aldus de organisatie.
over 3 dagen
Coronaprik voor kinderen vanaf vijf jaar met onderliggende aandoeningen in Israël
Kinderen tussen vijf en elf jaar die ernstig risico lopen om zwaar ziek te worden of te overlijden aan een coronabesmetting komen in Israël voortaan in aanmerking voor een coronaprik. Dat meldt VRT Nieuws. Het gaat dan bijvoorbeeld over kinderen met obesitas of hart- of longproblemen.

Kinderen onder de negen jaar maken momenteel de grootste groep besmettingen uit in Israël. Ze zijn goed voor 10 procent van alle besmettingen in het land.

Het aantal coronabesmettingen in Israël stijgt snel. Dinsdag werden 2.112 nieuwe infecties opgetekend, het grootste aantal sinds medio maart. De meeste van die besmettingen worden veroorzaakt door de besmettelijkere deltavariant.
over 3 dagen
Opnieuw veel minder inbraken door coronacrisis
Het aantal woninginbraken in Nederland blijft door de coronacrisis onveranderlijk laag. De politie registreerde over de eerste zes maanden van dit jaar bijna 9.800 inbraken. In de eerste helft van 2019, toen het coronavirus de samenleving nog niet in zijn greep had, ging het om bijna twee keer zo veel inbraken: ruim 18.000. Dat meldt datapersbureau LocalFocus op basis van een analyse van politiecijfers.

Er is al jaren sprake van een afnemend aantal inbraken, maar sinds het uitbreken van de pandemie kelderden de cijfers. De dalende trend is in alle provincies waar te nemen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de daling van het aantal inbraken gedurende de coronapandemie het gevolg van het feit dat mensen veel vaker thuis zijn. Ook de politie ziet de invloed van de coronamaatregelen in de slinkende cijfers.

De avondklok, die van 23 januari tot en met 28 april van kracht was, bracht het aantal inbraken omlaag: in februari, maart en april waren er relatief weinig inbraken. Na het opheffen van de avondklok tekende zich een lichte stijging af.
over 3 dagen
Doorreizigers en kleurcodes: antwoord op jullie vragen over de coronaregels
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden maandag aan dat meerdaagse festivals tot september niet door kunnen gaan en dat de regels voor reizen naar het buitenland worden aangepast. Dit zijn de antwoorden op de vragen over de nieuwe coronaregels die jullie stelden op ons reactieplatform NUjij.
over 3 dagen
Risiconiveaus omlaag door daling aantal positieve tests
De risiconiveaus van de eerste regio's gaan woensdag mogelijk omlaag omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen steeds verder daalt. Ongeveer vijftien regio's waar nu nog het hoogste alarmniveau geldt, zeer ernstig, kunnen mogelijk een stapje terug doen. Ze komen dan uit op het een na hoogste niveau, ernstig.

De overheid maakt woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Die wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, daar is de situatie ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden nergens in Nederland.

Een van de opvallendste dalers is de provincie Groningen, tot voor kort een van de grootste brandhaarden van het land. Ook in de regio Haaglanden (Den Haag en omstreken) en in de provincie Utrecht kan het risiconiveau omlaag van zeer ernstig naar ernstig. Dat geldt verder voor de regio's Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden, Zuid-Holland-Zuid, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, IJsselland, Twente, Flevoland en Friesland.
over 3 dagen
Helft van Franse bevolking is volledig gevaccineerd
Een op de twee Fransen is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Het vaccinatietempo in Frankrijk versnelt nu de omstreden gezondheidspas in het land een feit is en ook een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel wettelijk is geregeld.

Vorige week zijn 4,7 miljoen coronaprikken gezet. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van de "beste week sinds de start van de vaccinatiecampagne". De eerste Fransen werden in december vorig jaar ingeënt.

De vaccinatiebereidheid is groter nu het overheidsbeleid is gewijzigd. Dat focust zich sinds kort op het verhogen van de vaccinatiegraad. President Emmanuel Macron kondigde twee weken geleden een vaccinatieplicht in de zorg aan en het gebruik van een gezondheidspas die aantoont of iemand is gevaccineerd, negatief is getest of recent is hersteld. Hiertoe werd besloten nadat minder mensen zich hadden laten inenten en het aantal coronabesmettingen was gestegen.

De gezondheidspas is sinds 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen. Vanaf augustus moet de pas op meer plekken worden getoond, bijvoorbeeld in de horeca, grote winkelcentra en langeafstandstreinen. De invoering van de pas heeft geleid tot grote protesten.
over 3 dagen
Een op de tien positieve tests afgenomen bij reizigers
Een op de tien positieve tests werd vorige week afgenomen bij reizigers, zo blijkt uit de weekupdate van het RIVM. In totaal testten vorige week 3.742 reizigers positief na terugkomst in Nederland. Het merendeel keerde terug uit Spanje (836) en Griekenland (776).

Het is voor het eerst sinds de start van het vakantieseizoen dat het aantal nieuwe besmette reizigers is gedaald ten opzichte van de voorgaande week. In de voorgaande week keerden ruim 4.100 besmette Nederlanders terug. Ook toen kwamen de meeste besmette Nederlanders terug uit Spanje (1.241) en Griekenland (481).

Sinds dinsdag geldt voor alle EU-landen kleurcode 'geel' of 'groen'. Dat is onderdeel van het nieuwe reisbeleid van het demissionaire kabinet. Op 8 augustus worden de inreisbeperkingen voor terugkerende reizigers aangescherpt. Daarover kun je hier meer lezen.
over 3 dagen
Nederlandse olympiërs in isolatie krijgen grotere kamer, ramen mogen open
De omstandigheden van de Nederlandse olympiërs die in Tokio in het quarantainehotel zitten, worden verbeterd. Ze mogen onder begeleiding van een staflid naar een grotere kamer waarvan de ramen open mogen. De versoepeling is voortgekomen uit een overleg dat sportkoepel NOC*NSF had met het internationaal olympisch comité (IOC) en de Japanse autoriteiten. Er zitten in totaal zes Nederlandse sporters en begeleiders in het hotel.
over 3 dagen
Minder nieuwe besmettingen in VK, wel grootste aantal sterfgevallen in maanden
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk blijft afnemen. Bij de autoriteiten zijn dinsdag 23.511 nieuwe gevallen gemeld, voor de zevende dag op rij minder nieuwe besmettingen dan de dag ervoor. Het aantal gemelde coronagerelateerde sterfgevallen is met 131 wel het grootste sinds maart.

Premier Boris Johnson roept mensen op voorzichtig te blijven. "Het is erg belangrijk dat we geen voorbarige conclusies trekken", aldus Johnson. Het is niet duidelijk waardoor het aantal nieuwe infecties nu zo snel afneemt.

De piek (54.674) lag op 17 juli. De eerdere toename was te wijten aan de extra besmettelijke deltavariant van het virus en de afschaffing van veel maatregelen. Vooral in Engeland, waar vrijwel geen beperkingen meer gelden, zijn recentelijk veel mensen besmet geraakt.
over 3 dagen
Coronapatiënten weer over het land verspreid wegens toenemende druk op zorg
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verspreidt vanaf dinsdag weer coronapatiënten over het land om de druk op de zorg te verdelen. Door de snelle toename van het aantal coronapatiënten zijn er regionale verschillen, meldt het LCPS in een persverklaring.

Om de zorg in alle regio's toegankelijk te houden, wordt het zogeheten Patient Evacuation Coordination Centre (PECC) weer volledig opgestart. Het PECC was in de afgelopen periode alleen op piketbasis inzetbaar. Vooral ziekenhuizen in de Randstad zouden hebben gevraagd of bovenregionale patiëntenspreiding weer mogelijk gemaakt kon worden.

Niet alleen de toename van het aantal coronapatiënten zorgt voor extra druk op de zorg, schrijft het LCPS. "De druk wordt versterkt door de vakantieperiode, waardoor er relatief minder capaciteit beschikbaar is."