Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
'Sjansen met Janssen' krijgt geen vervolg
De datingavond van GGD Kennemerland was "een succes", maar krijgt geen herhaling, zegt de woordvoerder van GGD Kennemerland tegen NH Nieuws. Het 'Sjansen met Janssen' evenement, waarbij vrijgezelle deelnemers tijdens de kwartier wachttijd na hun Janssen-prik een blind date hadden met elkaar, vond vrijdagavond plaats. Uiteindelijk meldden tien serieuze kandidaten zich voor een date in het Kennemer Sportcenter in Haarlem.

Speciaal voor de deelnemers werd de wachtruimte in de sporthal opgeleukt. Of er tussen de deelnemende duo's een vonk is overgeslagen, is nog niet bekend.

Ondanks dat de GGD de avond succesvol vond, komt er geen herhaling van de datingavond. "Maar misschien dat we wel - ook op andere locaties - gaan kijken of we de sociale contacten in de wachtruimte wat kunnen gaan stimuleren. Een goede gezondheid begint ook met een goede mentale gezondheid", aldus de GGD-woordvoerder tegen het nieuwsmedium.
over 4 dagen
Antilockdownprotesten in Australië leiden tot botsingen met de politie
In verscheidene Australische steden is fel betoogd tegen de lockdowns. In Sydney, de grootste stad van het land, protesteerden duizenden mensen tegen de coronamaatregelen en er waren botsingen met de politie.

Kees hier meer.
over 4 dagen
Hoofdstad Vietnam in lockdown
Hanoi heeft voor vijftien dagen een lockdown afgekondigd, meldt Al Jazeera. De Vietnamese hoofdstad met acht miljoen inwoners heeft te maken met een recordaantal besmettingen. 

In Hanoi zijn tijdens de nieuwe lockdown samenkomsten van meer dan twee personen verboden. Alleen overheidsgebouwen en essentiële winkels mogen hun deuren open houden.

Het aantal besmettingen in Vietnam loopt op. Een derde van de ongeveer 100 miljoen inwoners heeft te maken met lockdownmaatregelen.
over 4 dagen
Dagelijks aantal besmettingen Aruba grootste in drie maanden
Op Aruba zijn vrijdag 32 personen positief getest op het coronavirus, meldt aruba.nu. Dat is het grootste aantal sinds 23 april.

Van de 32 positief geteste personen waren 18 permanent woonachtig op het eiland. Vijf van de achttien inwoners waren volledig gevaccineerd.
over 4 dagen
Betogingen tegen lockdown in Australië
In verscheidene Australische steden is fel betoogd tegen de lockdown. In Sydney protesteerden duizenden mensen tegen coronamaatregelen en waren botsingen met de politie. De betogers droegen geen mondkapjes. Minister David Elliott van Politiezaken in de deelstaat New South Wales heeft aangekondigd een speciale opsporingseenheid op te zetten om met behulp van camerabeelden de betogers te identificeren en te vervolgen wegens het het schenden van de maatregelen.

Hij zei zo naar schatting 3.500 betogers te achterhalen. Zaterdag zijn bij botsingen tussen betogers en de oproerpolitie volgens Elliott 57 arrestaties verricht en meerdere agenten gewond geraakt.

In Melbourne en Adelaide zijn ook weer lockdowns afgekondigd en gingen betogers zaterdagmiddag de straat op. In Brisbane, waar geen lockdown is afgekondigd, werd ook tegen het coronabeleid gedemonstreerd.
over 4 dagen
GGD-prikbussen hebben niet overal succes
De prikbussen van regionale GGD's, die de vaccinatiegraad in de wijken moeten verhogen, hebben wisselend succes. Dat blijkt uit een rondgang langs negen GGD's door Trouw. De bussen, waar mensen zonder afspraak een vaccinatie tegen COVID-19 kunnen halen, boeken onder meer succes in Friesland, Rotterdam en Katwijk.

Tegelijkertijd stopte de prikbus in Den Haag al na één weekend en zette de prikbus van GGD Gelderland-Midden ongeveer 550 prikken in ruim twee weken tijd. "Mogelijk staat de bus op de verkeerde locatie, dat zijn we nu aan het onderzoeken", zegt een woordvoerder van de GGD Gelderland-Midden tegen de krant.

Opvallend is dat bij meerdere prikbussen mensen aanklopten die al een vaccinatieafspraak hadden, maar niet wilden wachten op de officiële afspraak. De bussen zijn echter alleen bedoeld voor mensen die nog geen afspraak hebben.

De prikbussen blijven over het algemeen tot het einde van de zomer rijden.
over 4 dagen
Zo ongelijk is het coronavaccin wereldwijd verdeeld (en waarom dat riskant is)
Zo'n 67 procent van de Nederlanders heeft minstens één coronaprik gehad. In lage-inkomenslanden, zoals Kenia, is dit nog geen 2 procent van de bevolking. Bekijk hier de verdeling van de vaccins wereldwijd.
over 4 dagen
Ziekenhuizen zien psychische klachten onder ic-personeel toenemen
In meerdere ziekenhuizen is het aantal verpleegkundigen op de intensive care (ic) dat met psychische klachten kampt tijdens de coronacrisis toegenomen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs meerdere ziekenhuizen. Lees hier verder.
over 4 dagen
Ook VS verwachten kwetsbaren derde coronaprik te geven
Ook in de Verenigde Staten worden kwetsbaren voor het coronavirus naar verwachting voor een derde keer ingeënt. Dat komt door aanwijzingen dat het Pfizer-vaccin een aantal maanden na het toedienen mogelijk minder effectief wordt. Dat meldt The New York Times op basis van overheidsbronnen.

Volgens nog lopend onderzoek van fabrikant Pfizer/BioNTech vermindert de effectiviteit van een dubbele vaccinatie na vier tot zes maanden. De bescherming tegen een besmetting is dan nog 84 procent tegenover de aanvankelijke 95 procent. Ook zou de derde prik voor vijf tot tien keer meer antistoffen zorgen.

Het is nog onduidelijk wanneer de extra vaccinatiecampagne die gericht is op 65-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem van start gaat in de VS.

Israël begon eerder deze maand met het toedienen van de zogeheten boosters aan patiënten met een bijzonder zwak immuunsysteem. In Hongarije kunnen vanaf volgende maand mensen voor een derde keer geprikt worden.
over 3 dagen
IJsland draait coronaversoepelingen terug
IJsland heeft besloten een reeks coronaversoepelingen terug te draaien. Vanaf zondag middernacht tot 13 augustus moet iedereen weer minstens een meter afstand houden en geldt er weer een mondkapjesplicht binnen. Bars en restaurants gaan om 23.00 uur dicht en aan bijeenkomsten mogen hooguit 200 personen meedoen.

De IJslandse regering besloot ook andere beperkingen in te voeren omdat het aantal coronabesmettingen weer snel stijgt, hoewel ruim 85 procent van de bevolking boven de zestien jaar volledig is gevaccineerd. Driekwart van de nieuwe besmettingen is bij personen die zijn ingeënt. Het gaat voornamelijk om de deltavariant.

IJsland was het eerste land in Europa dat een einde maakte aan de meeste coronamaatregelen, en een van de eerste landen wereldwijd die gezondheidscontroles voor gevaccineerde reizigers ophief. Maar die hebben inmiddels weer een negatieve test nodig van maximaal 72 uur oud.
over 3 dagen
RIVM meldt 6.453 positieve testen, fors minder dan gemiddeld (8.083)
In het afgelopen etmaal zijn 6.453 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan vorige week, toen regelmatig meer dan 10.000 besmettingen werden gemeld. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de piek van de plotselinge coronagolf voorbij en is het aantal besmettingen gestabiliseerd.

Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen is verder gedaald. Donderdag bedroeg dat gemiddelde 8.780. Deze vrijdag ligt het gemiddelde op 8.083 positieve tests per dag.

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal opnieuw drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen, evenveel als het etmaal ervoor. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur drie personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.
over 3 dagen
Tweede coronavaccin voor kinderen goedgekeurd door EMA
Ook het coronavaccin van Moderna mag voortaan in de EU worden ingezet bij twaalf- tot en met zeventienjarigen. Het Moderna-vaccin is het tweede coronavaccin dat voor de jongeren is goedgekeurd. Eerder kreeg dat van Pfizer al groen licht.

Het vaccin is getest bij 3.732 jongeren in de desbetreffende leeftijdsgroep. Zij ontwikkelden dezelfde weerstand tegen COVID-19 als volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar.

Geen van de 2.163 kinderen die het Moderna-vaccin toegediend hadden gekregen, raakte besmet met het coronavirus. Van de 1.073 kinderen die een placebo toegediend hadden gekregen, raakten er 4 besmet.

De gebruikelijkste bijwerkingen zijn hetzelfde als die bij volwassenen. Het gaat daarbij om onder meer een zwelling rondom de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.