Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Olympische gaststad Tokio meldt recordaantal coronabesmettingen
De olympische gaststad Tokio heeft een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten hebben bij nog eens 2.848 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben opgelopen, ongeveer een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. Ziekenhuizen hebben het verzoek gekregen meer bedden te regelen voor coronapatiënten.

Het vorige besmettingsrecord in de metropool met miljoenen inwoners stamt uit januari. Toen werden in een dag tijd zo'n 2.500 besmettingen gemeld. Experts hadden al gewaarschuwd dat de situatie tijdens de Olympische Spelen opnieuw zou kunnen verslechteren, nu de besmettelijke deltavariant om zich heen grijpt.

De lokale autoriteiten in Tokio zijn er evenmin gerust op. Ze willen volgens de Japanse zender TBS dat op korte termijn honderden extra ziekenhuisbedden beschikbaar komen. Ziekenhuizen zijn volgens TBS gevraagd operaties en andere ingrepen uit te stellen.

In Japan bestond volgens peilingen al veel weerstand tegen het grote internationale sporttoernooi. Tegenstanders vreesden dat de aanwezigheid van buitenlandse atleten en functionarissen zou leiden tot verdere verspreiding van het virus in het land. De autoriteiten hebben strenge maatregelen genomen om dat te voorkomen.
een paar seconden geleden
Indonesië meldt voor het eerst tweeduizend coronagerelateerde sterfgevallen op een dag
De Indonesische autoriteiten hebben dinsdag 2.069 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Het is voor het eerst sinds het begin van de corona-uitbraak dat dit aantal bereikt wordt.

Door het grote aantal sterfgevallen draait de doodskistenindustrie van Indonesië op volle toeren.
een paar seconden geleden
Deltavariant vormt volgens RIVM geen specifiek probleem voor zelftests
De kans om met een zelftest een coronabesmetting op te merken is bij de deltavariant net zo groot als bij eerdere varianten van het virus, denkt het RIVM. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
EU-bestuur zegt doel vaccinatiegraad EU-inwoners te hebben gehaald
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zegt dat het dagelijks EU-bestuur het doel om 70 procent van de Europese bevolking in juli beschermd te krijgen tegen COVID-19 heeft gehaald. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Japan vraagt ziekenhuizen Tokio om meer bedden voor coronapatiënten
Japan heeft de ziekenhuizen in de hoofdstad Tokio gevraagd om meer bedden te reserveren voor COVID-19-patiënten, meldt Het Financieele Dagblad. Tokio registreerde dinsdag 2.500 besmettingen. Japan ontvangt vanwege de Olympische Spelen veel buitenlandse bezoekers.

De ziekenhuizen in Tokio hebben op het moment 5.967 bedden klaar. Begin augustus moeten dat er 6.406 zijn.

Sinds het begin van de Olympische Spelen in Tokio lopen de besmettingscijfers op. Maandag was het aantal dagelijkse besmettingen verdubbeld ten opzichte van de maandag ervoor. Slechts 36 procent van de Japanners heeft één coronaprik ontvangen.
een paar seconden geleden
Voor het eerst vaccinatieplicht bij landelijke overheidsdienst VS
Het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken gaat als eerste overheidsdienst in de Verenigde Staten medewerkers verplichten zich te laten inenten tegen COVID-19. Zo'n 115.000 personeelsleden krijgen twee maanden de tijd om zich te laten vaccineren, schrijven Amerikaanse media.

Het ministerie zorgt er onder meer voor dat oud-militairen toegang krijgen tot zorg. De medewerkers die zich moeten laten vaccineren zijn zorgverleners die rechtstreeks met patiënten werken. Minister Denis McDonough noemde onder anderen dokters, verpleegkundigen en tandartsen.

Ook andere Amerikaanse overheden scherpen hun vaccinatiebeleid aan om de verspreiding van de besmettelijke deltavariant een halt toe te roepen. De stad New York heeft bekendgemaakt dat alle gemeentemedewerkers zich vanaf medio september wekelijks op het coronavirus moeten laten testen als ze niet zijn ingeënt tegen COVID-19. Het gaat om honderdduizenden mensen.

In Californië, de staat met de grootste bevolking, gaan volgende maand vergelijkbare regels gelden. Daar moeten mensen die voor de staat werken en zorgmedewerkers zich laten vaccineren of regelmatig coronatesten ondergaan. "Als de grootste werkgever in de staat geven we het goede voorbeeld", zei gouverneur Gavin Newsom.
13 minuten geleden
Besmettingen India voor het eerst sinds maart minder dan dertigduizend
India meldt voor het eerst sinds maart minder dan dertigduizend dagelijkse besmettingen, meldt de Hindustan Times. Een dag eerder maakte het Aziatische land met ruim een miljard inwoners melding van ruim 39.000 besmettingen.

India kampt sinds maart met een nieuwe golf aan besmettingen. Onderzoekers van de Indiase staatsbank vrezen dat het land vanaf augustus een derde golf tegemoet gaat.
13 minuten geleden
Inreisregels voor Duitsland vanaf vandaag strenger
Duitsland beschouwt Nederland en Spanje vanaf vandaag als hoogrisicogebied. Dat betekent dat strengere regels gaan gelden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Reizigers moeten na een verblijf in een hoogrisicogebied na aankomst in Duitsland in quarantaine, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. Die quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan vroegtijdig worden beëindigd als mensen na vijf dagen negatief testen.

Mensen moeten voordat ze de grens overgaan beschikken over bewijs dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van COVID-19. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

De regels gelden niet alleen voor volwassenen, maar voor alle reizigers van zes jaar en ouder. Dat kan ook een probleem zijn voor Duitsers die met hun gezinnen vakantie vieren in Nederland of Spanje. Veel Duitse volwassenen zijn al gevaccineerd, maar hun kinderen vaak nog niet.

De Duitse autoriteiten maken wel een uitzondering voor bepaalde groepen reizigers. Het gaat dan om mensen die zonder te stoppen door een hoogrisicogebied zijn gereden en personen die op doorreis zijn naar een ander land en zorgen dat ze de snelst mogelijke route door Duitsland nemen. Tanken en even rusten langs de snelweg mag.

Lees hier met welke maatregelen je te maken krijgt als je op vakantie gaat in Duitsland.
3 uur geleden
Lockdown in Australische stad Melbourne wordt opgeheven
De lockdown in de Australische stad Melbourne wordt later op dinsdag opgeheven, omdat de autoriteiten een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus onder controle hebben. De naburige staat Zuid-Australië versoepelt ook de thuisblijfregels. Maar in Sydney, de grootste stad van het land, wordt de nu al vijf weken geldende lockdown waarschijnlijk verlengd.

Na bijna twee weken verplicht thuisblijven, kunnen de miljoenen inwoners van Melbourne en de omliggende staat Victoria net voor middernacht op dinsdag weer de straat op. "Het is echter nog niet voorbij. We moeten de komende dagen, weken en maanden waakzaam zijn voor dit virus, de deltavariant, totdat we zo veel mogelijk mensen hebben kunnen laten vaccineren", zegt deelstaatpremier Dan Andrews.

Scholen, restaurants en winkels in Victoria gaan weer open, maar beperkingen, zoals het dragen van mondkapjes, blijven bestaan. Gedurende ten minste twee weken mogen mensen geen gasten thuis uitnodigen en het aantal buitenbijeenkomsten wordt beperkt. In de deelstaat waren maandag tien nieuwe besmettingen.
gisteren om 21:13
VS handhaaft inreisbeperkingen wegens coronavirusvariant
De Verenigde Staten handhaven vooralsnog de inreisbeperkingen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een hoge functionaris in het Witte Huis heeft in een gesprek met persbureau Reuters gezegd dat dit een gevolg is van de zorgen over de deltavariant van het coronavirus. Officieel is nog niks besloten over de kwestie, maar dat gebeurt naar verwachting vrijdagavond.

Buitenlanders die de VS willen binnenkomen, zijn niet welkom als ze in de voorafgaande twee weken in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de 26 Schengenlanden, Brazilië, China, India, Iran of Zuid-Afrika zijn geweest. Nederland is een van de Schengenlanden. De landgrenzen met Canada en Mexico blijven tot minstens 21 augustus gesloten voor mensen die geen "noodzakelijke reden" hebben de VS in te reizen.

Canada heeft ondertussen aangekondigd dat gevaccineerde Amerikanen vanaf 9 augustus de grens over kunnen, ook zonder noodzakelijke redenen. Dat wil zeggen dat ingeënte Amerikanen dan Canada kunnen bezoeken en er ook op vakantie kunnen gaan.
gisteren om 21:13
New York scherpt ook vaccinatiebeleid aan voor gemeentepersoneel
De Amerikaanse stad New York scherpt het vaccinatiebeleid wederom aan. Alle gemeentemedewerkers moeten zich vanaf medio september wekelijks op het coronavirus laten testen als ze niet zijn ingeënt tegen COVID-19. Deze regels gelden sinds vorige week al voor het zorgpersoneel van openbare ziekenhuizen.

Het nieuwe besluit heeft invloed op meer dan 300.000 mensen. "Het gaat om de bescherming van het personeel, hun gezondheid en veiligheid en de mensen die ze dienen", zegt burgemeester Bill de Blasio daarover. Het beleid gaat in op het moment dat de scholen na de zomervakantie weer openen.

De deltavariant van het coronavirus is in New York verantwoordelijk voor een toename van het aantal coronagevallen. Ook in de rest van de Verenigde Staten raken steeds meer mensen geïnfecteerd. Dat leidt tot extra zorgen. Volgens De Blasio heeft de deltavariant de situatie veranderd en gaan de New Yorkse autoriteiten daarom over op strengere regels, in de hoop de vaccinatiegraad te verhogen.
gisteren om 21:13
Vanaf dinsdag 27 juli worden de Nederlandse reisadviezen voor EU-landen versoepeld. Bijna twee weken later, op 8 augustus, worden de terugreis-eisen juist aangescherpt. Dat maakte het demissionaire kabinet maandag bekend. Hieronder alle veranderingen op een rij.
gisteren om 21:12
ID&T spant kort geding aan voor eendaagse festivals
Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen.

Lees hier meer.