Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Walmart legt personeel vaccinatieplicht op
De Amerikaanse supermarktketen Walmart eist dat alle kantoorpersoneel op zijn hoofdkantoor en alle regionale managers begin oktober gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. De medewerkers van winkels en distributiecentra moeten per direct weer mondkapjes dragen.

Walmart is de grootste werkgever in de VS. Het bedrijf kon echter niet direct aangeven voor hoeveel mensen de vaccinatie-eis gaat gelden. Wel wordt de beloning na een inenting verdubbeld naar 150 dollar per persoon.

Eerder maakten grote bedrijven als Disney, Google, Netflix en Facebook ook al bekend dat zij van hun personeel eisen dat men zich laat vaccineren. De verwachting is dat meer Amerikaanse bedrijven een vergelijkbare eis gaan stellen.

In Nederland is het overigens niet toegestaan voor een bedrijf om werknemers te verplichten tot vaccinatie. Artikel 11 van de grondwet bepaalt dat iedereen zelf zeggenschap heeft over wat er met zijn of haar lichaam gebeurt.
over 16 uur
Na Jacobs mag ook taekwondoka Oogink quarantainehotel verlaten
Na Candy Jacobs heeft zaterdag ook Reshmie Oogink het quarantainehotel in Tokio verlaten. De taekwondoka werd tien dagen geleden positief getest op het coronavirus en kon daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Reproductiegetal coronavirus naar laagste niveau in ruim een jaar
Het coronavirus verspreidt zich steeds minder snel, en dat is ook te zien in het reproductiegetal. Dat is vrijdag gezakt naar 0,7, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Afgelopen dinsdag stond het cijfer op 0,8.

Het getal van 0,7 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 70 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 49 mensen. Zij steken op hun beurt ongeveer 34 mensen aan. Zo kan de uitbraak langzaam doven.

Een paar weken geleden stond het reproductiegetal nog op 3, het hoogste niveau ooit.

Het getal gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het cijfer dat vrijdag is berekend heeft betrekking op 15 juli.