Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Ook in België nemen ziekenhuiscijfers snel af
Net als in Nederland lijkt het ook in België de goede kant op te gaan met het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Viroloog Steven Van Gucht heeft op een persconferentie "alleen maar goed nieuws te melden".

België wil op 9 juni een reeks versoepelingen doorvoeren, zoals het heropenen van cafés. Voorwaarde is wel dat het aantal ic-patiënten onder de vijfhonderd zou komen. Dat gaat volgens Van Gucht ruimschoots lukken als de leegstroom voortzet.

Volgen de Belgische topviroloog zou het aantal ic-patiënten eind deze maand al onder de grens van vijfhonderd kunnen duiken. Rond 9 juni zouden "met het huidige tempo zelfs minder dan vierhonderd" patiënten op de ic liggen.
over 4 dagen
Afgelopen week bijna miljoen vaccinaties
Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Van maandag 10 tot en met zondag 16 mei zijn 986.433 prikken gezet, blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het RIVM werden er niet eerder in één week zo veel prikken gezet in Nederland. In de week van 5 tot en met 11 april werden 919.926 mensen gevaccineerd.
over 4 dagen
Particuliere vaccinatieprogramma's van start in Indonesië
Dinsdag zijn verschillende commerciële aanbieders op hetzelfde moment begonnen met particuliere vaccinatieprogramma's, meldt The Jakarta Post. De Indonesische regering heeft de maximumprijs voor een particulier toegediend vaccin bepaald op 321.660 roepia (ongeveer 0,18 euro). Tot zondag hadden Indonesische bedrijven 22.518 werknemers opgegeven voor een vaccinatie door een commercieel bedrijf.

Tot en met maandag waren in Indonesië negen miljoen particuliere werknemers en ambtenaren gevaccineerd. De Indonesische overheid en het bedrijfsleven hopen op 32,5 miljoen gevaccineerde werknemers.
over 4 dagen
Servisch leger voert verplichte vaccinatie personeel in
Het leger van Servië gaat alle ongeveer 28.000 militairen in actieve dienst verplicht vaccineren. Dit zou noodzakelijk zijn om de gevechtsgereedheid van de troepen te garanderen. Veel militairen wilden zich niet laten vaccineren. Weigeren militairen het vaccin nu alsnog, dan kunnen ze promoties mislopen. 

In Servië heeft ongeveer 30 procent van de rum acht miljoen inwoners twee prikken van het Pfizer-, Spoetnik V- of AstraZeneca-vaccin gekregen.
over 4 dagen
2.500 jongeren met hoog medisch risico krijgen uitnodiging voor vaccinatie
Thuiswonende jongeren met een hoog medisch risico kunnen vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie krijgen. Het gaat om 2.500 jongeren die in 2003, 2004 of 2005 geboren zijn en bijvoorbeeld een ernstig aangetast immuunsysteem hebben vanwege een transplantatie of nierfalen of een neurologische aandoening hebben, waardoor de ademhaling is aangetast. 

De jongeren die voor het vaccin in aanmerking komen, zijn geselecteerd door medisch specialisten in ziekenhuizen. Eerder kregen jongeren met een hoog medisch risico die in instellingen wonen al een prik. Dat geldt ook voor hun leeftijdsgenoten met het syndroom van Down of morbide obesitas.
over 4 dagen
Iedereen kon voordringen door uitnodiging voor vaccinatie te vervalsen
De uitnodiging waarmee zorgmedewerkers hun vaccinatie tegen COVID-19 kunnen krijgen, was maandenlang op verschillende websites van zorginstellingen te downloaden. Daardoor was het voor iedereen mogelijk om voor te dringen en zo dus eerder geprikt te worden, meldt RTL Nieuws dinsdag. Lees hier verder.
over 4 dagen
Aantal nieuwe coronapatiënten in Suriname stijgt al een maand
Het aantal coronapatiënten in Surinaamse ziekenhuizen blijft toenemen, meldt Waterkant. De cijfers op de officiële COVID-19-website van Suriname laten al een maand een stijgende lijn zien. Zo is het aantal nieuwe besmettingen en het gemiddelde aantal nieuwe gevallen per week gestegen. Maandag bleken 157 van de 374 geteste personen met het coronavirus besmet te zijn. 

Suriname zit midden in de derde besmettingsgolf. De Braziliaanse variant van het coronavirus is de grootste boosdoener. Maandag zinspeelde de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin op strengere coronamaatregelen. 

De ziekenhuizen zitten tegen de maximale capaciteit aan. Als die bereikt wordt, gaat code zwart gelden. De reguliere zorg moet dan verder worden afgeschaald.
over 4 dagen
Oostenrijk stopt met AstraZeneca-vaccin zodra voorraad op is
Oostenrijk stopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca zodra de huidige voorraad op is. De belangrijkste reden is dat de leveringen niet soepel verlopen en er veel minder doses van het vaccin zijn geleverd dan afgesproken.

Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein zei dat de reputatie van het vaccin ook meespeelt in de beslissing om ermee te stoppen, maar dat dit geen zwaarwegende reden was. In een aantal EU-landen wordt AstraZeneca niet meer gebruikt vanwege zeldzame bijwerkingen.
over 4 dagen
Hartziekte kan kans op ziekenhuisopname verdubbelen
Mensen met hart- en vaatziekten of diabetes lopen op hun zestigste ongeveer twee keer zoveel risico om na een besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis te belanden als leeftijdsgenoten zonder deze aandoeningen. Een groot onderzoek van UMC Utrecht en Amsterdam UMC heeft dat aangetoond. Dat meldt de Hartstichting, die het initiatief voor het onderzoek nam en het ook betaalde.

Dat bepaalde chronische ziekten de kans op een ernstig verloop van COVID-19 vergroten, was al langer bekend. Nu is duidelijker geworden hoe groot dat verschil is.

De onderzoekers analyseerden gegevens over ruim 22.000 coronapatiënten. Ze ontdekten dat diabetes en hart- en vaatziekten ook op relatief jonge leeftijd al invloed hebben op de ernst van een corona-infectie. Iemand van 45 jaar die aan een van de genoemde aandoeningen lijdt, loopt net zoveel kans op een ziekenhuisopname wegens COVID-19 als een gezonde persoon van zestig jaar.
over 4 dagen

Coronatest voor reizigers blijft verplicht
Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van een coronatest en een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden verboden, maar het gerechtshof ging er - net als de rechtbank eerder - niet in mee.

Viruswaarheid wilde ook dat het gerechtshof de Staat zou verbieden het coronabeleid te baseren op de uitkomst van zogeheten PCR-testen. Ook die eis werd afgewezen. De dagelijkse gegevens over het aantal nieuwe besmettingen zijn vooral gebaseerd op de uitkomst van deze testen. Bij een PCR-test krijgen mensen een teststaafje in de neus en keel om monsters te nemen en vast te stellen of ze met het coronavirus besmet zijn.

De Staat hoeft evenmin de communicatie over het coronavirus aan te passen. Ook deze eis van Viruswaarheid is afgewezen.

over 4 dagen
Versoepeling voor gevaccineerden zijn volgens virologen verantwoord, maar nu nog niet
Versoepelingen voor mensen die tegen COVID-19 zijn gevaccineerd, zouden verantwoord zijn. Dat zeggen virologen tegen BNR. Maar Nederland is nog lang niet zover als de Verenigde Staten, waar toezichthouder CDC onlangs versoepelingen voor gevaccineerde personen aankondigde, aldus de experts.

Gevaccineerde Amerikanen hoeven bijvoorbeeld geen mondkapje meer te dragen of afstand van anderen te houden. De vaccins bieden voldoende bescherming, stellen de virologen. "Als we puur kijken naar de werking en bescherming van een vaccin, dan is er ruimte voor versoepeling", zegt immunoloog Ger Rijkers, verbonden aan University College Roosevelt in Middelburg tegen BNR.

In de praktijk is het echter lastig om te controleren wie is gevaccineerd en zich dus niet aan alle maatregelen hoeft te houden. Ook stellen de experts dat Nederland nog niet ver genoeg in het vaccinatieproces is om dergelijke uitzonderingen te kunnen maken.

In een reactie zegt het RIVM dat het nog onzeker is of gevaccineerden het coronavirus niet meer kunnen verspreiden. Het instituut heeft ook bedenkingen bij de handhaving van de versoepelingen die de VS heeft doorgevoerd.
over 4 dagen
India telt meer dan 25 miljoen coronabesmettingen en meldt recordaantal doden
In India zijn sinds de start van de coronacrisis meer dan 25 miljoen positieve tests afgenomen, blijkt uit overheidsdata. Het land maakt dinsdag ook melding van een positieve ontwikkeling. In het afgelopen etmaal werden 263.000 positieve tests afgenomen, flink minder dan de ruim 300.000 van de afgelopen dagen. 

Het dodental steeg met een recordaantal van 4.329 naar zo'n 278.000. Alleen Brazilië en de Verenigde Staten tellen meer overleden coronapatiënten. De VS is het enige land dat meer besmettingen (33 miljoen) heeft geregistreerd.
over 4 dagen
Hoe de originele coronavirusvariant bijna is verdwenen in ons land
Hoe de originele coronavirusvariant bijna is verdwenen in ons land
over 4 dagen
Japanse artsen vragen premier in open brief om Olympische Spelen af te blazen
De Tokyo Medical Practitioners Association, een organisatie van zo'n zesduizend huisartsen, heeft dinsdag in een open brief gevraagd om de Olympische Spelen in Tokio af te gelasten. Volgens de medici is het onverantwoord om het grootste sportevenement ter wereld te laten doorgaan.

"De ziekenhuizen hebben hun handen al vol, er is bijna geen reservecapaciteit", schrijven de artsen in de brief, die aan de Japanse premier Yoshihide Suga is gericht. "We verzoeken de autoriteiten met klem om het internationaal olympisch comité ervan te overtuigen dat het organiseren van de Olympische Spelen een moeilijk verhaal is en dat het evenement beter afgeblazen kan worden."

In Tokio is een piek in het aantal coronabesmettingen te zien, die in sommige delen van de Japanse hoofdstad tot een tekort aan medisch personeel en ziekenhuisbedden heeft geleid. In ieder geval tot 31 mei is de noodtoestand van kracht.
over 4 dagen
Enige testlocatie in Gaza verwoest bij luchtaanval
De enige testlocatie in Gaza ligt stil sinds een luchtaanval door Israël, melden lokale autoriteiten. De kliniek met een coronalab in Al Rimal is verwoest. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid is daarbij ook geraakt. Medisch personeel van het ministerie is gewond geraakt. De toestand van sommigen is kritiek, aldus plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Yousef Abu Al Rish.

Volgens een woordvoerder van het ministerie in het door Hamas geleide gebied dreigen de aanvallen "de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid te ondermijnen tijdens de COVID-19-pandemie". Door de aanvallen kunnen de tests in het laboratorium niet doorgaan. Voordat het geweld vorige week in Gaza oplaaide, werden er dagelijks zo'n zestienhonderd mensen getest op het coronavirus.

Gaza, dat twee miljoen inwoners telt, heeft tot nu toe 122.000 doses van coronavaccins ontvangen. Volgens gezondheidsorganisatie WHO is de helft van de doses nog niet toegediend. De WHO zegt dat 103.000 mensen in Gaza positief op het coronavirus zijn getest en dat meer dan 930 coronapatiënten zijn overleden.
over 4 dagen
Ongekende daling van werkloosheid in eerste maanden van 2021
Nederland telde in het eerste kwartaal van dit jaar 334.000 werklozen. Dat zijn er 50.000 minder dan in het kwartaal ervoor en dat betekent de grootste daling sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2003 begon met meten. Tegelijkertijd steeg het aantal openstaande vacatures vorig kwartaal zeer snel: een toename van 26.000. Dat is de grootste toename van deze eeuw.

De werkloosheid daalde zo hard doordat veel werklozen een baan wisten te vinden. Ook besloot een deel te stoppen met zoeken en daardoor komt die groep niet meer in de werkloosheidscijfers voor. De afname van het aantal werklozen lijkt op het eerste gezicht vreemd, omdat in het eerste kwartaal juist sprake van een strenge lockdown was.
over 4 dagen
Nederlandse economie heeft zwaarste periode wel achter de rug
Terwijl de coronacrisis vorig jaar voor een ongekende krimp én groei van de Nederlandse economie zorgde, zijn we dit jaar met krimp begonnen. Maar de zwaarste periode is wel achter de rug. Ervan uitgaande dat het coronavirus dankzij het groeiende aantal vaccinaties onder controle komt, lijkt het alleen maar beter te kunnen gaan met de economie.
over 3 dagen
Ondernemers voor het eerst sinds coronacrisis weer positief over toekomst
Het ondernemersvertrouwen in ons land was begin april voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis licht positief, al is een aantal bedrijfstakken nog somber over de toekomst. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

Een jaar na de start van de coronacrisis zien ondernemers het opnieuw rooskleuriger in. Terwijl het ondernemersvertrouwen in april 2020 een ongekende dreun kreeg en flink in het rood terechtkwam, stond de indicator begin april 2021 op 2,3. Dat is acht punten hoger dan een kwartaal eerder en voor het eerst dit jaar een positief cijfer. Dit betekent dat meer ondernemers optimistisch dan pessimistisch over de toekomst zijn.

Het vertrouwen nam in alle bedrijfstakken toe, maar in sommige sectoren was de indicator nog steeds negatief. Bouwondernemers waren al voor het derde kwartaal op rij het meest optimistisch. Groothandels kwamen op de tweede plaats terecht.
over 3 dagen
Aantal zelfverklaarde zangers en zangeressen gedijt bij 'Duncan-effect'
Het aantal zangers en zangeressen in Nederland loopt al jaren gestaag op. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) waren het er begin dit jaar meer dan vierduizend. Zangscholen merken dat steeds meer mensen van zingen hun beroep willen maken. Daarbij gooide het coronavirus een tijdlang roet in het eten, maar met het Eurovisie Songfestival in Nederland wordt gehoopt op een nieuw 'Duncan-effect'.
over 3 dagen
Ministerraad komt na nieuwe versoepelingen ook weer fysiek bijeen
Na bijna twee maanden digitaal vergaderen komen de ministers vrijdag weer zelf naar het ministerie van Algemene Zaken voor de wekelijkse ministerraad. "In het licht van de verbeterende situatie heeft de minister-president besloten dat de vergaderingen vanaf deze week weer fysiek plaatsvinden", laat een woordvoerder van demissionair premier Mark Rutte weten.

Eind maart ging het demissionaire kabinet uit voorzorg op vrijdag digitaal vergaderen. De aanleiding was de besmetting van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en kort daarna die van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Dat de ministerraad vanaf het begin van de coronacrisis fysiek bijeenkwam, deed bij sommige virologen wel de wenkbrauwen fronsen. Volgens Rutte was een digitale ministerraad "heel lastig" vanwege het geheime karakter van de vergadering. In andere landen was dat echter wel mogelijk.
over 3 dagen
Oostenrijk schrapt quarantaineplicht voor reizigers uit tientallen landen, maar niet voor Nederland
Oostenrijk laat vanaf woensdag mensen uit tientallen landen toe zonder dat ze in quarantaine hoeven. Voor een vijftal landen met een hoger risico, waaronder Nederland, blijven de strengere regels van kracht. Deze reizigers moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien en vervolgens vijf dagen in quarantaine. Op de vijfde dag worden ze getest. Als die uitslag negatief is, mogen ze uit quarantaine.

De versoepeling geldt voor reizigers uit onder meer Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Bulgarije, Portugal, Spanje, Griekenland, Tsjechië, Hongarije, Nieuw-Zeeland en Noorwegen. Reizigers uit deze landen moeten bij aankomst wel een recent negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat ze onlangs zijn hersteld van COVID-19 laten zien.