Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
over 3 dagen
RIVM meldt 6.453 positieve testen, fors minder dan gemiddeld (8.083)
In het afgelopen etmaal zijn 6.453 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw fors minder dan vorige week, toen regelmatig meer dan 10.000 besmettingen werden gemeld. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de piek van de plotselinge coronagolf voorbij en is het aantal besmettingen gestabiliseerd.

Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen is verder gedaald. Donderdag bedroeg dat gemiddelde 8.780. Deze vrijdag ligt het gemiddelde op 8.083 positieve testen per dag.

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal opnieuw drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen, evenveel als het etmaal ervoor. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur drie personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.
over 3 dagen
Tweede coronavaccin voor kinderen goedgekeurd door EMA
Ook het Moderna-vaccin mag voortaan in de EU worden ingezet bij twaalf- tot en met zeventienjarigen. Dat maakt het Europese Medicijnagentschap EMA zojuist bekend. Het Moderna-vaccin is het tweede vaccin dat voor de jongeren is goedgekeurd, na het Pfizer-vaccin.

Het middel is getest bij 3.732 jongeren in de desbetreffende leeftijdsgroep. Zij ontwikkelden dezelfde weerstand tegen COVID-19 als volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar. Van de 2.163 kinderen die het Moderna-vaccin toegediend kregen, raakte niemand besmet. Van de 1.073 kinderen die een placebo toegediend kregen, raakten vier kinderen besmet.

De meest gebruikelijke bijwerkingen zijn hetzelfde als bij volwassenen, zoals zwelling rondom de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.
over 3 dagen
Ook enkele landen buiten EU willen Europese coronapas accepteren
Inwoners van de EU kunnen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk binnen afzienbare tijd naar het Verenigd Koninkrijk voor vakantie of familiebezoek. De Europese Commissie is vergevorderd met onderhandelingen hierover met de Britten. Ook is de EC optimistisch over een deal met Canada en is ze in gesprek met Japan, Australië en de VS over wederzijdse erkenning van een coronareispas. Dat heeft de EC aan de 27 EU-ambassadeurs in Brussel laten weten.

Volgens persbureau Bloomberg, dat een diplomatieke memo hierover zegt te hebben gezien, zijn de gesprekken met de Canadese regering veelbelovend en zouden gevaccineerde EU-burgers al in september welkom kunnen zijn. Met Washington lopen de onderhandelingen daarentegen stroef. Dat zou komen doordat de Verenigde Staten geen federaal certificatiesysteem kennen.

Tussen 1 en 19 juli werden er in de EU meer dan 290 miljoen coronacertificaten uitgegeven, waarvan 230 miljoen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Met het certificaat, digitaal of geprint, kunnen ze in principe zonder omhaal binnen de EU reizen. Die mogelijkheid hoopt de commissie ook tot buiten de EU uit te breiden.
over 3 dagen
Miljoenenboete voor bedrijf dat met 'coronawerende' kleding adverteerde
Een Australisch bedrijf heeft een boete van 5 miljoen Australische dollar (zo'n 3,1 miljoen euro) gekregen, omdat het claimde kleding te verkopen die het coronavirus kon "elimineren" en de verspreiding ervan tegen kon gaan. Een rechter noemde de reclame volgens BBC "uitbuitend en potentieel gevaarlijk". Lees hier verder.
over 3 dagen
Belgisch festival Pukkelpop gaat niet door
De organisatie van het bij Nederlanders populaire Belgische festival Pukkelpop heeft vrijdag bekendgemaakt dat het festival dit jaar niet doorgaat. "Met alle bijkomende eisen inzake testing voor een meerdaags massa-event met zo'n jong publiek, waarvan velen de kans nog niet hebben gehad om zich te laten vaccineren, is het dagelijks testen van zo veel jongeren met andere woorden volstrekt onhaalbaar", aldus de organisatie in een reactie.

Welke gevolgen dit heeft voor Lowlands, waarvan een deel van de line-up overeenkomt met Pukkelpop, heeft NU.nl bij het festival nagevraagd, maar dat is nog niet duidelijk.
over 3 dagen
Ruim de helft van volwassenen in EU volledig gevaccineerd
In de EU is inmiddels 53 procent van alle volwassenen volledig gevaccineerd. Dat komt neer op ruim 167,5 miljoen mensen. Dat blijkt vrijdag uit een update van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het aantal volwassen EU-burgers dat zijn eerste prik heeft gehad staat op 213 miljoen, oftewel 67,4 procent van de bevolking.

Grote regionale verschillen blijven aanwezig. In Nederland heeft 82,9 procent een prik gehad, terwijl het percentage dat volledig gevaccineerd is op 56,3 procent staat. In Bulgarije liggen die percentages op respectievelijk 18,3 en 16,5 procent. Op Malta is 82,7 procent van de inwoners volledig gevaccineerd.
over 3 dagen
Nederlandse sporters nóg voorzichtiger na meerdere coronagevallen in Tokio
De schrik zit er flink in bij de Nederlandse ploeg na de positieve coronatests van de afgelopen dagen. De Nederlandse ploeg werd de afgelopen dagen opgeschrikt door drie coronabesmettingen: bij skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg. Lees hier verder.
over 3 dagen
Maker coronablaastest legt schuld van problemen met apparaat bij de GGD
Het bedrijf achter de coronablaastest SpiroNose legt de schuld van de problemen met het apparaat bij de GGD. Wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de test, zegt vrijdag in Het Financieele Dagblad (FD) dat de problemen vooral ontstaan door de omstandigheden op de testlocaties en verkeerd gebruik door medewerkers. Lees hier verder.
over 3 dagen
Nieuw-Zeeland schort reisbubbel met Australië op voor zeker acht weken
De reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland wordt voor minstens acht weken opgeschort. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vrijdag laten weten, schrijft de NZ Herald. Aanleiding is de toename in het aantal besmettingen in Australië door de oprukkende deltavariant van het coronavirus. Lees hier verder.
over 3 dagen
Israël dreigt niet-gevaccineerden uit openbare ruimten te weren
De Israëlische premier Naftali Bennett heeft volgens Israëlische media donderdag aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël "spoedig" zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met honderd of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden, en ook synagogen betreffen.

Tevens kondigde Bennett aan dat mensen theaters, stadions of gebedshuizen vanaf 8 augustus alleen nog mogen betreden mits ze een bewijs van vaccinatie tonen, een bewijs dat ze COVID-19 hebben gehad en hersteld zijn of een zelf te betalen negatieve test. Zo hoopt de regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten.

Mensen die het vaccin weigeren "ondermijnen de inspanningen van ons allemaal", zei Bennett in een televisietoespraak. "Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan." Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde donderdag 1.336 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe besmettingen in de afgelopen maand leidden slechts tot milde symptomen, maar minstens 73 mensen hebben ernstige ziekteverschijnselen gehad. Dat is een stijging van 19 ten opzichte van medio juni.
over 2 dagen
Italië verscherpt coronaregels per 6 augustus
Italië verscherpt vanaf 6 augustus de coronaregels, kondigde het Italiaanse kabinet donderdag aan. Dat betekent onder meer dat vanaf die datum een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie of herstel is vereist om openbare gelegenheden als de sportschool, het zwembad of het museum te bezoeken. Tevens wordt de noodtoestand verlengd tot het einde van het jaar.

De maatregelen zijn een reactie op de snelle toename van nieuwe coronabesmettingen van de laatste tijd, vooral onder jongeren. De gezondheidsautoriteiten in Italië registreerden donderdag binnen één dag meer dan vijfduizend nieuwe besmettingen en vijftien doden.

Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza drong er bij de bevolking op aan zich te laten vaccineren. Tot nu toe is meer dan 53 procent van de bevolking van ongeveer 60 miljoen mensen ouder dan twaalf jaar volledig gevaccineerd.

Ook het vaststellen van risicozones (wit, geel, oranje of rood) gaat vanaf 6 augustus anders gebeuren. Leidend is dan niet langer de besmettingsratio in een bepaald gebied, maar de bezettingsgraad op COVID-19-afdelingen en intensivecareafdelingen.
over 2 dagen
Grootste aantal ziekenhuispatiënten in een maand tijd
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag weer toegenomen. Er liggen nu 436 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 8 meer dan woensdag en is het grootste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 61 coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 11 mensen binnengebracht. Er liggen nu 329 coronapatiënten op de verpleegafdeling, 7 meer dan woensdag. Op de ic's liggen nu in totaal 107 coronapatiënten. Dat is er een meer dan de voorgaande dag.

De instroom van patiënten is donderdag wel iets kleiner vergeleken met de afgelopen twee dagen. Dinsdag noteerde het LCPS nog de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden toen 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

Ziekenhuizen voorzien een verdere toename, aangezien het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen weken hard is gestegen. Naar verwachting stijgt het totale aantal opgenomen coronapatiënten tot ongeveer 800. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), kunnen ziekenhuizen dit wel aan.
over 2 dagen
Ddos-aanval op GGD-sites voor test- en prikafspraken voorbij
Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier lag donderdag het hele afsprakensysteem plat. Maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. "En als het helpt, zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie. Volgens de GGD lijkt er geen enkel verband te zijn tussen de ddos-aanval op de leverancier en de technische storing bij softwarebedrijf Akamai, waardoor enkele grote sites van over de hele wereld donderdag een tijdlang onbereikbaar waren.

Ook woensdag waren er ddos-aanvallen. Daardoor konden mensen niet met hun DigiD-gegevens inloggen bij de GGD. Mensen konden niet alleen geen nieuwe afspraak maken, het was ook vrijwel onmogelijk om testuitslagen te bekijken of eerder gemaakte afspraken in te zien. Af en toe lukte het iemand om via de website toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen kwamen er niet doorheen.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. 

Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
over 2 dagen
Bijsluiter Janssen-vaccin vermeldt zeer zeldzame bijwerking
Het syndroom van Guillain-Barré (GBS) wordt in de bijsluiter van het Janssen-coronavaccin als een zeer zeldzame bijwerking vermeld. Dat meldt het Europese geneesmiddelbureau (EMA).

Tot en met 30 juni waren wereldwijd 108 gevallen gemeld na een dosis van het Janssen-vaccin. Op dat moment hadden meer dan 21 miljoen mensen dit vaccin toegediend gekregen. Er was toen één sterfgeval gemeld.

GBS is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken. Het syndroom kan zelfs tot verlamming leiden, maar de meeste mensen herstellen ervan.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving enkele meldingen over GBS na een Janssen-prik. Over het AstraZeneca-vaccin kwamen elf van zulke meldingen binnen. Op 9 juli besloot het EMA al om het syndroom van Guillain-Barré als bijwerking in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin te vermelden.

Het veiligheidscomité van het EMA constateerde dat er mogelijk een verband tussen het vaccin van Janssen en GBS bestaat.