Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
IJsland draait coronaversoepelingen terug
IJsland heeft besloten een reeks coronaversoepelingen terug te draaien. Vanaf zondag middernacht tot 13 augustus moet iedereen weer minstens een meter afstand houden en geldt er weer een mondkapjesplicht binnen. Bars en restaurants gaan om 23.00 uur dicht en aan bijeenkomsten mogen hooguit 200 personen meedoen.

De IJslandse regering besloot ook andere beperkingen in te voeren omdat het aantal coronabesmettingen weer snel stijgt, hoewel ruim 85 procent van de bevolking boven de zestien jaar volledig is gevaccineerd. Driekwart van de nieuwe besmettingen is bij personen die zijn ingeënt. Het gaat voornamelijk om de deltavariant.

IJsland was het eerste land in Europa dat een einde maakte aan de meeste coronamaatregelen, en een van de eerste landen wereldwijd die gezondheidscontroles voor gevaccineerde reizigers ophief. Maar die hebben inmiddels weer een negatieve test nodig van maximaal 72 uur oud.
over 3 dagen
RIVM meldt 6.453 positieve testen, fors minder dan gemiddeld (8.083)
In het afgelopen etmaal zijn 6.453 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan vorige week, toen regelmatig meer dan 10.000 besmettingen werden gemeld. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de piek van de plotselinge coronagolf voorbij en is het aantal besmettingen gestabiliseerd.

Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen is verder gedaald. Donderdag bedroeg dat gemiddelde 8.780. Deze vrijdag ligt het gemiddelde op 8.083 positieve tests per dag.

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal opnieuw drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen, evenveel als het etmaal ervoor. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur drie personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.
over 3 dagen
Tweede coronavaccin voor kinderen goedgekeurd door EMA
Ook het coronavaccin van Moderna mag voortaan in de EU worden ingezet bij twaalf- tot en met zeventienjarigen. Het Moderna-vaccin is het tweede coronavaccin dat voor de jongeren is goedgekeurd. Eerder kreeg dat van Pfizer al groen licht.

Het vaccin is getest bij 3.732 jongeren in de desbetreffende leeftijdsgroep. Zij ontwikkelden dezelfde weerstand tegen COVID-19 als volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar.

Geen van de 2.163 kinderen die het Moderna-vaccin toegediend hadden gekregen, raakte besmet met het coronavirus. Van de 1.073 kinderen die een placebo toegediend hadden gekregen, raakten er 4 besmet.

De gebruikelijkste bijwerkingen zijn hetzelfde als die bij volwassenen. Het gaat daarbij om onder meer een zwelling rondom de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.