Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.

Nederland stuurt mogelijk 700.000 coronavaccins naar Suriname
Nederland stuurt 700.000 coronavaccins naar Suriname, schrijft de Volkskrant op basis van Nederlandse en Surinaamse regeringsbronnen. Met de Nederlandse hulp zou het mogelijk zijn iedereen in de voormalige Nederlandse kolonie van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven. Om welk vaccin het gaat, is niet bekend.

Woensdag verzocht Suriname Nederland om vaccins. Na Kamervragen over het uitblijven van een reactie beloofde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) afgelopen week in het parlement dat Nederland vanwege 'de speciale relatie' met Suriname in gesprek zou gaan over de mogelijk te bieden hulp.

Komende week spreekt in Nederland de ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, verder over de precieze uitvoering van de Nederlandse steun. Volgens de Volkskrant is de kans aanwezig dat Nederland ook zal helpen bij de logistieke ondersteuning van de vaccincampagne, zoals het dat ook heeft gedaan voor de Caribische rijksdelen.

over één dag
Venezuela keurt lichtere variant Russisch Spoetnik Vaccin goed
Venezuela heeft het gebruik van een lichtere variant van het Russisch Spoetnik Vaccin goedgekeurd, meldt het Russische investeringsfonds RDIF zaterdag in een persbericht. Voor Sputnik Light is één vaccinatie nodig, tegen twee voor het oorspronkelijke Spoetnik V-vaccin. Ecuador keurde zaterdag het Spoetnik V-vaccin goed.
over één dag
VWS gaat maandag in gesprek met Sywert van Lienden over geleverde mondkapjes
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sywert van Lienden gaan maandag met elkaar in gesprek over de 40 miljoen mondkapjes die via de politiek commentator, activist en lobbyist zijn geleverd. Van Lienden, die in het voorjaar van 2020 in actie kwam om naar eigen zeggen belangeloos het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen, verdiende volgens de Volkskrant toch aan zijn activiteiten. Lees hier verder.
over één dag
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen kleinst sinds 21 maart
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care ligt is sinds vrijdag met 67 gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2.183 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het kleinste aantal sinds 21 maart dit jaar.

Het is de tiende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 18 naar 710. 

Op de verpleegafdelingen zijn 49 beden vrijgekomen ten opzichte van een dag eerder. Op die vleugels liggen nu 1.473 coronapatiënten. 

Het aantal nieuwe opnames is wel licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de afgelopen 24 uur zijn 260 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Vrijdag kwamen er nog 163 nieuwe patiënten bij. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kwamen er de afgelopen 24 uur op de verpleegafdelingen 220 nieuwe patiënten bij, en op de ic's 40.

Volgens het LCPS volgt het aantal coronapatiënten op de ic een licht dalende trend, maar blijft de COVID-bezetting hoog. "De reguliere zorg staat nog onder druk", aldus het coördinatiecentrum. "De instroom in de ziekenhuizen daalt deze week gestaag verder. We verwachten dat de ziekenhuisbezetting in de komende week eveneens verder zal dalen."
over één dag
Portugal versoepelt reisbeleid voor aantal landen
Portugal versoepelt vanaf maandag het reisbeleid voor toeristen uit een aantal Europese landen. Voorwaarde is wel dat de reizigers een negatieve coronatest overleggen, meldt het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken.

De versoepeling van het reisbeleid gaat gelden voor inwoners van EU-landen waar per 100.000 inwoners minder dan 500 besmettingen zijn. De versoepeling geldt ook voor reizigers uit onder meer Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Ook Britten mogen vanaf maandag weer op vakantie naar Portugal.

Voor reizigers uit landen waar per 100.000 inwoners meer dan 500 besmettingen zijn, geldt dat ze alleen essentiële bezoeken aan Portugal mogen brengen. Daarbij gaat het onder meer om werk of om gezondheidsredenen.

Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst op het vaste land van Portugal in quarantaine, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook geldt er nog steeds een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Portugal.
over 19 uur
Verwarring in VS door nieuwe vrijheden gevaccineerde Amerikanen
Amerikaanse staten en bedrijven zijn overvallen door de verregaande versoepeling van de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes door gezondheidsdienst CDC. Amerikanen die volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 hoeven in veel gevallen geen mondkapje meer te dragen of onderling afstand te houden.

Verschillende gouverneurs vragen zich af hoe ze de versoepelingen moeten handhaven. Chris Sununu, de gouverneur van de staat New Hampshire, mopperde dat hij het besluit via de media te horen kreeg. Zijn collega Janet Mills van Maine zei volgens ABC News graag te vernemen hoe ze onderscheid kan maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde Amerikanen, maar maakte later wel bekend dat haar staat de richtlijnen overneemt.

Staten als Virginia en Oregon hebben eveneens laten weten het CDC te volgen. Andere staten, waaronder Californië, lieten weten meer tijd nodig te hebben om de nieuwe richtlijnen te bestuderen. Ook grote bedrijven zitten niet allemaal op dezelfde lijn, dus gevaccineerde Amerikanen moeten bij het winkelen goed opletten waar ze zonder mondkapje terechtkunnen.
over 17 uur
Taiwan neemt strengere maatregelen na recordstijging
In Taiwan worden de coronamaatregelen aangescherpt nadat het land de afgelopen 24 uur 180 nieuwe besmettingen registreerde. Dat is de grootste dagelijkse stijging sinds het begin van de pandemie, nadat de 24 miljoen inwoners tellende eilandstaat het virus vorig jaar grotendeels buiten de deur wist te houden.

Bestuurders hadden al opdracht gegeven horecazaken en sommige andere bedrijven te sluiten in de hoofdstad Taipei. Nu moeten ook bioscopen en andere entertainmentbedrijven dicht. Ook krijgen inwoners van het stedelijk gebied rond die metropool opdracht om buiten mondkapjes te dragen.

Er gaan ook strengere regels gelden voor sociale bijeenkomsten. Er mogen binnen maximaal vijf mensen samenkomen en buiten tien. Scholen blijven wel open. Minister van Volksgezondheid Chen Shih-chung zei dat het hogere alarmniveau in het hoofdstedelijk gebied tot zeker 28 mei van kracht blijft.
over 17 uur
Naar deze Europese bestemmingen kan je weer op vakantie
Het algeheel negatief reisadvies om niet naar het buitenland af te reizen is na vijf maanden komen te vervallen. Vakanties naar zestien bestemmingen zijn per direct weer toegestaan. Bekijk in onze vakantiekaart welke plaatsen in Europa het negatieve reisadvies 'oranje' van zich afschudden.
over 17 uur
Huisartsen wijken af van priklijst
Huisartsen moeten deze weken uitnodigingen voor het coronavaccin versturen naar alle patiënten die ook altijd de griepprik krijgen. Een deel van de dokters wijkt echter af van die richtlijn en nodigt ook anderen uit voor een prik. Dat is niet per se verboden, maar de huisartsen begeven zich wel in grijs gebied. Lees hier meer.
over 15 uur
Besmettingen en dodental in India iets afgenomen 
In India zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 326.098 coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid zaterdagochtend gemeld. Dat zijn ongeveer twintigduizend gevallen minder dan het aantal van vrijdag. Ook het dodental ligt iets lager. In het afgelopen etmaal bezweken in India zeker 3.890 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Vrijdag werd gemeld dat er in de afgelopen 24 uur precies vierduizend coronagerelateerde sterfgevallen waren geregistreerd.

Het totale aantal vastgestelde besmettingen staat in India nu op 24,37 miljoen, het een na hoogste ter wereld. Het totale officiële dodental staat op 266.207, het twee na hoogste ter wereld.
over 13 uur
Horeca voor het eerst in zeven maanden weer open in Polen 
Sinds zaterdag 0.00 uur mogen restaurants en kroegen in Polen voor het eerst in zeven maanden weer open. Op dit moment mogen alleen buiten nog bestellingen opgenomen worden. 

"Ik voel me weer vrij", zei Gabriel Nikilovski, een 38-jarige Zweed die met vrienden van een drankje genoot, tegen persbureau AP. De lockdown voelde volgens hem "als een gevangenis". Veel horeca-eigenaren zeiden dat er de afgelopen dagen een stormloop op reserveringen was.
over 13 uur
Meer dan 60.000 patiënten met langdurige coronaklachten bij fysio
60.000 tot 75.000 Nederlanders met langdurige klachten door besmetting met COVID-19 staan onder behandeling bij een fysiotherapeut, schrijft het AD op basis van een berekening van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie, waarin fysiotherapeuten hun behandelingen bijhouden. Eind vorig jaar lag het aantal op 28.000 en dat is sindsdien dus verdubbeld. 

"Wij zijn beduusd van deze cijfers", zegt Guido van Woerkom, voorzitter van beroepsvereniging KNGF tegen de krant. "Het is duidelijk dat de zorg voor COVID-19-patiënten zich nu verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder." De gemiddelde duur van een behandeling is tachtig dagen, wat volgens de beroepsvereniging betekent dat behandelingen van enkele honderden dagen geen uitzondering zijn. De klachten variëren van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie daarvan.