Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Minder dan tweehonderd patiënten op de intensive care
Maandag liggen nog 197 coronapatiënten op de intensive care (ic), blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren vorig weekend nog 218. Ook op verpleegafdelingen zet de dalende trend door. Daar lagen maandag nog 294 coronapatiënten. Vrijdag waren dat er nog 315. Met de afnames in het weekend komt het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen uit op 491.

De instroom van nieuwe patiënten die het virus hebben opgelopen, blijft afnemen. Het LCPS meldt maandag slechts twaalf nieuwe opnames op verpleegafdelingen en vijf op de ic's.

Omdat ziekenhuizen steeds minder coronapatiënten binnenkrijgen, publiceert het LCPS de cijfers alleen nog doordeweeks en niet meer in het weekend.
over 3 dagen
Grootste toename in aantal besmettingen in Indonesië
De Indonesische gezondheidsautoriteiten hebben vandaag 14.536 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het grootste aantal in een etmaal tot nu toe.

Ook zijn er in de afgelopen 24 uur 294 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het totaal op 54.950 te staan. 

In Indonesië, het op drie na dichtstbevolkte land ter wereld, neemt het aantal besmettingen de laatste weken hard toe. Gezondheidsautoriteiten wijten de stijging aan het reizen tijdens de suikerfeestvakantie. Ook de opmars van nieuwe virusvarianten zou een grote rol spelen.
over 3 dagen
GGD Gelderland-Zuid zet wachtlijst op voor restvaccins
De GGD Gelderland-Zuid heeft een wachtlijst geopend waarop mensen zich kunnen inschrijven voor vaccins die aan het eind van de dag overblijven. Mensen kunnen via het formulier laten weten wanneer ze beschikbaar zijn voor een prik, waarna ze mogelijk worden opgeroepen om zo'n restvaccin te halen.

Het gaat om een lokaal initiatief, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR tegen NU.nl. "Er zijn landelijke richtlijnen ontwikkeld over hoe onze 25 regio's moeten omgaan met restvaccins. Langs die richtlijnen mogen regio's zelf inrichten hoe ze deze vaccins opmaken", aldus de woordvoerder. Het kan zijn dat ook andere GGD's een wachtlijst openen, maar een landelijke wachtlijst is er niet.

Alleen inwoners van de regio Gelderland-Zuid die nog geen vaccinatie hebben ontvangen, kunnen een restvaccin halen. Het is dus niet mogelijk om eerder een tweede dosis te halen. Daarnaast mogen de opgeroepen mensen in de afgelopen vier weken niet positief zijn getest op het coronavirus en geen alcohol hebben gedronken op het moment van prikken. De GGD Gelderland-Zuid houdt ook bij deze vaccinaties rekening met leeftijd: oudere mensen worden eerder opgeroepen om een restvaccin te halen dan jongeren.
over 3 dagen
Ministerie doneert zelftesten aan Armoedefonds en Voedselbanken Nederland
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat vanaf vandaag twee miljoen zelftesten doneren aan Stichting Armoedefonds en Voedselbanken Nederland. Het ministerie hoopt hiermee de toegankelijkheid van de testinfrastructuur en de testbereidheid onder deze doelgroep te vergroten.

De zelftesten worden geleverd bij elf distributiepunten van Voedselbanken Nederland en een distributiepunt van Stichting Armoedefonds. Deze distributiepunten gaan de zelftesten vervolgens verder verspreiden onder minima. 

"Met zelftesten vergroten we de veiligheid van sociale contacten", aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Met deze donatie maken we deze grotere veiligheid ook mogelijk voor mensen die minder te besteden hebben."
over 3 dagen
Geen inreisverbod meer voor ingezetenen VS, Albanië, Libanon, Noord-Macedonië, Servië, Taiwan
Het Nederlandse inreisverbod voor reizigers die langer dan drie maanden in Albanië, Libanon, Noord-Macedonië, Servië, Taiwan of de Verenigde Staten mogen verblijven, wordt per 24 juni opgeheven.

Voor reizigers uit China's zogenoemde speciale administratieve regio's Hongkong en Macau vervalt per 24 juni het vereiste dat deze gebieden zelf ook EU-burgers toelaten.

Voor alle niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers blijft de huidige inreisbeperking van kracht. Dit betekent dat personen die dus niet langere tijd in de genoemde landen of gebieden mogen verblijven en geen uitzonderingsposities hebben Nederland niet binnenkomen.
over 3 dagen
Scholen in Karachi weer open
De scholen in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi zijn maandag heropend. Het aantal nieuwe besmettingen onder de veertien miljoen inwoners van de stad loopt terug.

De leerlingen moeten voordat ze de school betreden wel hun temperatuur laten opnemen en hun handen desinfecteren. Bovendien moeten ze onderling afstand houden en in het klaslokaal mondmaskers dragen.

Maandag registreerde Pakistan 907 nieuwe besmettingen en 30 coronagerelateerde sterfgevallen onder de ruim 233 miljoen inwoners.
over 3 dagen
Meeste Nederlanders bleven sporten tijdens pandemie
De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.

Van de mensen die actief bleven, is 86 procent gaan wandelen en is 55 procent gaan fietsen. Onder jongere mensen zijn vooral hardlopen en skeeleren populair. Van de mensen die actief bleven, is ruim 40 procent zelfs méér gaan bewegen dan voor de crisis. Ruim drie kwart (77 procent) van hen laat weten dit ook na de pandemie te willen volhouden.

Voor het onderzoek werden 1.072 mensen van achttien jaar of ouder bevraagd. De vragen werden ruim een maand geleden gesteld.
over 3 dagen

Honderden doden meer door tekort aan ic-bedden in 2020
Doordat de ic-bedden vorig jaar vol met coronapatiënten lagen, konden andere patiënten niet worden opgenomen op de intensive care. Ten opzichte van de voorgaande jaren overleden vierhonderd patiënten extra en waren duizenden tijdens de pandemie slechter af. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek naar de impact van de coronapandemie op de zorg.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR), die over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland beschikken. In samenwerking met wetenschappelijke verenigingen is voor het eerst grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van zorg in 2020 gedaan.

Traumachirurg en afdelingshoofd van het UMC Utrecht Loek Leenen laat aan het AD weten het lot van de niet-coronapatiënt te betreuren. "Natuurlijk waren de paniek en druk tijdens de eerste coronagolf groot, maar we zien nu dat een bepaalde groep van patiënten onvoldoende op de radar stond. In een aantal gevallen is niet de zorg gegeven die gegeven had kunnen worden."

over 3 dagen
Afname aantal coronatests in cijfers
In de periode van 1 augustus vorig jaar tot medio april dit jaar hebben de GGD's 11,3 miljoen coronatests afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het vaakst testen en ouderen het minst. Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan personen met een bijstandsuitkering (24 procent) of mensen die met pensioen zijn (20 procent). Personen met een baan in het onderwijs lieten zich met een aandeel van ruim 60 procent het meest testen.

Dit betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in genoemde periode ten minste één keer heeft laten testen bij een GGD. Bijna 60 procent deed dat één keer, 24,5 procent twee keer en bijna 16 procent drie keer of zelfs nog vaker. Van alle in deze periode bij de GGD's geteste personen heeft 17 procent minstens één keer een positieve testuitslag gekregen.

Het CBS zegt dat de GGD-data geen volledig beeld geven. Testen kan immers ook elders, zoals in het ziekenhuis, in een verpleeghuis, bij de huisarts, via de werkgever of in commerciële teststraten. Veel zorgmedewerkers zijn getest in de zorginstellingen waar zij werken. Al deze testuitslagen zitten niet in het door het CBS geanalyseerde GGD-databestand. Het is niet bekend hoeveel testen buiten de GGD's om zijn afgenomen.