Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
over 5 dagen
Zorgen over tijdsdruk noodprogramma om corona-achterstand weg te werken
Begin dit jaar kondigde het kabinet een noodprogramma om de corona-achterstand bij scholen in te halen. Daarvoor werd voor de komende 2,5 jaar 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld. Scholen hebben de optie om het schooljaar te verlengen, lesdagen langer te maken, extra onderwijs aan te bieden voor kinderen uit kansarme gezinnen, of privéleraren in te zetten. Om aanspraak te maken op de regeling moeten scholen met een plan komen, maar door de tijdsdruk vrezen scholen dat haastige en verkeerde beslissingen worden gemaakt, schrijft het AD op basis van onderzoek van Duo Onderwijsonderzoek & Advies onder schoolleiders van basisscholen. 

81 procent van de schoolleiders noemt de planning van het ministerie 'pittig'. Meer dan de helft (54 procent) verwacht dat zij goede of redelijk overwogen keuzes zullen maken voor hun leerlingen. Ruim een kwart van de schoolleiders (27 procent) geeft echter aan dat de selectie die zij nu onder tijdsdruk maken achteraf wellicht niet de juiste zou zijn. En 10 procent spreekt zelfs van 'een onhaalbare planning'.
over 4 dagen
Met versoepelingen stijgt aantal inbraken
Na maanden van dalingen lijkt het aantal woninginbraken weer fors te stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de politie en verzekeraar Interpolis, schrijft De Telegraaf. De stijgingen vallen samen met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Sindsdien is het aantal inbraken in een kleine twee maanden met 36 procent toegenomen. Volgens De Telegraaf blijkt uit berekeningen van de InbraakBarometer dat er in week van 12-18 april nog 258 inbraken waren, en 351 in de week van 31 mei-6 juni.

"Als de trend doorzet, dan wordt het alleen maar erger en gaan we langzaamaan naar het aantal woninginbraken van voor de coronapandemie", voorziet Sybren van der Velden, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie. "We zagen de gehele coronaperiode dat de woninginbraken bij de versoepeling van maatregelen weer toenamen. Sinds de avondklok op 28 april is ingetrokken, zien we dat ook weer terug in de cijfers."