Dit liveblog is nu gesloten (en dat is best een mijlpaal voor ons)
Toen NU.nl in februari 2020 een liveblog begon om de ontwikkelingen rond een nieuw virus in China bij te houden, hadden we nooit kunnen verwachten dat het ruim anderhalf jaar open zou blijven. Jullie, onze bezoekers, bekeken het in die periode zo'n 235 miljoen keer. Daar worden wij even stil van.

Inmiddels komt de nieuwsstroom rond het coronavirus van minder verschillende kanten en is die kleiner dan voorheen. Daarom komt nu toch een einde aan dit coronaliveblog. 

De redactie van NU.nl wil je hartelijk danken voor je aandacht. Uiteraard blijven we je al het belangrijke nieuws rond het coronavirus brengen, ook (wanneer de nieuwsstroom daarom vraagt) in liveblogvorm.
maandag 16 augustus 2021 om 12:22
Israëlische economie flink hersteld na opheffing coronamaatregelen
De economie van Israël heeft in het tweede kwartaal een zeer sterk herstel getoond, vooral dankzij de opheffing van de beperkende maatregelen. In het eerste kwartaal van het jaar was juist nog krimp te zien.

Volgens het Israëlische statistiekbureau groeide de economie met 15,4 procent op basis van een zogeheten geannualiseerde berekening, waarbij de kwartaalprestatie denkbeeldig wordt doorgetrokken over een heel jaar. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp een bijgestelde 1,4 procent. Eerder werd voor die periode nog een neergang van 5,8 procent gemeld.

Ondanks de voortvarende vaccinatiecampagne loopt het aantal nieuwe besmettingen in Israël vanwege de deltavariant de laatste tijd weer sterk op. Daarom worden de coronamaatregelen weer aangescherpt. Zo is er op veel plekken weer een mondkapjesplicht.
maandag 16 augustus 2021 om 11:45
Overheidswebsite voor het bestellen van gratis zelftesten is onbereikbaar
De website zelftestenbestellen.nl is sinds maandagmorgen slecht bereikbaar. De oorzaak is nog niet bekend. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft nog niet gereageerd op de vragen van NU.nl.

Bij het laden van de website krijgen meerdere bezoekers een foutmelding te zien. In sommige gevallen laat de pagina helemaal niets zien.

Tussen 10 augustus en 1 september ontvangen alle huishoudens een brief van het ministerie van VWS. Daarin staat hoe ze twee gratis zelftests via de website kunnen bestellen.
maandag 16 augustus 2021 om 03:40
Militairen weigeren coronavaccin en mogen niet mee op buitenlandse missie
Zeven Nederlandse militairen mochten niet mee op een buitenlandse missie of kregen andere taken omdat zij een coronavaccin hadden geweigerd, schrijft de Volkskrant maandag.

Twee bezwaren werden op grond van godsdienstovertuiging gegrond verklaard door een speciale commissie. Deze militairen kregen andere werkzaamheden, laat het ministerie van Defensie aan de krant weten. Drie andere bezwaren werden ongegrond verklaard, één werd ingetrokken en een laatste bezwaar moet nog behandeld worden.

Militairen kunnen zich vrijwillig laten vaccineren, maar een coronavaccin is een vereiste voor defensiepersoneel dat mee wil op een van de tien buitenlandse missies. De vaccinatieplicht geldt ook voor de Koninklijke Marechaussee. Personeel dat weigert zich te vaccineren kan een bezwaar indienen, waarop zij - indien gegrond - een negatief advies voor uitzending krijgen. Er zijn volgens Defensie nog geen militairen uit hun functie gezet vanwege het weigeren van een vaccin.

Demissionair staatssecretaris Barbara Visser (Defensi) liet in mei aan de Kamer weten dat vaccineren van defensiemedewerkers belangrijk is, omdat zij gedurende missies langdurig en intensief samenwerken en het "vaak onmogelijk" is om afstand te bewaren.
maandag 16 augustus 2021 om 03:32
Vooral supermarkten en groentewinkels voelen heropening horeca
Sinds de horeca weer open is, is de omzetgroei in met name de supermarkten en groentezaken tot stilstand gekomen. Bij de supermarkten loopt de omzet vergeleken met een jaar geleden zelfs terug, de groentewinkels zien de extra inkomsten verdampen. Lees hier verder.