Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Marokko heropent bijna alle grenzen voor reizigers
Marokko heeft dinsdag de meeste grenzen weer geopend voor reizigers vanuit het buitenland. Op aandringen van koning Mohammed VI heeft de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) daarbij vluchten voor Marokkanen in het buitenland in de aanbieding gedaan.

De maatschappij wordt overspoeld met reserveringen en is bezig acht extra vliegtuigen te huren, meldden Marokkaanse media. De site van de RAM crashte maandag even na een vloedgolf van 120.000 reserveringen in 24 uur. Tot eind augustus zijn al veel vluchten volgeboekt.

Het koninkrijk voert ieder jaar campagne om de miljoenen Marokkanen die in het buitenland wonen in de zomervakantie naar Marokko te halen om familie te bezoeken en geld uit te geven. Vorig jaar is de campagne vanwege de pandemie afgelast en ook dit jaar zijn er problemen die Marokkanen ervan zullen weerhouden de zomervakantie in het land door te brengen.

De regering in Rabat heeft officieel om gezondheidsredenen Spaanse havens uitgesloten voor de inscheping van reizigers op weg naar Marokko. De twee landen verkeren al wekenlang in een diplomatieke crisis en dat blokkeert de eenvoudigste route van Europa naar Marokko: de route via de Straat van Gibraltar.
3 uur geleden
Coronascepticus Bolsonaro wil snellere levering Pfizer-vaccins
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vaccinfabrikant Pfizer gevraagd de levering van vaccindoses te versnellen, meldt Channel News Asia. Hij hoopt zo het tempo van het vaccinatieprogramma in het Zuid-Amerikaanse land op te voeren.

Bolsonaro neemt de coronapandemie niet serieus en weigert zich aan de coronamaatregelen te houden. Er loopt een Braziliaans onderzoek naar het handelen van de president, omdat de vaccinatiegraad in het land met 210 miljoen inwoners laag blijft. Slechts 10,3 procent van de inwoners heeft een eerste coronaprik gehad.
4 uur geleden
Californië verloot reisjes om vaccinatiegraad te verhogen
De Amerikaanse staat Californië verloot als onderdeel van een loterij ter waarde van ruim 12 miljoen euro reisjes naar Disneyland, LEGOLAND en SeaWorld, melden verschillende Amerikaanse media na een verklaring van gouverneur Gavin Newsom. Naast reizen naar de themaparken kunnen gevaccineerden ook kaartjes winnen voor een basketbalwedstrijd van Los Angeles Lakers en een klassiek concert.

Met de loterij onder gevaccineerden wil de staat de vaccinatiegraad verhogen en het toerisme stimuleren. Het toerisme in Californië is sinds de coronacrisis sterk afgenomen.
4 uur geleden
Aanvraagloketten voor zorgbonus vanaf dinsdag geopend 
Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) gaan dinsdag de aanvraagloketten voor de zorgbonus 2021 open. Via deze weg kunnen Zorgaanbieders en pgb-houders voor medewerkers een bonus aanvragen. 

Het kabinet heeft voor de zorgbonussen een bedrag van 720 miljoen euro gereserveerd. Dit betekent dat zorgprofessionals een bedrag van maximaal 240 euro netto kunnen tegemoetzien. Het geld wordt nog voor het einde van het jaar uitgekeerd.
6 uur geleden
Grootste inkomensdaling in Indonesië sinds augustus 2016
Door de coronacrisis is het gemiddeld inkomen in Indonesië met ongeveer 1,75 procent gedaald naar omgerekend iets minder dan 166 euro per maand, meldt The Jakarta Post. Dat is de grootste daling sinds augustus 2016.

In het Aziatische land met bijna 270 miljoen inwoners liep ook de werkloosheid op. Het percentage steeg van 4,94 procent in februari 2020 tot 6,26 procent een jaar later.
6 uur geleden
Turkije breekt vaccinatierecord
Turkije heeft maandag 781.000 coronaprikken gezet. Volgens Daily Sabah komt dat neer op een dagrecord.

Ruim twintig miljoen Turken hebben hun eerste coronaprik gehad. Bijna veertien miljoen inwoners zijn volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het land telt bijna 84 miljoen inwoners.

Turkije heeft sinds de uitbraak van COVID-19 zo'n 5,33 miljoen besmettingen geconstateerd. Het land heeft tot nu toe 48.795 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
6 uur geleden
NU.nl-Podcast over deltavariant in Verenigd Koninkrijk
Hoe zorgwekkend is het gesteld met de deltavariant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk? In de podcast Dit wordt het nieuws bespreken we onder meer dit onderwerp.
7 uur geleden
Bonaire meldt geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen
Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook liggen er geen coronapatiënten in het ziekenhuis.

Bonaire telt ruim twintigduizend inwoners. Vier inwoners zijn op dit moment met het coronavirus besmet. In totaal zijn op het eiland zeventien personen aan COVID-19 overleden.

Op 11 juni had ruim 76 procent van de inwoners van Bonaire een eerste coronaprik gehad. Bijna 62 procent van de Bonairianen is volledig tegen COVID-19 gevaccineerd.
8 uur geleden
41 coronabesmettingen onder voetbaldelegaties Copa América
Zeker 41 mensen die bij de Copa América betrokken zijn, zijn positief getest op het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van gastland Brazilië maandagavond bekendgemaakt. Het gaat om 31 spelers en leden van deelnemende voetbaldelegaties en tien werknemers van verschillende voor het evenement ingehuurde bedrijven.

Welke teams zijn geraakt, is niet bekendgemaakt. Maar eerder werd al duidelijk dat leden van de Venezolaanse, Boliviaanse en Colombiaanse delegaties besmet zijn. Venezuela riep zaterdag vijftien nieuwe spelers op, omdat twaalf delegatieleden - onder wie acht spelers - positief waren getest. Een dag later verloor het elftal kansloos met 3-0 tijdens de openingswedstrijd tegen Brazilië.
8 uur geleden
Amerikaans Congreslid biedt excuses aan voor vergelijken Holocaust met coronamaatregelen
Het Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene heeft maandag haar excuses aangeboden voor haar eerdere vergelijkingen tussen het verplicht dragen van mondkapjes en vaccinatie tegen COVID-19 met het dragen van een Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deed dat tijdens een korte toespraak na een bezoek aan het Holocaust Memorial Museum in Washington, melden Amerikaanse media.
8 uur geleden
Ministerie zet 'prikbussen' in om vaccinatiegraad van 85 procent te halen
Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen COVID-19. Het doel van de campagne is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen. Dat vertelt een woordvoerder van het ministerie in gesprek met NU.nl.
gisteren om 21:18
Londen stelt einde lockdown vier weken uit vanwege deltavariant
De Britse regering wil vier weken langer wachten met het opheffen van de lockdown in Engeland. Daar hadden op 21 juni alle beperkingen op sociale contacten moeten vervallen. Britse media noemden dat alvast 'Freedom Day' (Vrijheidsdag), maar maandagavond bleek dat premier Boris Johnson een volledige heropening van de samenleving nog niet aandurft.

Johnson zei op een persconferentie dat de heropening wordt uitgesteld tot 19 juli. Hij maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van de uit India afkomstige deltavariant van het virus. De Britse autoriteiten zeggen dat de nieuwe variant 60 procent besmettelijker is dan de alfavariant van het virus, die internationaal ook bekendstaat als de Britse variant.

Het uitstel moet de autoriteiten in staat stellen om miljoenen extra mensen een tweede vaccindosis te geven voordat de beperkingen worden opgeheven. Op 19 juli moet volgens Johnson ongeveer twee derde van de volwassenen volledig zijn gevaccineerd. Daarmee zijn ze beter beschermd dan wanneer ze pas één prik hebben gehad.
gisteren om 21:17
Bruls: Rekening houden met een zomer vol overlast
Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de "naweeën van de lockdown". Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. "Mensen hebben een grote behoefte om naar buiten te gaan."

Alleen al in zijn stad Nijmegen waren dit weekeinde meerdere bijeenkomsten in onder meer parken waarop honderden jongeren afkwamen. "Het maandenlange binnen zitten moet eruit. Daar blijven we nog wel even last van houden", verwacht de burgemeester.

Het aantal overlastklachten nam tijdens de coronacrisis flink toe. Mensen zijn meer thuis, horen meer en kunnen minder hebben. Hij voorspelt dat dit nog wel even zo doorgaat. "Deze zomer is het geven en nemen. Wij moeten accepteren dat mensen, vooral jongeren, behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dat gaat overlast geven. Dat wat in toom te houden, vind ik een flinke uitdaging."
gisteren om 21:17
Malta eerste land in Europa met groen reisadvies, test nog wel verplicht
Malta heeft als reisadvies de kleurcode groen gekregen. Het eiland is daarmee het eerste land in Europa dat dit positieve label heeft, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend. Voor wie naar Malta reist, blijven er overigens wel testverplichtingen gelden. Lees hier verder.