Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Kwetsbaren vanaf 12 jaar uitgenodigd voor prik 
Kwetsbare jongeren die geboren zijn in de periode 01-01-2004 en 30-06-2009 kunnen vanaf vandaag een vaccinatieafspraak bij de GGD maken. Ze krijgen een uitnodiging voor een coronaprik van hun huisarts. Ze zullen het vaccin van BioNTech/Pfizer toegediend krijgen, aldus het RIVM.

Het gaat om de kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ieder jaar worden uitgenodigd voor de griepprik en jongeren met het syndroom van Down. Leden van de doelgroep die in een instelling wonen, worden daar gevaccineerd. Ook jongeren met kanker krijgen binnenkort een uitnodiging, zij kunnen half juli worden geprikt in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

In totaal worden naar verwachting 60.000 tot 100.000 jongeren uitgenodigd, zegt het RIVM. De Gezondheidsraad adviseerde eerder deze jeugdigen te prikken omdat zij een verhoogd risico hebben op ernstige gevolgen van een coronabesmetting en ook omdat angst voor een besmetting hen veelal beperkt in hun dagelijks leven.
over 4 dagen
Vorige week 1,4 miljoen prikken gezet
Iets meer dan 1,4 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is, zoals verwacht, minder dan het record van de week ervoor, toen bijna 1,7 miljoen mensen een prik kregen.

Dat er iets minder is geprikt, komt doordat Nederland minder vaccindoses heeft gekregen van de fabrikanten. Die leverden in de week voor het record ruim 1,8 miljoen doses. De week erna waren dat er bijna 1,3 miljoen en vorige week ruim 1,4 miljoen.

Tot en met afgelopen zondag hebben bijna 13,9 miljoen mensen een inenting gekregen. Dat zijn zowel eerste vaccinaties als de herhaalprikken die bij de meeste middelen nodig zijn. Inmiddels is dat gestegen tot boven de 14 miljoen.
over 4 dagen
Laatste huisartsen krijgen ontbrekende doses AstraZeneca
De laatste huisartsen krijgen deze week de doses van het AstraZeneca-vaccin binnen die nodig zijn om de tweede prik te zetten. Sommige huisartsen in Gelderland, Zeeland en Zuid-Holland wachtten hier nog op. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De leveringen van farmaceut AstraZeneca viel de afgelopen maanden vaak tegen. Geprikten met het AstraZeneca-vaccin moesten daarom soms langer wachten op hun tweede dosis.

"Het is fijn dat de allerlaatste huisartsen nu hun laatste leveringen AstraZeneca krijgen. Zeker met de opkomende Deltavariant (voorheen de Indiase variant genoemd, red) moeten we ons goed beschermen, die tweede prik is daarvoor écht belangrijk. Ook de laatste mensen van 60 tot en met 64 jaar krijgen nu gelukkig snel hun tweede vaccinatie.", laat demissionair minister Hugo de Jonge weten.

Mensen mogen in principe na vier weken hun tweede prik krijgen van AstraZeneca, zo oordeelde de Gezondheidsraad.
over 4 dagen
RIVM meldt 724 positieve tests
Het RIVM meldt dinsdag 724 nieuwe positieve tests. Dat zijn er 11,3 procent minder dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (816). Omdat het aantal besmettingen in de laatste weken fors is afgenomen ziet het kabinet kans grote versoepelingen door te voeren. 

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
over 4 dagen
Brussel keurt plan van Duitsland om uit coronacrisis te geraken goed
De Europese Commissie heeft vandaag het herstelplan van Duitsland goedgekeurd. Dat betekent dat het land geld krijgt uit het Europese herstelfonds om de economische gevolgen van de coronapandemie te lijf te gaan. Eerder keurde de Commissie al plannen van zes andere landen goed.
 
Duitsland krijgt in totaal 28,9 miljard euro uit het EU-fonds. 2,3 miljard daarvan komt in de vorm van een lening, de rest krijgt het land als een gift en dat geld hoeft dus niet terugbetaald te worden.
over 4 dagen
Nieuwe fabrieken voor coronavaccin Pfizer/BioNTech in Europa
De farmaceuten Pfizer en BioNTech mogen in Europa nog twee fabrieken inschakelen voor de productie van hun coronavaccin. Het gaat om een locatie van Allergopharma in de buurt van Hamburg in Duitsland en een vestiging van Novartis vlakbij Bazel in Zwitserland.

De twee fabrieken zijn goedgekeurd door de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Pfizer en BioNTech kunnen de fabrieken meteen gebruiken om meer vaccins te leveren.
over 4 dagen
Coronacijfers blijven dalen, aandeel reizigers dat positief test wordt groter
De coronacijfers blijven snel dalen. Er werden de afgelopen week 36 procent minder positieve testen gemeld dan in de voorgaande week, terwijl er ruim een kwart minder ic-opnames werden gemeld en de totale hoeveelheid ziekenhuisopnames met 35 procent afnam. Het aandeel reizigers dat positief test, is opnieuw groter geworden.
 
Dat meldt het RIVM dinsdag bij de publicatie van de weekcijfers. Tussen 14 en 20 juni werden in totaal 160 ziekenhuisopnames geregistreerd, tegenover de 247 van één week eerder. 32 COVID-19-patiënten moesten worden opgenomen op de ic's, dat waren er in de voorgaande week nog 43.

Ruim 8 procent van alle positieve testen is afgenomen bij reizigers. Dat aandeel was vorige week nog 'maar' 5,7 procent van alle positieve testen, terwijl het in voorgaande weken rond de 1 procent schommelde.
over 4 dagen
Opnieuw minder dan vijfhonderd COVID-19-patiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt verder. Verpleegafdelingen en intensive cares behandelen momenteel 462 mensen vanwege COVID-19. Het is het kleinste aantal sinds 22 september. Het is de tweede dag op rij dat ziekenhuizen minder dan vijfhonderd coronapatiënten verzorgen.

Het aantal ic-patiënten kwam voor de tweede achtereenvolgende dag onder de tweehonderd uit. Intensive cares behandelen nog 185 mensen vanwege corona, twaalf minder dan op maandag. Op de verpleegafdelingen liggen nog 277 coronapatiënten. Dat zijn er zeventien minder dan een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur belandden 23 mensen vanwege COVID-19 op een intensive care of verpleegafdeling. In de afgelopen zeven dagen namen ziekenhuizen 223 nieuwe patiënten op. Dat is het kleinste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in oktober begon met het delen van die gegevens. Half mei waren er soms meer dan driehonderd opnames per dag.
over 4 dagen
EU koopt nog eens 150 miljoen vaccins van Moderna
De Europese Commissie koopt namens de EU-landen 150 miljoen extra doses van het COVID-19-vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het lopende contract wordt voor 2022 aangepast zodat ook vaccins kunnen worden aangekocht die tegen nieuwe varianten beschermen, die bij kinderen kunnen worden gebruikt en 'opfrisvaccins' die voor extra bescherming kunnen worden toegediend na eerdere inentingen.

Volgens de commissie garandeert het bijgewerkte contract ook tijdige levering van vaccins vanaf het derde kwartaal van dit jaar tot het einde van 2022 en kunnen lidstaten meer of minder laten leveren naargelang de epidemiologische situatie in het land. Ze kunnen hun bestelde doses ook doneren of doorverkopen aan landen buiten de EU, aldus een mededeling van het dagelijks EU-bestuur. De EU heeft al meer dan 300 miljoen doses van Moderna aangekocht.

Eind april maakte de EU bekend zich bij het aankoopbeleid vooral te gaan richten op vaccins die via een nieuwe technologie tot stand komen zoals die van Pfizer/BioNTech en van Moderna. De commissie zag toen ook af van de aanschaf van extra doses van Janssen en AstraZeneca waarop zij aanspraak kon maken. Er zijn aanhoudend problemen met leveringen door die laatste twee farmaceuten, terwijl er ook zorgen over bijwerkingen bestaan.
over 4 dagen
Reizigersorganisatie roept op tot dragen mondkapjes in het ov
Reizigersorganisatie Rover roept reizigers in het openbaar vervoer op om zolang dat verplicht is een mondkapje te blijven dragen in trein, bus, tram en metro. De organisatie ziet dat steeds minder mensen dit doen.

De mondkapjesplicht wordt op 26 juni versoepeld, maar in het ov blijft het verplicht om een mond-neusmasker te dragen. "Steeds meer mensen denken dat het niet nodig is, maar juist nu het drukker wordt, moeten we mondkapjes blijven dragen", zegt een woordvoerder van Rover.

Bij Rover zijn nog niet enorm veel klachten binnengekomen over medereizigers zonder mondkapje, maar de woordvoerder sluit niet dat dat er nog meer klachten binnenkomen.
over 4 dagen
Filipijnse president dreigt met gevangenis voor mensen die vaccinatie weigeren
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft maandag in een toespraak gedreigd met gevangenisstraf voor mensen die weigeren zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Het land is een van de zwaarst getroffen Aziatische landen en de opkomst voor een vaccinatie valt tegen.

"Je kunt kiezen: een vaccin of ik laat je in de gevangenis gooien", aldus Duterte. Hij reageerde in zijn toespraak op de lage opkomst bij enkele vaccinatielocaties in hoofdstad Manilla. "Begrijp me niet verkeerd, maar we hebben te maken met een grote crisis in dit land. Ik erger me aan Filipijnen die geen gebruik maken van onze hulp."

De uitspraak van Duterte staat haaks op de officiële richtlijn van de Filipijnse gezondheidsautoriteiten. Zij raden aan een coronaprik te halen, maar benadrukken dat dit op vrijwillige basis gebeurt.

Tot afgelopen weekend hebben de Filipijnen in totaal 2,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Dat is slechts een fractie van de 110 miljoen inwoners die het land telt. De overheid wil voor het einde van dit jaar 70 miljoen prikken hebben uitgedeeld.
over 4 dagen
Sint-Maarten begint met vaccineren kinderen met onderliggende ziektes
Sint-Maarten gaat als eerste van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk kinderen van twaalf jaar en ouder met onderliggende ziektes vaccineren tegen COVID-19. Het gaat om kinderen met onder meer leukemie, nierfalen, het syndroom van Down, een immuunziekte, diabetes of obesitas.

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft toestemming gegeven voor de vaccinaties, zo stelt de regering van Sint-Maarten. Er zijn twee locaties op het eiland waar de kinderen vanaf dinsdagochtend een prik kunnen krijgen. Daarvoor hoeven zij geen afspraak te maken.

Het aantal mensen op Sint-Maarten dat zich laat vaccineren, laat in vergelijking met de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk nog te wensen over. Zo heeft ongeveer 40 procent van de volwassen bevolking op Sint-Maarten minstens één prik gekregen. Op Curaçao en Aruba is dat meer dan 65 procent, op Bonaire zelfs meer dan 75 procent.
over 4 dagen
Colombia passeert grens van 100.000 coronagerelateerde sterfgevallen
Colombia heeft maandag met 648 doden een nieuw dagrecord sterfgevallen door COVID-19 geregistreerd en passeert daarmee de grens van 100.000 coronagerelateerde sterfgevallen. Sinds het begin van de pandemie zijn 100.582 mensen in het land overleden aan de gevolgen van het virus, maakte het ministerie van Volksgezondheid maandag bekend.
over 3 dagen
Italië stopt met mondkapjesplicht voor buitenshuis
Italië schaft vanaf maandag de mondkapjesplicht voor buiten af, heeft minister Roberto Speranza van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het Zuid-Europese land is een van de Europese landen die het hardst zijn getroffen door het coronavirus.

"Vanaf 28 juni maken we een einde aan de verplichting om buiten een masker te dragen", aldus Speranza op zijn Facebook-pagina. Het besluit geldt alleen voor gebieden die als 'witte zone', waar de verspreiding van het virus het laagst is, zijn geclassificeerd. Momenteel valt het hele land daaronder, op het noordwestelijk gelegen Valle d'Aosta na. In binnenruimtes of het openbaar vervoer moeten Italianen nog wel een mondmasker dragen.

In het land neemt het aantal besmettingen gestaag af. Maandag werden bijna vijfhonderd nieuwe gevallen gemeld en overleden 21 inwoners aan de gevolgen van het virus. Sinds het begin van de pandemie raakten ruim 4,25 miljoen Italianen besmet, zeker 127.000 van hen overleefden dat niet.

Tot nu toe is 30 procent van de mensen ouder dan twaalf jaar gevaccineerd. Dat komt neer op 16 miljoen inwoners op een bevolking van 60 miljoen. In Italië zijn meer dan 46 miljoen vaccindoses toegediend.
over 3 dagen
India boekt vaccinatierecord met 7,8 miljoen prikken op een dag
In India heeft maandag een recordaantal van 7,8 miljoen mensen een coronavaccin toegediend gekregen. De afgelopen weken lag het daggemiddelde in het land van 1,4 miljard inwoners op ongeveer 3 miljoen. Een verklaring voor de stijging is dat alle volwassenen nu gratis een prik kunnen halen, terwijl voorheen in veel gevallen moest worden betaald.

In april en mei werd het zorgstelsel overweldigd door de grote toestroom van coronapatiënten. De aantallen zijn de afgelopen weken fors kleiner geworden. Veel deelstaten hebben de coronamaatregelen inmiddels versoepeld, waardoor wordt gevreesd voor een nieuwe golf.

Premier Narendra Modi, die de regie over het coronabeleid van de deelstaten heeft overgenomen, is blij met het prikrecord. "Goed gedaan, India", twitterde hij op Internationale Yogadag. Volgens hem geeft yoga veel "innerlijke kracht" om met COVID-19 om te gaan en biedt de bezigheid ook bescherming tegen het virus.
over 3 dagen
Turkije versoepelt nationale lockdown op 1 juli
In Turkije wordt de lockdown op 1 juli verder versoepeld. Meerdere beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen. Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook gaat onder meer het openbaar vervoer weer terug naar normaal.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan dat omdat het aantal nieuwe infecties is gedaald tot ongeveer vijfduizend per dag. Turkije was de afgelopen weken al begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Restaurants mochten weer open voor een beperkt aantal gasten. Ook vervielen veel beperkingen voor de weekdagen. 

In april kende Turkije nog een piek van meer dan 60.000 coronabesmettingen per dag.