Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Kersverse Britse gezondheidsminister zegt sorry voor tweet
De kersverse gezondheidsminister van het Verenigd Koninkrijk, Sajid Javid, heeft zondag zijn excuses aangeboden voor een tweet die hem op veel kritiek kwam te staan, schrijft BBC News zondag. Javid - die recent positief testte op het coronavirus - schreef in een bericht dat hij binnen een week genas van COVID-19, en voegde toe dat vaccins kunnen helpen om "met het virus te leven, in plaats van er nog langer bang voor te zijn". 

Een organisatie voor COVID-19-slachtoffers en de grootste Britse oppositiepartij, Labour, uitten kritiek op de gebruikte woordkeuze van Javid. "Dit kan slachtoffers van COVID-19 kwetsen", beargumenteerden de partijen. Zo zou de minister er niet bij stil hebben gestaan dat Britten bang kunnen zijn voor het virus, omdat zij bijvoorbeeld familieleden aan het virus verloren of zelf een broze gezondheid hebben. Javid sloot zich bij die lezing aan. "Zoals velen heb ik geliefden verloren aan dit verschrikkelijke virus en ik zou nooit de impact van COVID-19 willen bagatelliseren. Het was een ongelukkige woordkeuze."

Javid heeft zijn eerdere bericht verwijderd. Hij volgde eind juni de opgestapte Matt Hancock op. Hancock legde zijn taken neer na ophef over een incident waarbij hij de coronaregels niet naleefde. Daar was hij als minister van Volksgezondheid verantwoordelijk voor.
gisteren om 16:17
Steeds meer volwassenen halen laatste prik: twintig miljoenste vaccin toegediend
Een door demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gesteld doel nadert met rasse schreden. Medio augustus zouden na ruim 23 miljoen prikken alle volwassenen - die dat willen - hun coronaprikken kunnen hebben gehad. Zondag, exact drie weken voor die deadline, is zeer waarschijnlijk de twintig miljoenste prik in een bovenarm gezet.

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn na zondag vermoedelijk 20.082.219 vaccindoses toegediend. Zo'n 14.750.000 prikken werden gezet met het Pfizer-vaccin, terwijl ook met AstraZeneca (2,8 miljoen), Moderna (1,7 miljoen) en Janssen (750.000) Nederlanders tegen COVID-19 beschermd worden.

De laatste weken worden steeds minder prikken gezet. Dat is een logische ontwikkeling, omdat steeds meer leeftijdsgroepen 'klaar' zijn. Deze week werd gerekend op ruim 1 miljoen prikken, terwijl in voorgaande weken zo'n 1,2 tot 1,5 miljoen prikken werden gezet.
gisteren om 13:49
Agenten gewond en tientallen aanhoudingen bij coronaprotesten in Frankrijk
Tijdens de Franse coronaprotesten van zaterdag zijn 29 politiemensen gewond geraakt en 71 mensen aangehouden, meldden de autoriteiten in het land een dag later. Op diverse plaatsen werd betoogd tegen de 'gezondheidspas' en de vaccinatieplicht die de regering wil invoeren voor onder anderen het zorgpersoneel. Lees hier verder.
gisteren om 13:20
Minder nieuwe positieve tests (4.665) dan gemiddeld (6.453)
Het RIVM meldt zondag 4.665 nieuwe positieve tests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6.453). Vorige week zondag meldde het instituut nog 10.065 positieve tests.

Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vier. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur vier personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.
gisteren om 13:07
Aantal patiënten in ziekenhuis neemt met 29 toe naar 533
Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag opgelopen tot 533. Dat zijn er 29 meer dan op zaterdag, toen er 504 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis lagen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen 399 op de verpleegafdeling, elf meer dan een dag eerder. Op de intensive care (ic) liggen 134 coronapatiënten, achttien meer dan zaterdag.

In totaal zijn er 87 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Van hen moesten er 16 naar de ic, en 71 kwamen op een verpleegafdeling terecht. Een dag eerder kwamen er nog 89 nieuwe patiënten bij.
gisteren om 11:36
Alleen toegang jongerencampings Terschelling na negatieve test
Alleen jongeren die via Testen voor Toegang een negatieve testuitslag hebben gekregen, krijgen toegang tot een van de twee jongerencampings op Terschelling, laat de gemeente van het Waddeneiland weten. Jongeren die volledig zijn gevaccineerd hoeven geen negatieve test te overhandigen. De controle vindt plaats voor het betreden van het campingterrein.

De gemeente heeft die maatregel ingevoerd nadat het aantal besmettingen na verblijf op Terschelling flink toenam. Hoewel niet duidelijk is of de jongeren de besmetting daadwerkelijk op Terschelling hebben opgelopen, kwamen de jongerencampings wel naar voren in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

De gemeente roept ook jongeren die op vakantie gaan naar het eiland, maar niet op een jongerencamping verblijven, zich vooraf te laten testen. Ook geldt het advies om je tijdens het verblijf te laten testen. Dat kan bij de testlocatie op Terschelling. Mensen die positief testen op het virus, worden op een veilige manier aan wal gebracht.
gisteren om 11:07
Ook strengere maatregelen voor Nederlandse toeristen in Bulgarije
Ook Bulgarije heeft de maatregelen voor Nederlandse toeristen aangescherpt. Alle Nederlandse toeristen, ook diegenen die (volledig) gevaccineerd zijn, moeten een negatieve PCR-test overhandigen wanneer ze naar Bulgarije willen. Op maandag zelf mogen ook reizigers, bij wijze van uitzondering, inreizen met alleen een negatieve antigeentest. Dat is vanaf dinsdag niet meer mogelijk.

Of er uitzonderingen zijn op de regel, is nog niet bekend. Het ministerie laat weten met meer informatie te komen zodra deze bekend is.
gisteren om 10:45
Noorwegen scherpt regels aan voor Nederlandse toeristen
Noorwegen verscherpt vanaf maandag de coronaregels voor onder anderen Nederlandse reizigers die het Scandinavische land willen bezoeken. Alle niet volledig gevaccineerde reizigers moeten verplicht in quarantaine, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizigers die langer dan drie weken geleden het vaccin van Janssen kregen of langer dan een week geleden hun tweede prik met een ander coronavaccin ontvingen, gelden voor Oslo als volledig gevaccineerd.

Niet volledig gevaccineerde bezoekers moeten zich registreren voor aankomst in Noorwegen en een negatieve PCR-test laten zien en in quarantaine voor een periode van tien dagen. Daarvan moeten de eerste drie dagen in een door de Noorse overheid toegewezen hotel worden doorgebracht. Na een negatieve PCR-test op dag vier is het in principe mogelijk de quarantaine in een gewenste locatie (hotel of huisje) af te maken. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet te worden getest.
gisteren om 03:29
Deltavariant komende maanden dominant
De deltavariant van het coronavirus heeft zich inmiddels verspreid naar 124 gebieden wereldwijd, meldt de gezondheidsorganisatie WHO. Naar verwachting zal het de komende maanden de dominante variant worden. De WHO voorspelt dat binnen een paar weken meer dan 200 miljoen mensen besmet kunnen raken met de deltavariant. Vooral in Europa en de landen ten westen van de Stille Oceaan loopt het aantal besmettingen met de deltavariant op.
gisteren om 03:20
Suriname versoepelt coronaregels en kort avondklok in met 3 uur
Surinamers mogen zich vanaf zaterdag weer tot 21.00 uur in de avond op straat begeven. Dat is drie uur langer dan de afgelopen 2,5 maand het geval was. Het aantal mensen dat maximaal samen mag zijn, is van vijf naar tien gegaan.

Een andere belangrijke versoepeling is het weer openstellen van recreatieoorden, casino’s en andere gokgelegenheden, meldde de Surinaamse regering zaterdag. Verder krijgen studenten van het middelbaar onderwijs de gelegenheid toetsen te maken.

Het aantal coronabesmettingen en overlijdensgevallen in Suriname vertoont al enkele weken een dalende trend, al waren er de laatste week nog dagen dat het aantal positief geteste personen juist weer hoger was dan de dag ervoor. Het aantal doden lag de afgelopen dagen tussen de een en vijf per dag. Gemiddeld worden rond de dertig patiënten per dag verzorgd op de intensive care.