Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.

Honderden meer doden door tekort aan ic-bedden in 2020
Doordat de ic-bedden vorig jaar vol met coronapatiënten lagen, konden andere patiënten niet worden opgenomen op de intensive care. Ten opzichte van de voorgaande jaren overleden vierhonderd patiënten extra en waren duizenden tijdens de pandemie slechter af. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek naar de impact van de coronapandemie op de zorg.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR), die over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland beschikken. In samenwerking met wetenschappelijke verenigingen is voor het eerst grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van zorg in 2020 gedaan.

Traumachirurg en afdelingshoofd van het UMC Utrecht Loek Leenen laat aan het AD weten het lot van de niet-coronapatiënt te betreuren. "Natuurlijk waren de paniek en druk tijdens de eerste coronagolf groot, maar we zien nu dat een bepaalde groep van patiënten onvoldoende op de radar stond. In een aantal gevallen is niet de zorg gegeven die gegeven had kunnen worden."

een paar seconden geleden
Scholen in Karachi weer open
De scholen in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi zijn maandag heropend. Het aantal nieuwe besmettingen onder de veertien miljoen inwoners van de stad loopt terug.

De leerlingen moeten voordat ze de school betreden wel hun temperatuur laten opnemen en hun handen desinfecteren. Bovendien moeten ze onderling afstand houden en in het klaslokaal mondmaskers dragen.

Maandag registreerde Pakistan 907 nieuwe besmettingen en 30 coronagerelateerde sterfgevallen onder de ruim 233 miljoen inwoners.
één uur geleden
Meeste Nederlanders bleven sporten tijdens pandemie
De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.

Van de mensen die actief bleven, is 86 procent gaan wandelen en is 55 procent gaan fietsen. Onder jongere mensen zijn vooral hardlopen en skeeleren populair. Van de mensen die actief bleven, is ruim 40 procent zelfs méér gaan bewegen dan voor de crisis. Ruim drie kwart (77 procent) van hen laat weten dit ook na de pandemie te willen volhouden.

Voor het onderzoek werden 1.072 mensen van achttien jaar of ouder bevraagd. De vragen werden ruim een maand geleden gesteld.
6 uur geleden
Afname aantal coronatests in cijfers
In de periode van 1 augustus vorig jaar tot medio april dit jaar hebben de GGD's 11,3 miljoen coronatests afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het vaakst testen en ouderen het minst. Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan personen met een bijstandsuitkering (24 procent) of mensen die met pensioen zijn (20 procent). Personen met een baan in het onderwijs lieten zich met een aandeel van ruim 60 procent het meest testen.

Dit betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in genoemde periode ten minste één keer heeft laten testen bij een GGD. Bijna 60 procent deed dat één keer, 24,5 procent twee keer en bijna 16 procent drie keer of zelfs nog vaker. Van alle in deze periode bij de GGD's geteste personen heeft 17 procent minstens één keer een positieve testuitslag gekregen.

Het CBS zegt dat de GGD-data geen volledig beeld geven. Testen kan immers ook elders, zoals in het ziekenhuis, in een verpleeghuis, bij de huisarts, via de werkgever of in commerciële teststraten. Veel zorgmedewerkers zijn getest in de zorginstellingen waar zij werken. Al deze testuitslagen zitten niet in het door het CBS geanalyseerde GGD-databestand. Het is niet bekend hoeveel testen buiten de GGD's om zijn afgenomen.