Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Grootste aantal besmettingen VS in half jaar
De Verenigde Staten hebben woensdag meer dan honderdduizend besmettingen geregistreerd, meldt persbureau Reuters. Dat het het grootste aantal in zes maanden.

Het land meldt een gemiddelde van 94.819 over de afgelopen zeven dagen. Dat is in een maand een vervijfvoudiging. 97 procent van de inwoners met ernstige symptomen van COVID-19 is volgens het Witte Huis niet gevaccineerd.

Vooral zuidelijke staten in het land met 330 miljoen inwoners melden een toename van het aantal besmettingen. De zuidelijke staat Florida meldt bovendien 23 procent van het totale aantal ziekenhuisopnames. Florida registreert van alle staten de meeste opnames van kinderen. De ziekenhuizen in de staat zouden de zorg bijna niet meer aankunnen.

Anthony Fauci, een gezaghebbende Amerikaanse specialist op het gebied van infectieziekten, houdt er rekening dat het aantal besmettingen per dag in de Verenigde Staten de komende weken kan oplopen naar 200.000. Dat zou komen door de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus.
een paar seconden geleden
Sterftecijfer in juli iets hoger dan verwacht
Vorige week zijn er net iets meer mensen overleden dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar, vooral in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Het is volgens een woordvoerder van het CBS nog niet duidelijk of het coronavirus de veroorzaker is van het iets hogere sterftecijfer.

In de laatste week van juli overleden naar schatting 2.900 mensen, ruim 150 meer dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. In die week registreerde het RIVM 22 coronagerelateerde sterfgevallen.

Onder 65- tot tachtigjarigen was dat in de laatste week van juli wel het geval. In die week overleden naar schatting bijna 950 mensen, bijna 100 meer dan verwacht. De wekelijkse sterfte onder 80-plussers en onder mensen jonger dan 65 jaar was in juli ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte.
een paar seconden geleden
Malta begint in september met extra coronaprik
EU-lidstaat Malta gaat kwetsbare groepen vanaf midden september een extra coronaprik geven. Minister van Volksgezondheid Chris Fearne zei dat mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen in verpleeghuizen dan in aanmerking komen voor zo'n 'vaccinbooster'.

De kleine eilandstaat Malta behoort internationaal tot de koplopers op vaccinatiegebied en heeft meer dan driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. Door bepaalde groepen volgende maand nog een extra coronaprik aan te bieden, legt het land een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie naast zich neer. De WHO heeft landen gevraagd om voorlopig af te zien van het toedienen van vaccinboosters tot wereldwijd meer mensen zijn ingeënt.

Behalve Malta hebben in Europa ook Frankrijk en Duitsland plannen om die extra prikken vanaf september toe te dienen aan kwetsbare groepen. Litouwen begon daar woensdag al mee. De Britse krant The Telegraph berichtte zondag dat ook het Verenigd Koninkrijk al overstag is. Daar wil de overheid volgens ingewijden vanaf begin september bijna 2,5 miljoen derde doses per week laten toedienen.
een paar seconden geleden
Curaçao gaat coronamaatregelen niet aanscherpen
Premier Gilmar Pisas heeft donderdag aangekondigd dat de coronamaatregelen op Curaçao niet aangescherpt zullen worden. In plaats daarvan roept Pisas de bevolking op voorzichtig te zijn, zodat de economie niet op slot hoeft. 

Op donderdag werden 72 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarvan 1 uit het buitenland. In het ziekenhuis op Curaçao liggen 23 personen. Vier coronapatiënten liggen op ic. Bij de meerderheid van ziekenhuisopnames gaat het om personen die nog niet zijn gevaccineerd.