Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
GGD Utrecht wil doorgaan met laat op de avond vaccineren
De GGD Utrecht is tot nu toe erg tevreden over de resultaten van het tot laat op de avond vaccineren. Bij de GGD-priklocatie in de Utrechtse Jaarbeurs kunnen mensen sinds half april tot 23.45 uur een afspraak maken om gevaccineerd te worden. Als het aan de GGD ligt, blijft dat ook na juni, wanneer de proef eindigt, gewoon mogelijk.

"We hebben geleerd dat we het aankunnen, dat er animo is en dat we dit ook als realistisch scenario hebben als de grote bulk met vaccins straks komt", aldus een GGD-woordvoerder tegen RTV Utrecht.

De meeste priklocaties in Nederland sluiten om 20.00 uur, maar mogelijk wordt overal de mogelijkheid tot laat vaccineren ingevoerd. Dat is ook afhankelijk van de vaccinleveringen.
een paar seconden geleden
Nederland heeft nu ook zijn eigen mondkapjesfabriek
Nederlanders kunnen binnenkort mondkapjes van eigen bodem dragen. Dutch PPE Solutions, een samenwerking tussen industriegroep VDL en chemiebedrijf DSM, opende vrijdag in het Limburgse Geleen een fabriek waar mondkapjes worden geproduceerd met eigen filtermateriaal.
een paar seconden geleden
De coronacijfers van vandaag. Klik hier om de recentste cijfers te bekijken in vijf grafieken.
een paar seconden geleden
RIVM meldt 7.575 positieve tests, meer dan weekgemiddelde (7.133)
Het RIVM meldt vandaag 7.575 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is groter dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.133). Donderdag meldde het RIVM 6.861 positieve testuitslagen.

Verder meldt het instituut 22 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
een paar seconden geleden
Vaccin kan zwelling veroorzaken bij mensen met fillers
Het coronavaccin van Pfizer kan mogelijk zwellingen veroorzaken bij mensen die fillers hebben laten inbrengen. De veiligheidscommissie (PRAC) van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er een "op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband" tussen het vaccin en reeds gemelde gevallen van zwelling van het gezicht bij mensen met fillers. Dat zijn zachte, gelachtige stoffen die onder de huid worden geïnjecteerd met als doel er beter uit te zien.

Het PRAC heeft een wijziging van de productinformatie van het Pfizer-vaccin, Comirnaty, aanbevolen en wil de informatie ook laten opnemen in de bijsluiter. In het buitenland verschenen al meerdere berichten over zwellingen bij mensen met fillers, overigens ook na een prik met Moderna. De complicaties zouden echter grote uitzonderingen zijn, mild van karakter en te behandelen.
een paar seconden geleden
Voor het eerst in drie weken tijd minder dan 800 patiënten op ic
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.521 coronapatiënten, dertig minder dan op donderdag. Dat is het kleinste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1.724 mensen vanwege COVID-19. Dat zijn er twintig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) daalde met tien naar 797. Voor het eerst in ongeveer drie weken komt dit aantal onder de achthonderd uit.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 287 nieuwe patiënten op een verpleegafdeling of ic beland. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) namen ziekenhuizen in de afgelopen week 1947 nieuwe patiënten op. Dit komt neer op gemiddeld 278,1 mensen per dag, het laagste peil sinds eind maart.
een paar seconden geleden
Britten onder de veertig jaar krijgen alternatief aangeboden voor AstraZeneca
Britten die jonger zijn dan veertig jaar, krijgen een alternatief vaccin aangeboden in plaats van het AstraZeneca-vaccin, schrijft BBC. Voorheen lag die leeftijdsgrens op dertig jaar, maar de medicijnautoriteit adviseert nu op basis van nieuwe informatie een alternatief aan te bieden voor de leeftijdscategorieën 18 tot en met 39-jarigen, indien deze beschikbaar is en het niet voor grote vertraging in het vaccinatieproces zorgt.

Het risico op de zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, waarbij een persoon na vaccinatie een ernstige vorm van trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelt, is namelijk groter in deze leeftijdsgroepen dan bij veertigplussers. De medicijnautoriteit benadrukt dat voor een groot deel van de mensen het voordeel van het vaccin van AstraZeneca nog steeds opweegt tegen de zeldzame kans op een ernstige bijwerking.
een paar seconden geleden
51 procent van ziekenhuizen kan kritiek planbare zorg niet volgens planning leveren
Kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, kan in 51 procent van de ziekenhuizen niet volledig volgens planning worden geleverd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. Dat beeld is bijna vergelijkbaar met vorige week, alhoewel de situatie in de ziekenhuizen iets is verslechterd, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Kritiek planbare zorg is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen. Dat niet alle ziekenhuizen dit zoals gepland kunnen leveren, betekent dus dat de uitgestelde kritieke zorg op korte termijn moet worden ingehaald, aldus de NZa. Negen ziekenhuizen hebben al laten weten dat dit niet gaat lukken binnen de zes weken, maar volgens de NZa kan die zorg ook worden overgenomen door bijvoorbeeld andere zorginstellingen.

Planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatshebben. De overige ziekenhuizen verrichten dit soort ingrepen nog wel deels. De acute en semi-acute zorg kan nog steeds overal altijd worden verleend.
een paar seconden geleden
Duitse deelstaten stemmen in met versoepelingen voor gevaccineerden
Na de Bondsdag (het parlement) heeft in Duitsland vandaag ook de Bondsraad (de vergadering van de zestien deelstaten) ingestemd om coronaregels te versoepelen voor mensen die volledig zijn ingeënt of zijn genezen van COVID-19.

Duitsers die gevaccineerd zijn of voldoende antistoffen hebben opgebouwd na een besmetting krijgen onder meer vrijstelling van de avondklok en kunnen onbeperkt bij elkaar op bezoek. Ook krijgen ze sneller en zonder coronatest toegang tot winkels, kappers en andere dienstverleners. Mensen die negatief getest zijn op het virus krijgen ook toegang, maar wel pas na een coronatest.
een paar seconden geleden
Bij terugkomst Balearen vanaf 8 mei geen verplichte quarantaine meer
Nederlanders die na 8 mei terugkeren van een verblijf op de eilandengroep Balearen (waaronder Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoeven niet meer verplicht in quarantaine of een verplichte coronatest af te nemen, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

Het oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) blijft vooralsnog wel gelden. Ook gelden de verplichte quarantaine en coronatest nog wel voor de rest van Spanje, benadrukt het ministerie.
2 uur geleden
Eigenaar Beekse Bergen en AquaZoo pleit voor heropening zonder toegangstesten
De eigenaar van Safari Park Beekse Bergen en AquaZoo Leeuwarden, Libéma, wil dat de dierenparken worden geopend, zodat het minder druk wordt in parken en in steden. Dat zegt directeur Dirk Lips in een open brief en een brief die hij aanbiedt aan demissionair landbouwminister Carola Schouten.

"Waar in stadsparken mensen ongecontroleerd dicht op elkaar zitten en bossen en stranden volstromen met dagjesmensen, bieden wij gecontroleerde ruimte. We nemen alle hygiënemaatregelen in acht en dankzij de tijdsloten kunnen we alle bezoekers reguleren", aldus Lips.

Een van de voorwaarden is voor Lips wel dat er niet van tevoren getest moet worden op het coronavirus. Volgens hem is testen voor 80 procent van de mensen een te hoge drempel voor dierentuinbezoek. Het kan volgens de Libéma-directeur zonder dat er veel mensen besmet raken. "Dat hebben we in 2020 aangetoond", aldus Lips.
4 uur geleden
Doetinchem aan supporters De Graafschap: Kom niet naar stadion
De gemeente Doetinchem en voetbalclub De Graafschap roepen supporters van de club op om vrijdagavond niet naar het stadion te komen. De Graafschap speelt een uitwedstrijd tegen Jong Ajax en promoveert bij winst naar de Eredivisie. De gemeente neemt een aantal voorzorgsmaatregelen voor het geval er toch fans van de 'Superboeren' naar het stadion gaan.

Supporters die een feestje willen vieren, moeten dat thuis doen, aldus de gemeente. "Het aantal coronabesmettingen in de Achterhoek is nog steeds erg groot", aldus burgemeester Mark Boumans. Hij zegt dat de gemeente evenwel "niet naïef" is en daarom extra politieagenten heeft klaarstaan, mochten er toch supporters op de been zijn vrijdagavond. Ook mogen er geen auto's in de buurt van het stadion komen.

Afgelopen zondag kwamen supporters van Ajax massaal naar de Johan Cruijff ArenA toen de Amsterdammers de 35e landstitel veroverden. Ook bij de huldiging van SC Cambuur, kampioen in de Keuken Kampioen Divisie, een dag eerder in Leeuwarden was het onrustig.
gisteren om 22:56
Australië houdt grenzen nog zeker tot medio 2022 gesloten voor buitenlanders
De internationale grenzen van Australië zullen niet voor medio 2022 openen voor buitenlandse reizigers, heeft de Australische minister voor Handel en Toerisme Dan Tehan vrijdag gezegd. De aankondiging is weer een klap voor luchtvaartmaatschappijen en het toerisme, die door de coronamaatregelen al meer dan een jaar flinke verliezen noteren.
gisteren om 22:14
Vorige week overleden weer meer mensen dan gebruikelijk
Het aantal sterfgevallen is vorige week verder gestegen en is wederom groter dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Er overleden met name veel 65- tot tachtigjarigen, maar ook onder mensen van onder de 65 jaar was het sterftecijfer hoger dan normaal.

Vorige week overleden naar schatting 3.150 mensen. Dat zijn er zo'n 250 meer dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen is al weken groter normaal. Het valt in de lijn der verwachting dat het sterftecijfer soms wat hoger en soms wat lager is. Maar deze week is het aantal overlijdens volgens de onderzoekers voor het eerst in maanden groter dan te verklaren valt door dit soort gebruikelijke fluctuaties. "Op basis van de schatting is er dus oversterfte", schrijven zij. Dat was voor het laatst zo in de derde week van dit jaar.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Deze gegevens krijgt het bureau pas later. Wel weten de statistici dat de oversterfte tijdens eerdere golven van het coronavirus volledig was toe te schrijven aan COVID-19.
gisteren om 22:06
Ziekenhuis Aruba stuurt laatste coronapatiënt Curaçao naar huis
Het Dr. Horacio E. Oduber Hospital op Aruba heeft donderdag de laatste coronapatiënt uit Curaçao naar huis gestuurd. Op het hoogtepunt lagen er negen patiënten uit Curaçao en twee uit Bonaire in het ziekenhuis.

De eerste patiënten van de andere eilanden kwamen op 3 april aan op Aruba. De patiënten van de andere eilanden lagen allemaal op de intensive care, meldt het ziekenhuis in een verklaring. "Toen de vraag kwam om solidair te zijn met onze zustereilanden was er geen moment twijfel om hun patiënten met open armen te ontvangen, ook al was het ziekenhuis zelf al aardig aan het vollopen op dat moment", zegt arts Benjamin Croes. Het aantal besmettingen steeg op Bonaire en Curaçao een stuk sneller dan op Aruba.

Ondertussen gaat het op de eilanden een stuk beter vanwege strenge maatregelen. "Het is een eer om een hand te mogen uitsteken en broederschap te kunnen bieden in onzekere tijden en we hopen dat dit een start is naar meer samenwerkingen tussen de eilanden", aldus de raad van bestuur van het ziekenhuis.
gisteren om 21:26
Opnamestop voor coronapatiënten in Zuyderland ziekenhuizen
De ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard hebben een opnamestop afgekondigd voor coronapatiënten. Van donderdagochtend tot 16.00 uur was er een volledige opnamestop.

Doordat een aantal patiënten kon worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, werd de opnamestop voor alle patiënten beëindigd, maar voor coronapatiënten blijft die voor onbepaalde tijd van kracht. De ziekenhuizen liggen helemaal vol, bevestigt een woordvoerder vanavond naar aanleiding van berichtgeving in Dagblad de Limburger.

Woensdagavond werd de afdeling spoedeisende hulp van Zuyderland plotseling geconfronteerd met de instroom van 35 nieuwe coronapatiënten. Dat leidde tot acute problemen, aldus de woordvoerder. Als gevolg daarvan worden in Zuyderland nu 116 COVID-19-patiënten verpleegd, het grootste aantal sinds het begin van de tweede golf. Van hen liggen er 29 op de intensive care. En dat terwijl er bij Zuyderland eigenlijk maar plek is voor zestig coronapatiënten conform landelijke afspraken, de zogenoemde fair share. "Daar zitten we nu fors boven."

Op de ic's van Zuyderland waren donderdagavond nog maar twee bedden vrij. "Dat aantal kan snel wijzigen", benadrukt de woordvoerder. Mensen in de regio's Heerlen en Sittard die nu wegens corona aangemeld worden voor ziekenhuisopname, moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.
gisteren om 21:26
GGD's maken zich op voor twee miljoen vaccinaties per week 
De GGD's bereiden zich voor om vanaf eind mei twee miljoen coronavaccins per week te kunnen toedienen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarom gevraagd, zegt een woordvoerder van het departement donderdag. De GGD's kunnen op dit moment anderhalf miljoen prikken per week zetten.
gisteren om 21:25
GGD's van 1,5 miljoen naar 2 miljoen prikken per week in juni
De GGD's bereiden zich voor om vanaf eind mei twee miljoen coronavaccins per week toe te dienen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat gevraagd aan de gemeentelijke gezondheidsdiensten, zegt een woordvoerder van het departement donderdag. De GGD's kunnen op dit moment 1,5 miljoen prikken per week zetten.

De komende weken worden grote leveringen van vaccins verwacht. Vooral het vaccin van Pfizer/BioNTech en Janssen vormen straks de hoofdmoot. Van het Janssen-vaccin is maar één prik nodig.