Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Gevaccineerden in Ohio maken kans op loterijprijzen
Inwoners van de Amerikaanse staat Ohio maken kans op onder meer een geldprijs van een miljoen dollar en een universiteitsbeurs als ze zich laten vaccineren. Alle deelnemers boven de 18 jaar maken kans op de geldprijs, de beurs is bedoeld voor minderjarigen.

Gouverneur Mike DeWine hoopt daarmee in alle lagen van de bevolking de vaccinatiebereidheid te verhogen in zijn staat. Uit de gevaccineerden die mee willen doen, wordt vanaf 26 mei elke vijf weken een winnaar getrokken. De prijzen worden gefinancieerd met geld uit het steunfonds dat Ohio van de federale overheid heeft gekregen. 

Meer dan 150 miljoen Amerikanen hebben al minstens één vaccinatie gekregen, maar gezondheidsexperts zijn bang dat die opmars zal afnemen vanwege de lage vaccinatiebereidheid.
over 6 uur
Hoe de originele coronavirusvariant bijna verdwenen is in ons land
Hoe de originele coronavirusvariant bijna verdwenen is in ons land
over 6 uur
Dit weten we nu over de Indiase variant van het coronavirus
De gezondheidsorganisatie WHO bestempelde de Indiase variant van het coronavirus maandag als 'zorgelijk'. Dit is de vierde variant van het coronavirus die dit stempel krijgt. Eerder gebeurde dit al bij de Britse, Zuid-Afrikaanse en een Braziliaanse. Maar wat weten we eigenlijk over de Indiase variant? Lees hier verder.
over 6 uur
Patiënten moeten mogelijk naar ander ziekenhuis voor 'inhaalzorg'
Patiënten die wachten op een operatie die wegens de coronacrisis is uitgesteld, moeten daarvoor mogelijk naar een ziekenhuis elders in het land. Het demissionaire kabinet overweegt patiënten ook bij het inhalen van uitgestelde behandelingen over het land te gaan spreiden, zoals dat ook met coronapatiënten gebeurt, zegt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

"Wij willen dat mensen die geconfronteerd zijn met uitstel van zorg weer snel geholpen kunnen worden, en ook hier zonder al te grote regionale verschillen", aldus Van Ark. Zij komt nog deze maand met een plan waarmee de gezondheidszorg de opgelopen achterstand kan inlopen. "Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn", vindt de minister.
over 5 uur
Supporters Go Ahead en De Graafschap negeren maatregelen na tumultueuze avond
De Mobiele Eenheid (ME) moest in de nacht van woensdag op donderdag ingrijpen nabij stadion De Vijverberg van De Graafschap, nadat de club uit Doetinchem promotie naar de Eredivisie was misgelopen. Supporters gooiden met zwaar vuurwerk en richtten vernielingen aan. In Deventer ontstond een spontaan volksfeest nadat Go Ahead Eagles onverwacht promoveerde.

In beide steden hebben supporters de coronaregels niet nageleefd. Supporters van De Graafschap zouden tijdens de wedstrijd al geen afstand hebben gehouden, terwijl fans van Go Ahead tijdens het volksfeest ook de basisregels niet in acht namen. De politie was in groten getale aanwezig, maar de gemeente had eerder op woensdag al laten weten niet tegen feestende supporters op te treden als de club zou promoveren, omdat een grote groep uitzinnige fans zich niet laat sturen. In plaats daarvan werd geprobeerd om het feest op één locatie te houden.
over 5 uur
India meldt ruim 360.000 positieve tests
India meldt donderdag 362.727 nieuwe positieve coronatests. Het aantal doden is met 4.120 gestegen. Het totale aantal besmettingen is met de nieuwe cijfers gestegen tot 23,7 miljoen. Het dodental in het land komt op 258.317 te staan.

Het Indiase dodental als gevolg van de coronapandemie ging woensdag voorbij de kwart miljoen. Experts vermoeden echter dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Crematoria en begraafplaatsen zijn overbelast, waardoor nabestaanden lichamen achterlaten in de heilige rivier Ganges. Na de vondst van 71 lichamen van vermoedelijke COVID-19-slachtoffers hebben autoriteiten een net in de rivier geplaatst om de lichamen op te vangen.
over 4 uur
Bonaire versoepelt de maatregelen
Bonaire gaat donderdag de coronamaatregelen versoepelen, heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Op het eiland is het aantal met corona besmette personen gedaald naar tien. Er zijn geen COVID-19-patiënten meer in het ziekenhuis opgenomen.

Na drie weken in risiconiveau 4 te hebben gezeten, gaat Bonaire naar risiconiveau 3. Dat betekent onder meer dat bars, restaurants en casino's tot middernacht open kunnen blijven. Discotheken en seksinrichtingen moeten nog wel gesloten blijven. Er gelden nog veel beperkende maatregelen in de samenleving; zo mogen privé niet meer dan tien personen samenkomen.

In winkels worden niet meer dan twee personen uit één huishouden toegelaten. Bij begrafenissen en huwelijken mogen tot maximaal honderd bezoekers aanwezig zijn. Kerken mogen niet meer dan 50 procent van het mogelijke aantal bezoekers toelaten. Bovendien mag daar alleen zachtjes worden gezongen.
over 4 uur
Is corona weg na de zomer? Dit kunnen we verwachten
Nu stap 2 van het openingsplan naar verwachting op woensdag 19 mei gezet kan worden, gaat de samenleving de komende maanden heel voorzichtig weer open. Maar wanneer kunnen we ook stoppen met de laatste maatregelen, zoals mondkapjes en 1,5 meter? Een echte voorspelling is hier niet over te doen, maar twee hoogleraren spreken in gesprek met NU.nl alvast hun verwachting uit.
over 3 uur
Woensdag geen nieuwe besmettingen en sterfgevallen op Curaçao geregistreerd
Op Curaçao zijn woensdag geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd en is niemand overleden aan de gevolgen van het virus. Daarmee lijkt de hevige coronagolf van de afgelopen maanden achter de rug. De laatste keer dat het eiland geen besmettingen kende, was bijna drie maanden geleden. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Rust teruggekeerd in Doetinchem en Deventer 
In het centrum van Deventer is voorlopig een einde gekomen aan de feestvreugde. Op het plein Brink, waar woensdagavond een volksfeest was losgebarsten vanwege de promotie van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie, stonden rond 1.30 uur nog enkele honderden mensen die bier dronken en liederen zongen. Ook werd er vuurwerk afgestoken.

De rust is in de nacht van woensdag op donderdag ook in Doetinchem teruggekeerd na de ongeregeldheden die kort nadat De Graafschap promotie misliep uitbraken bij stadion De Vijverberg. 

Dat laat een woordvoerder van de gemeente namens burgemeester Mark Boumans weten. De ME trad op nadat fans met zwaar knalvuurwerk gooiden en na de wedstrijd tegen Helmond Sport bleven hangen bij het stadion. Ook werden er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.
2 uur geleden
Volksfeest in Deventer na promotie Go Ahead Eagles
In het centrum van Deventer is woensdagavond laat een waar volksfeest met supporters van Go Ahead Eagles losgebarsten, nadat duidelijk was geworden dat de club naar de Eredivisie promoveert. De inmiddels duizenden fans scanderen leuzen, zingen en zwaaien met vlaggen. Ook wordt er muziek afgespeeld en vuurwerk afgestoken. Coronaregels worden niet nageleefd.

De politie is aanwezig met meerdere voertuigen, waaronder gepantserde politiebusjes. Eerder op woensdag liet de gemeente weten niet op te treden tegen feestende supporters, mocht de club promoveren, omdat een grote groep uitzinnige fans zich niet laat sturen. Er werd al verwacht dat er een feestje kon ontstaan in de binnenstad.
2 uur geleden
Biden roept ouders ertoe op hun kinderen te laten vaccineren
De Amerikaanse president Joe Biden heeft ouders aangespoord hun kinderen te laten inenten tegen COVID-19 nu het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Verenigde Staten is goedgekeurd voor gebruik bij twaalf- tot vijftienjarigen. Biden sprak over een nieuwe enorme stap in de strijd tegen het coronavirus.

Canada had het middel vorige week als eerste land goedgekeurd voor gebruik bij jongere tieners. Voor de Europese Unie buigt toezichthouder EMA in Amsterdam zich over toelating. Een oordeel wordt eind deze maand en anders volgende maand verwacht. In Nederland worden vooralsnog alleen volwassenen gevaccineerd.
2 uur geleden
Nog geen coronasteun voor Sint-Maarten, bestuur vliegveld niet op orde
Sint-Maarten krijgt voorlopig toch geen coronasteun, dit keer omdat de regering van het eiland het wanbestuur van het vliegveld nog steeds niet heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een brief aan minister-president Silveria Jacobs. Het gaat om een bedrag van ongeveer 18 miljoen euro. Lees hier verder.
2 uur geleden
Bonaire eerste bestemming met geel reisadvies: vakantie kan per 19 mei weer
Vanaf 19 mei is reizen naar Bonaire weer mogelijk, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van De Telegraaf. De kleurcode kan volgende week woensdag van oranje naar geel omdat het eiland niet meer als hoogrisicogebied wordt beschouwd, aldus de woordvoerder. Lees hier verder.